Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Δελτία ΤύπουΣήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, το οποίο τροποποιεί το ποσό της εξώδικης ποινής που θα επιβάλλεται σε παραβάτες διαταγμάτων του Υπουργού Υγείας βάσει του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, αυξάνοντας το πρόστιμο στα 300 ευρώ από τα 150 ευρώ.

Το εξώδικο πρόστιμο των 300 ευρώ θα εκδίδεται όπως και μέχρι σήμερα, στις πλείστες των περιπτώσεων και σε όλους όσοι ενεργούν κατά παράβαση των διαταγμάτων, είτε πρόκειται για απαγόρευση των αχρείαστων μετακινήσεων, είτε για οποιαδήποτε άλλη παράβαση.

Υπενθυμίζω εκ νέου ότι διατηρείται πάντα η ευχέρεια, εάν κριθεί σκόπιμο από τα όργανα της τάξεως, να μην επιβληθεί το εξώδικο πρόστιμο και να επιλεγεί η καταχώριση ποινικής υπόθεσης στο δικαστήριο, το οποίο μπορεί να επιβάλει φυλάκιση μέχρι έξι μήνες και/ή ποινή προστίμου πολύ μεγαλύτερη από το εξώδικο πρόστιμο, που δύναται να ανέρχεται μέχρι τις 3.000 ευρώ. Η διαδικασία αυτή θα επιλέγεται στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Υπενθυμίζω ακόμη πως, παρά τον περιορισμό των υποθέσεων που εκδικάζονται στα δικαστήρια, οι παραβιάσεις του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου είναι μέσα στις υποθέσεις, που με βάση την παρούσα πρακτική των δικαστηρίων μπορούν και να καταχωρούνται, και να εκδικάζονται αμέσως. Αυτό ήδη φάνηκε και στην πράξη με την πρόσφατη καταχώριση και εκδίκαση δύο υποθέσεων από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου.

Δυστυχώς, υπάρχουν συμπολίτες μας που απειθαρχούν. Γι’ αυτό και η αύξηση της εξώδικης ποινής κρίθηκε δυστυχώς αναγκαία ως ένα από τα μέτρα που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν σε συμμόρφωση εκείνους τους ολίγους, που με τις ενέργειες τους δυναμιτίζουν την ενσυνείδητη προσπάθεια της πλειοψηφίας των πολιτών οι οποίοι σέβονται, συμμορφώνονται και εφαρμόζουν τα διατάγματα του Υπουργού Υγείας, τους οποίους συγχαίρω.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας ότι η παραμικρή αμέλεια είναι αρκετή για να εξαπλωθεί ο ιός και να κατεδαφίσουμε ό,τι κτίστηκε από τους συμμορφούμενους πολίτες, τους επαγγελματίες υγείας, την Κυβέρνηση να καταστραφεί εν ριπή οφθαλμού. Πιστεύω ότι κανείς μας δεν θέλει στη χώρα μας να επισυμβούν καταστάσεις όμοιες με αυτές που δυστυχώς βιώνουν άλλα κράτη.

Η συμμόρφωση δεν μπορεί να είναι κατ’ επιλογή. Ο κορωνοϊός κτυπά αδιάκριτα, όλες τις ηλικίες, ο οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί να γίνει φορέας του ιού, ασχέτως εάν δεν εκδηλώσει συμπτώματα. Βοηθούμε τους επαγγελματίες υγείας στο έργο τους. Βοηθούμε και την Αστυνομία στο δικό της έργο. Καλώ τους πολίτες για μια ακόμη φορά να συμμορφωθούν με τα Διατάγματα. Δείχνουμε την αγάπη μας προς τις οικογένειες και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, μένοντας σπίτι. Έτσι μόνο προστατεύουμε όσους αγαπάμε. Έτσι μόνο θα τα καταφέρουμε.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης