Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Δελτία ΤύπουΜε επέκταση της κλίμακας δικαιοδοσίας του Επαρχιακού Δικαστή από το ποσό των εκατό χιλιάδων ευρώ που ισχύει σήμερα, στο ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ και του Ανώτερου Επαρχιακού Δικαστή από το ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ που ισχύει σήμερα, στο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, συνεχίζεται η υλοποίηση των μέτρων για εκκαθάριση των καθυστερημένων υποθέσεων στα Δικαστήρια, που αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για υποβοήθηση της δικαστηριακής μεταρρύθμισης που προωθεί η Κυβέρνηση.

Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ενωρίτερα ενέκρινε νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2019.

Η αύξηση της κλίμακας δικαιοδοσίας του Ανώτερου Επαρχιακού Δικαστή και του Επαρχιακού Δικαστή είναι ένα από τα μέτρα που θα υποβοηθήσουν την εκκαθάριση των καθυστερημένων υποθέσεων στα Δικαστήρια και θα προσδώσουν μεγαλύτερη ευελιξία στο σύστημα. Η εκκαθάριση των καθυστερημένων υποθέσεων στα Δικαστήρια είναι ένα έργο στο οποίο δίδουμε άμεση προτεραιότητα, αφού αυτό συνδέεται και υποβοηθά τη μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση της δομής και λειτουργίας των Δικαστηρίων, ως αναφέρεται και στην έκθεση των Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων. Έτσι, η επέκταση της κλίμακας δικαιοδοσίας του Ανώτερου Επαρχιακού Δικαστή και του Επαρχιακού Δικαστή θα βοηθήσει αφενός, στην επίτευξη μείωσης στον αριθμό των Ανώτερων Επαρχιακών Δικαστών και των Προέδρων Επαρχιακών Δικαστών που απαιτούνται για διεκπεραίωση του πιο πάνω έργου, και, αφετέρου, θα προσδεθεί ταυτόχρονα μεγαλύτερη ευελιξία στο σύστημα, υπέδειξε ο κ. Σαββίδης.

Το τροποποιητικό νομοσχέδιο διαμορφώθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως μετά από συνεννόηση με το Ανώτατο Δικαστήριο και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης