Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Συζήτηση με μαθητές για το θέμα της οδικής ασφάλειας

14/12/2017

Η οδική συνείδηση είναι υποχρέωση όλων μας τόνισε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, σε δηλώσεις του μετά από συζήτηση για την οδική ασφάλεια που είχε με μαθητές στο Λύκειο Αποστόλου Πέτρου και Παύλου στη Λεμεσό.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τους μαθητές, στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Καδής, ο κ. Νικολάου είπε ότι ο σκοπός επετεύχθη, αφού τα παιδιά παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή την παρουσίαση της έρευνας για τις συνήθειες των Κύπριων οδηγών, ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλά και τους προβληματισμούς που τέθηκαν, ενώ υπήρξε μια αθρόα συμμετοχή στη συζήτηση που ακολούθησε. Ο κ. Νικολάου υπέδειξε ότι, αντί των διαλέξεων που γίνονταν στο παρελθόν, ακολουθούμε έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης, προκειμένου να μεταδώσουμε τα αναγκαία μηνύματα στους αυριανούς οδηγούς. Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι μέσα από αυτού του είδους τις προσεγγίσεις πετυχαίνουμε να δώσουμε τα σωστά μηνύματα σε αυτή την ηλικία των 18-19 ετών που είναι και η πιο επικίνδυνη όσον αφορά στις τροχαίες παραβάσεις. Ο ενθουσιασμός, η ελευθερία που αποκτούν, η ανεξαρτησία που πιστεύουν ότι έχουν με το να κάνουν χρήση οχήματος για σκοπούς διακίνησής τους είναι παράγοντες οι οποίοι συζητήθηκαν έντονα σε αυτή τη συνάντηση, πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι η οδική συνείδηση, η ασφαλής χρήση του οδικού συστήματος, ανεξαρτήτως του τι όχημα κάποιος χρησιμοποιεί (ακόμα και αν πρόκειται για ποδήλατο) αλλά και η ασφάλεια των ίδιων των παιδιών είναι υποχρέωση όλων μας. «Καθένας από εμάς μπορεί να στείλει το δικό του μήνυμα. Όχι μόνο επιδεικνύοντας τον απαιτούμενο σεβασμό στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, αλλά επισημαίνοντας και στον οποιοδήποτε άλλο οδηγό ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πρέπει να σκεφτόμαστε πριν κάνουμε κάτι. Και το μήνυμα, το οποίο οφείλουμε να στείλουμε σε όλους, είναι αυτό: Σκέψου πριν κάνεις κάτι όσον αφορά στη χρήση του οδικού δικτύου, σκέψου ότι δίπλα σου υπάρχουν άλλοι», είπε ο κ. Υπουργός. Πρόσθεσε, δε, ότι όλοι μας έχουμε υποχρέωση να προστατεύουμε τους γύρω μας και να επιδεικνύουμε τον απαιτούμενο σεβασμό, ειδικότερα προς αυτούς που κάνουν χρήση μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων, προς τους οποίους, όπως είπε, δυστυχώς οι Κύπριοι οδηγοί δεν επιδεικνύουν τον απαιτούμενο σεβασμό και δυστυχώς έχουμε αυξημένο αριθμό τέτοιων τροχαίων δυστυχημάτων.

Κληθείς από δημοσιογράφο να αναφερθεί στο θέμα της αύξησης των προστίμων, ο κ. Νικολάου είπε: «Έχουν ετοιμαστεί για τον σκοπό αυτό πέντε νομοσχέδια, τα οποία στοχεύουν στην αναθεώρηση των ποινών για τροχαίες παραβάσεις που αποτελούν τις κύριες αιτίες πρόκλησης των σοβαρών και θανατηφόρων δυστυχημάτων».

Ερωτηθείς εάν θα διπλασιαστούν τα ποσά, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις διπλασιάζονται, ενώ σε άλλες τριπλασιάζονται οι ποινές που καθορίζονται στη σχετική νομοθεσία. Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια είναι να γίνουν οι ποινές πιο αυστηρές, ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά. Την ίδια ώρα, εξήγησε ότι, επειδή υπάρχουν και άλλα μέτρα που προνοούνται στα νομοσχέδια αυτά, έχει ζητηθεί η άποψη του Γενικού Εισαγγελέα σχετικά με τα μέτρα της κατακράτησης του οχήματος και της αφαίρεσης της άδειας οδήγησης εξωδικαστικά. Επανέλαβε, δε, ότι τα νομοσχέδια είναι έτοιμα και μόλις ληφθούν οι γνωματεύσεις θα προωθηθούν στη Νομική Υπηρεσία για τον τεχνικό έλεγχο.

Σημ.: Επισυνάπτεται η παρουσίαση του Υπουργού Δικαιοσύνης για την οδική ασφάλεια.


Σχετικά Αρχεία:
 Parousiasi_Odiki_Asfaleia_Sxoleio.pptx

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης