Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Διυπουργική σύσκεψη για τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών

19/05/2017

Τα μέτρα, τα οποία είχε εισηγηθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του όλου συστήματος αντιμετώπισης πυρκαγιών, συζητήθηκαν στο πλαίσιο διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης υπό το Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών και του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και υπηρεσιακών παραγόντων. «Τα μέτρα αυτά υλοποιούνται και εκείνα που μπορούσαν να υλοποιηθούν άμεσα, έχουν υλοποιηθεί, ενώ άλλα έχουν προγραμματιστεί», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Νικολάου.

Και πρόσθεσε: «Στη σύσκεψη με τις συναρμόδιες υπηρεσίες για τα θέματα πυρόσβεσης και πυρασφάλειας είτε αυτά σχετίζονται με την προστασία των αστικών περιοχών και της υπαίθρου, είτε με την προστασία των δασών, έγινε αξιολόγηση της μελέτης που μας είχε υποβληθεί από την ανεξάρτητη τριμελή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που ορίστηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η Επιτροπή έχει προβεί σε σειρά από εισηγήσεις, έγινε επαναξιολόγηση των μέτρων που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και είναι η τρίτη σύσκεψη που πραγματοποιείται για την προσπάθεια υλοποίησης των μέτρων αυτών. Σήμερα αξιολογήθηκε το στάδιο που βρίσκεται η κάθε υπηρεσία και ποια μέτρα έχουν υλοποιηθεί μέχρι τώρα και μπορώ να πω ότι έχουν υλοποιηθεί αρκετά και σημαντικά μέτρα που περιλαμβάνονται στις εισηγήσεις, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν τόσο τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται από τις συναρμόδιες υπηρεσίες για κάθε περίπτωση πυρκαγιάς, όσο και τα μέτρα κατάσβεσης της πυρκαγιάς».

Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι έχουν προγραμματιστεί πολύ σημαντικά μέτρα, όπως είναι το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων που έχει συσταθεί και θα λειτουργεί στη Λάρνακα, παρέχοντας τη δυνατότητα σύνδεσης όχι μόνο με εικόνα από το πεδίο της πυρκαγιάς, αλλά και μέσω επικοινωνίας μαζί με τα άλλα κέντρα κρίσεως που θα βρίσκονται στον χώρο της πυρκαγιάς. Για το σκοπό αυτό, ανέφερε, έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για εξαγορά δύο καμερών, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται για άμεση μετάδοση εικόνας από το πεδίο της πυρκαγιάς και η εικόνα να μεταφέρεται σε πραγματικό χρόνο τόσο στο προωθημένο Κέντρο Κρίσεως, όσο και στο Κέντρο Κρίσεως Ζήνων, στη Λάρνακα. «Υπολογίζεται ότι η αγορά τους να γίνει μέχρι τέλος Ιουνίου – αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με τι διαβεβαιώσεις των αρμοδίων», συμπλήρωσε.

Περαιτέρω, πρόσθεσε, υποβλήθηκε μελέτη αξιολόγησης στο Υπουργείο Οικονομικών για εξασφάλιση με τη μέθοδο αγοράς ή με τη μέθοδο ενοικιαγοράς ή ενοικίασης δύο πτητικών μέσων – κατά πάσα πιθανότητα αεροπλάνων πυρόσβεσης – τα οποία θα χρησιμοποιούνται από το Τμήμα Δασών. Επίσης, η Αστυνομία έχει ήδη καθορίσει ότι τα δύο ελικόπτερα Bell θα χρησιμοποιούνται καθόλη αυτή την περίοδο για σκοπούς πυρόσβεσης και σε αυτά έχει εγκατασταθεί σύστημα που θα επιτρέπει κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς τη ρίψη αφρού ή επιβραδυντικού υλικού, ειδικού για πυρόσβεση, συμπλήρωσε.

Ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι επιπρόσθετα έχουν υλοποιηθεί διάφορα μέτρα που μπορούσαν να ικανοποιηθούν στον άμεσο χρόνο, όπως είναι για παράδειγμα, η σύνδεση των συστημάτων ραδιοεπικοινωνίας, όμως υπάρχουν και μέτρα που χρειάζεται περαιτέρω χρόνος και προγραμματισμός για να υλοποιηθούν, όπως είναι η εισήγηση για αντικατάσταση των οχημάτων του Τμήματος Δασών και την ενίσχυση του στόλου της Πυροσβεστικής Υπηρεσάις με οχήματα μικρού μεγέθους. «Για αυτά τα μέτρα υπάρχει προγραμματισμός, έχουμε προχωρήσει σε προσφορές και έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια, αλλά χρειάζεται χρόνος και θα είναι δυνατό να τα έχουμε – εάν όλα πάνε καλά με τις προσφορές – το 2018», σημείωσε, τονίζοντας ότι όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν κατά τρόπο ικανοποιητικό και γι αυτό υπάρχει μεγαλύτερη εγρήγορση και παρακολούθηση των διαφόρων περιπτώσεων πυρκαγιάς που μπορεί να προκύψουν κατά τη θερινή περίοδο.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης