Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Δελτία ΤύπουΕπισκέφθηκα σήμερα την Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας, στο πλαίσιο του κύκλου επαφών και συζητήσεων που επιθυμώ να έχω με τα μέλη της Αστυνομίας, για εξετάσουμε από κοινού τα διάφορα ζητήματα που μας απασχολούν, ώστε το έργο της Αστυνομίας να μπορέσει να ενισχυθεί. Ήταν γόνιμη η σημερινή συνάντηση και οι απόψεις και εισηγήσεις που κατατέθηκαν πιστεύω ότι θα υποβοηθήσουν το έργο μας, ώστε να επιτευχθεί ο τελικός σκοπός μας, που είναι η αποτελεσματικότερη ανταπόκριση του Σώματος στις ποικιλόμορφες προκλήσεις.

Προκλήσεις, οι οποίες δεν σχετίζονται μόνο με θέματα που αφορούν στο ίδιο το Σώμα, αλλά σχετίζονται και με τις ενωσιακές και άλλες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις μας ως κράτος. Στον πυρήνα όλων των δράσεων βρίσκεται η ασφάλεια του πολίτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα από τα θέματα που υπογράμμισα κατά τη σημερινή συνάντηση, είναι η σημασία που αποδίδουμε στις προσπάθειες για ανάπτυξη, σε εθνικό επίπεδο, του ευρωπαϊκού συστήματος πληροφοριών SIS II. Πρόκειται για ένα σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών, το οποίο θα ενισχύσει τις δυνατότητες της Αστυνομίας στην πρόληψη του εγκλήματος καθώς θα βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό ύποπτων προσώπων που καταφθάνουν στη Δημοκρατία παράτυπα μέσω των κατεχομένων ή με πλοιάρια στις ακτές της Κύπρου. Κι αυτό έχει τη δική του ιδιάζουσα σημασία, εάν αναλογιστούμε την κατάσταση στη Συρία και τις ευρύτερες εξελίξεις που επισυμβαίνουν με τη ριζοσπαστικοποίηση ακραίων στοιχείων σε χώρες της περιοχής, σε συνδυασμό με το σοβαρότερο, ίσως, πρόβλημα που ταλανίζει την Ευρώπη σήμερα και δεν είναι άλλο από το μεταναστευτικό. Αυτό βεβαίως είναι ένα θέμα το οποίο μας ανησυχεί ιδιαίτερα ως κράτος, εξού η Αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για εντοπισμό και συνεχή παρακολούθηση προσώπων που δυνατόν να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.

Ο δεύτερος πυλώνας στον οποίο αναφέρθηκα και κατά τη σημερινή μου επαφή με Μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας, διότι τον θεωρώ ως ακρογωνιαίο λίθο για την ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας στον πολίτη, είναι η καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος. Επί τούτου ζήτησα να ακούσω τις απόψεις των Μελών του Σώματος, ζήτησα εντατικοποίηση των επιχειρήσεων, ζήτησα επικέντρωση των προσπαθειών τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταπολέμηση των μορφών σοβαρού εγκλήματος, όπως είναι τα ναρκωτικά, η εμπορία προσώπων, η τρομοκρατία, το κυβερνοέγκλημα, η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, η έμφυλη βία. Κρίνω ως πολύ σοβαρά αυτά θέματα και η αντιμετώπισή τους μετακυλίεται και σε εμάς τους πολίτες. Ο καθένας από εμάς έχει ευθύνη ως ενεργός πολίτης, ως γονιός, ως υπεύθυνο άτομο να είναι υποψιασμένος, να παρατηρεί, να ενημερώνει και να ενημερώνεται, να ακολουθεί τις συστάσεις και τα μέτρα πρόληψης της Αστυνομίας και βεβαίως να καταγγέλλει παραβατικές συμπεριφορές ή συμπεριφορές που δεν τιμούν το Σώμα της Αστυνομίας, ώστε αυτές οι ολίγες περιπτώσεις διαφθοράς να παταχθούν από τις τάξεις του Αστυνομικού Σώματος.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Από 1η Οκτωβρίου οι ποινές αλλάζουν

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Απαλλαγή Ορισμένων Δημοσίων Εγγράφων απο την Υποχρέωση Επισημείωσης (Apostille) βάσει του Κανονισμού ΕΕ2016/1191

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές Βιβλιοθήκες