Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας η σύσκεψη για επαναλειτουργία των Δικαστηρίων – Επιστράτευση της τεχνολογίας και βούληση από όλους τους εμπλεκόμενους τα Δικαστήρια να επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία το συντομότερο δυνατό

27/04/2020

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργου Σαββίδη
Ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για το πώς κινήθηκε η Δικαιοσύνη και πώς το Ανώτατο Δικαστήριο ρύθμισε τα της λειτουργίας των Δικαστηρίων κατά την έκρυθμη αυτή περίοδο που διανύεται, έγινε κατά τη διάρκεια σημερινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, με αντικείμενο την επαναλειτουργία των Δικαστηρίων. Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, με τη συμμετοχή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, της Επιτρόπου Νομοθεσίας και του Προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, συζητήθηκε ακόμη η δυνατότητα αξιοποίησης της τεχνολογίας για σκοπούς απονομής της Δικαιοσύνης.

Σε δηλώσεις του μετά από το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης καταθέτοντας τη βούληση που υπάρχει από όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα της Δικαιοσύνης για να επανέλθουν τα Δικαστήρια στην πλήρη λειτουργία τους το συντομότερο δυνατό, σημείωσε πως αυτό θα συμβεί στο πλαίσιο των Αποφάσεων που θα λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο. «Έγινε ενημέρωση για το πώς κινηθήκαμε και πώς το Ανώτατο Δικαστήριο ρύθμισε τα της λειτουργίας των Δικαστηρίων για όλη αυτήν την έκρυθμη περίοδο. Έγινε μια πολύ εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, ακούστηκαν εισηγήσεις και απόψεις. Η κοινή συνισταμένη όλων των παρευρεθέντων ήταν ότι υπάρχει από όλους η βούληση, έτσι ώστε τα Δικαστήρια να επανέλθουν στην πλήρη λειτουργία τους το συντομότερο δυνατό, το οποίο, όμως, θα πρέπει να γίνει πάντοτε στο πλαίσιο και των υπόλοιπων χαλαρώσεων, καθώς και των υπολοίπων κανονισμών που θα εκδοθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της επαναφοράς στην κανονικότητα», είπε.

Υπογραμμίζοντας την ανεξαρτησία που απολαμβάνει η Δικαστική Εξουσία στην Κύπρο, ο κ. Σαββίδης συνέχισε λέγοντας πως «για τα της λειτουργίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο είναι αυτό καθεαυτό που έχει την αποκλειστική και μόνη αρμοδιότητα για τα της λειτουργίας του», υποδεικνύοντας πως «υπάρχει πλήρης σεβασμός στην πλήρη ανεξαρτησία της Δικαστικής Εξουσίας από τη Νομοθετική και την Εκτελεστική Εξουσία».

Κατά τη σύσκεψη, όπως ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ανέφερε, έγιναν διάφορες συζητήσεις, τόσο για τον τρόπο λειτουργίας των Πρωτοκολλητείων όσο και για το πώς θα μπορούσε ενδεχομένως η Κυβέρνηση να βοηθήσει ώστε αυτά να τεθούν σε λειτουργία γρηγορότερα. Το ίδιο έγινε και για το θέμα της διεξαγωγής κάποιων ακροάσεων, είπε, ενώ πρόσθεσε πως «έγινε εκτεταμένη αναφορά στο θέμα της εισαγωγής της δυνατότητας της ηλεκτρονικής καταχώρησης δικογράφων, για το οποίο ο Υφυπουργός Καινοτομίας ανέλαβε να ετοιμάσει μία πλατφόρμα, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία σε μερικές εβδομάδες έτσι ώστε να μπορέσει να περιοριστεί η αναγκαιότητα παρουσίας των πολιτών στα Πρωτοκολλητεία».


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης