Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Γραπτή δήλωση για την εκ νέου αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων

20/11/2017

Προς μεγάλη μας απογοήτευση, πληροφορηθήκαμε για την εκ νέου αναβολή της ψήφισης από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου που κατέθεσε η Κυβέρνηση αναφορικά με την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων.

Ενός πολύ σοβαρού νομοσχεδίου το οποίο χαιρέτισε το Συμβούλιο της Ευρώπης, καλώντας μάλιστα το Υπουργείο μας να παρουσιάσει το Νόμο που θα ψηφιζόταν, στα πλαίσια ειδικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 27/11/2017, στο Παρίσι, υπό το πρόγραμμα Δράσης για την Καταπολέμηση των Στημένων Αγώνων, γιατί θεωρείται ως ένα πρωτοποριακό νομοθέτημα καλής πρακτικής που περιλαμβάνει τέτοιες πρόνοιες ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα η Σύμβαση. Ένα νομοσχέδιο το οποίο κρίθηκε από το ίδιο το Συμβούλιο ότι είναι πρωτοποριακό και αποτελεσματικό και πλήρως εναρμονισμένο από τις διατάξεις της Σύμβασης, αναβλήθηκε για λόγους που σχετίζονται με εφαρμογή της Σύμβασης, ως να είμαστε σε διάσταση με τους σκοπούς της, που δεν είναι άλλοι από την αντιμετώπιση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων και των στημένων παιχνιδιών.

Εύλογα διερωτάται κανείς πως είναι δυνατό να ζητείται αναβολή για ένα θέμα για το οποίο δόθηκαν τόσες εξηγήσεις και τη στιγμή που όλα τα κόμματα υπογράμμιζαν την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για αντιμετώπισή του φαινομένου των στημένων αγώνων.

Αφορμή για την αναβολή αποτέλεσε μια ενημερωτική επιστολή που αναφέρεται στη νομική διαφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών αναφορικά με την αρμοδιότητα των μελών για υπογραφή της σχετικής Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζήτημα το οποίο είχε επεξηγηθεί από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας, από την πρώτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και κατ’ επανάληψη, είχε τονιστεί ότι δεν επηρεάζει τη ρύθμιση του θέματος σε εθνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι η διαφωνία δεν έχει επιπτώσεις επί της ουσίας στην εξουσία των κρατών μελών να θεσπίσουν μια τέτοια νομοθεσία και ήδη πολλά κράτη μέλη έχουν θεσπίσει εθνική νομοθεσία για καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων, ανεξαρτήτως των διεργασιών που υπάρχουν σε επίπεδο ΕΕ και της κύρωσης της Σύμβασης.

Όπως φαίνεται, ο Βουλευτής που ζήτησε την αναβολή δεν ήταν παρών όταν δόθηκαν οι εξηγήσεις. Σε ό,τι αφορά τις αναφορές για απουσία στήριξης της Σύμβασης από τα κράτη μέλη της ΕΕ, όφειλε να γνωρίζει ότι αυτή έχει υπογραφεί ήδη από 28 χώρες μέλη του ΣτΕ, περιλαμβανομένων 20 εκ των κρατών μελών της ΕΕ, όπως αναρτάται στον κατάλογο των συμβάσεων που βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα του συμβουίου της Ευρώπης (Council of Europe Convention on the Manipulation of Sports Competitions).

Σε σχέση με τη στάση της Μάλτας– για την οποία γίνεται ειδική αναφορά – είναι γνωστή η έντονη δραστηριοποίηση εταιρειών ηλεκτρονικού στοιχήματος στη χώρα και ότι οι διατάξεις της Σύμβασης προστατεύουν τα ομαδικά αθλήματα (όπως είναι το ποδόσφαιρο) από στημένα παιχνίδια.

Τονίζω ότι το νομοσχέδιο αυτό ετοιμάστηκε με βάση το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στην Κύπρο και αποτελεί την απαρχή μιας σειράς νομοθετημάτων τα οποία προωθούμε με στόχο την ενίσχυση του νομοθετικού μας πλαισίου για πρόληψη και πάταξη της διαφθοράς. Συνάδει πλήρως με τις πρόνοιες της Σύμβασης που αφορούν τα αθλητικά γεγονότα που διοργανώνονται από ομοσπονδίες, που είναι οργανωμένα και στα οποία συμμετέχουν αθλητές που ανήκουν σε σωματεία και συνιστούν ομαδικά αθλήματα και δίνει λύσεις στο πρόβλημα της εξιχνίασης υποθέσεων στημένων αγώνων.

Μέχρι στιγμής είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία για προώθηση αυτού του νομοσχεδίου με όλα τα μέλη της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και διερωτόμαστε εάν με την αναβολή της ψήφισής του, εισηγούνται κάποιοι να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά σε αυτή τη γάγγραινα του κυπριακού αθλητισμού, τη στιγμή που αντίστοιχες διενέξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ουδόλως επηρεάζουν τη θέσπιση δικής μας νομοθεσίας, ενώ μπορεί να κρατήσουν για χρόνια.

Καλώ το σύνολο της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων όπως στηρίξει άμεσα την ψήφιση του νομοσχεδίου γιατί οφείλουμε όλοι, συντεταγμένα, να δώσουμε όλα τα αναγκαία νομικά όπλα στις διωκτικές αρχές για να μπορέσουν να διερευνήσουν αποτελεσματικά τις υποθέσεις χειραγώγησης αγώνων και να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο – που καταδεικνύεται ως ανάγκη κατά καιρούς από αρχηγούς κομμάτων, όπως και πολύ πρόσφατα υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης