Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για τα θέματα αξιοκρατίας και διαφθοράς

12/12/2017

Η αξιοκρατία και η πάταξη των φαινομένων διαφθοράς δεν γίνονται με μεγαλόστομα λόγια και εξαγγελίες, αλλά με έργα. Με μέτρα τα οποία υλοποιούνται, τα οποία υλοποιήθηκαν και τα οποία εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται σταδιακά.

Αυτό απέδειξε η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη όλη αυτήν την περίοδο.

Σε σχέση με το θέμα της αξιοκρατίας, κληθήκαμε να επανεξετάσουμε όλες τις προσφυγές που έγιναν κατά τα τελευταία δύο χρόνια της διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια και να συμμορφωθούμε με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Δηλαδή, κληθήκαμε να επανεξετάσουμε όλες τις προσφυγές που ακυρώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο, γιατί εφαρμόστηκαν κριτήρια ξένα από αυτά που προβλέπονται στον νόμο, που ισοδυναμούσαν με ρουσφέτι.

Προχωρήσαμε προσλήψεις, και παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, δεν υπήρξε καμία αντίδραση, καμία κριτική για έλλειψη αξιοκρατίας ή για ευνοιοκρατία στις προσλήψεις που έγιναν. Και τούτο γιατί εφαρμόσαμε, για πρώτη φορά, κριτήρια, τα οποία διαφυλάσσουν την αξιοκρατία και καταργούν το ρουσφέτι.

Σε ό,τι αφορά στις προαγωγές στην Αστυνομία και πάλι σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές, καταργήσαμε το ρουσφέτι και εφαρμόσαμε τα νομοθετημένα κριτήρια. Δώσαμε πλήρη και μακροσκελή αιτιολογία για τις επιλογές στους προαχθέντες, η οποία πλήρης και μακροσκελής αιτιολογία δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ρουσφέτι, σε αντίθεση με τις επιγραμματικές και ασαφείς αιτιολογίες του παρελθόντος, που επέτρεπαν τέτοιες πρακτικές.

Τα μέλη της Αστυνομίας έχουν ανάγκη από ουσιαστική στήριξη και κίνητρα για να μπορούν να συνεχίσουν να αποδίδουν, όχι με τον τρόπο που απέδιδαν μέχρι σήμερα, αλλά πολύ περισσότερο με την αναγνώριση της απόδοσης και της επίδοσής τους.

Σε σχέση με τη διαφθορά, αποδείξαμε με πράξεις την απόφασή μας για μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Για πρώτη φορά, διερευνήθηκαν υποθέσεις και άτομα οδηγήθηκαν στο δικαστήριο για υποθέσεις διαφθοράς, ενώ λήφθηκαν και λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Απόδειξη του πιο πάνω είναι η αποδοχή από όλους – Γενικού Εισαγγελέως και Γενικού Ελεγκτή περιλαμβανομένων – ότι από το 2013 άρχισαν να διερευνώνται και να διώκονται υποθέσεις για αδικήματα κατά της διαφθοράς, ότι τα τελευταία χρόνια οι υποθέσεις υπερδιπλασιάστηκαν και ότι αυτό οφείλεται στην αποφασιστικότητα που επιδείχθηκε από την κυβέρνηση και τους θεσμούς.

Σημαντική επί τούτου είναι και η αναγνώριση ότι δεν υπήρξε καμία συγκάλυψη και καμία προσπάθεια παρέμβασης, όπως αυτό επιβεβαιώθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, και πως είναι η πρώτη φορά που λήφθηκαν και λαμβάνονται μέτρα, νομοθετικά ή άλλα, όπως τούτο διατυπώθηκε άλλωστε και από διεθνείς οργανισμούς, και όπως ο Γενικός Εισαγγελέας έχει επισημάνει τόσο πρόσφατα όσο και κατά τη συνάντηση της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Συνεπώς, αντί της ανώφελης κριτικής που παραπέμπει κυρίως στο παρελθόν, θα αναμέναμε να ακούσουμε τις προτάσεις τους, που μαζί με το πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης θα συμβάλουν ολιστικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης