Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες22/03/2019

Χαιρετισμός Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
κ. Ιωνά Νικολάου
στην Εκδήλωση της Διεθνούς Οργάνωσης Λεσχών Lions
με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας με θέμα «Γυναίκα της Χρονιάς: Κυρία Ρίτα Σούπερμαν»
Λάρνακα,
Τετάρτη, 6 Μαρτίου, 2019

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση της Επιτροπής Γυναικών Lions να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργανώνει, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, με στόχο να τιμηθεί η κυρία Ρίτα Σούπερμαν, ένα εξαίρετο μέλος της Κυπριακής Αστυνομίας, γνωστή τόσο σε εθνικό, σε ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές επίπεδο για το ιδιαίτερα σημαντικό έργο και τη δράση της στον τομέα της καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων.

Με την ευκαιρία, θέλω να σας συγχαρώ θερμά για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της αποψινής εκδήλωσης, αλλά και για το γενικότερο έργο και τη συμβολή σας στην προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στον τόπο μας.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο στο πλαίσιο των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, υπενθυμίζουν το χρέος του κοινωνικού συνόλου απέναντι σε όλες ανεξαίρετα τις γυναίκες, για ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες, σε όλους αδιακρίτως τους τομείς της ζωής: στη δημόσια και πολιτική σφαίρα, στον τομέα της οικονομίας, της απασχόλησης, της οικογένειας, αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα.

Είναι, επίσης, μια υπενθύμιση του χρέους της πολιτείας απέναντι στις χιλιάδες γυναίκες που πέφτουν καθημερινά θύματα κάθε μορφής εκμετάλλευσης, διακρίσεων, βίας και κακοποίησης. Και είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο και ενθαρρυντικό όταν απέναντι σε αυτά τα εγκληματικά φαινόμενα στέκονται άνθρωποι, όπως η κυρία Σούπερμαν, που μάχονται με τρόπο σταθερό, αφοσιωμένο, συνεπή και επίμονο για πρόληψη και καταπολέμησή τους.
Κυρίες και κύριοι,

Όπως όλοι γνωρίζετε, η κυρία Σούπερμαν, Υπεύθυνη του Γραφείου Καταπολέμησης της Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας από το 2006, διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και κατάρτισής της, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και οι διακρίσεις που έχει λάβει σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Πρόσφατα, επιλέγηκε ανάμεσα σε μεγάλο αριθμό υποψηφίων, να αναλάβει καθήκοντα Προέδρου της Ομάδας Human Trafficking Experts της Interpol, με διευρυμένα καθήκοντα συντονισμού και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, ενώ το 2016 βραβεύθηκε από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με τον ιδιαίτερα τιμητικό τίτλο «Trafficking in Persons Hero» για την αφοσίωση, το ζήλο και τις συνεχείς προσπάθειές της για καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων.

Παράλληλα, η εμπειρογνωμοσύνη που απέκτησε από την ενεργό συμμετοχή της στην Ομάδα Εμπειρογνωμόνων GRETA του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εμπορία προσώπων, προσέφερε σημαντικά οφέλη τόσο στην ίδια, -σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο-, όσο και στην υπηρεσία της, αλλά και στην ιδιαίτερή της πατρίδα.

Χάρη στην ακάματη εργασία της Ρίτας Σούπερμαν και του προσωπικού του Γραφείου της, το οποίο έχει ενισχυθεί σημαντικά, αλλά και χάρη στη συνέργεια και τις συντονισμένες προσπάθειες άλλων κρατικών και μη-κυβερνητικών φορέων που ασχολούνται με την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, η Κύπρος κατάφερε, -όπως καταγράφεται στην ετήσια Έκθεση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την εμπορία προσώπων του 2016-, να καταταγεί στην πρώτη βαθμίδα, σημειώνοντας άλματα προόδου στο συγκεκριμένο τομέα.

Τούτο φυσικά οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι η Κύπρος αύξησε σημαντικά τους αριθμούς προσαγωγής και καταδίκης των εμπόρων, ενίσχυσε τις δομές για πάταξη του φαινομένου, βελτίωσε τις διάφορες μορφές στήριξης που παρέχονται στα θύματα και προχώρησε σε συστηματική κατάρτιση των επαγγελματιών που χειρίζονται περιπτώσεις θυμάτων.

Όπως όλοι γνωρίζετε, η εμπορία προσώπων αποτελεί ένα σοβαρό έγκλημα, που συνήθως αναπτύσσεται στα πλαίσια του οργανωμένου εγκλήματος και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα αυτού ειδικά του εγκλήματος, προχώρησε στη λήψη σειράς μέτρων και πολιτικών, όπως είναι για παράδειγμα η κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Εμπορίας Προσώπων, η θέσπιση εθνικής πολιτικής, η αναθεώρηση του νομικού πλαισίου, προκειμένου αυτό να είναι πλήρως εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις διεθνείς συμβάσεις, η σύσταση και λειτουργία Πολυθεματικής Συντονιστικής Ομάδας κατά της Εμπορίας Προσώπων, καθώς και η δημιουργία κρατικού καταφυγίου για τα θύματα.

Φίλες και φίλοι,

Τιμούμε σήμερα την αγαπητή Ρίτα Σούπερμαν, μία καταξιωμένη γυναίκα από το Αστυνομικό Σώμα, με πλούσια και πολυσχιδή δράση στον τομέα της καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων, μία γυναίκα-πρότυπο, η οποία κατάφερε με επιτυχία, με στοχοπροσήλωση και προσωπική αφοσίωση, να ανατρέψει στερεότυπα και προκαταλήψεις γύρω από τη θέση και το ρόλο της γυναίκας στην κυπριακή κοινωνία. Τιμούμε μία γυναίκα που διακρίνεται για το ήθος, την εργατικότητα και το δυναμισμό της.

Είμαι βέβαιος ότι το παράδειγμα της αγαπητής Ρίτας θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον καθένα και την καθεμία από μας ξεχωριστά, κυρίως όμως για νέα παιδιά, οδηγώντας μας σε νέους αγώνες και νέες διεκδικήσεις για μια κοινωνία απαλλαγμένη από στερεότυπα, προκαταλήψεις, ανισότητες και κάθε μορφής βία και διακρίσεις.

Με την ευκαιρία των εορτασμών της 8ης του Μάρτη, ας μην σταθούμε μόνο στους διαχρονικούς συμβολισμούς της συγκεκριμένης ημέρας. Ας προχωρήσουμε όλοι και όλες ένα βήμα παραπέρα, συνοδοιπόροι στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, ευημερία και πρόοδο. Κάθε γυναίκα και κάθε άντρας αξίζει να ζει και να απολαμβάνει συνθήκες πλήρους ισοτιμίας σε όλα τα επίπεδα της ζωής. Σας ευχαριστώ.
-------------------------
Σημ.: Το χαιρετισμό θα διαβάσει εκ μέρους του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως η Πρώτη Διοικητική Λειτουργός κ. Άννη Ορφανίδου.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης