Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Δελτία ΤύπουΕπισκέφθηκα σήμερα την Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου, γιατί θέλω να γνωρίσω και να ενημερωθώ διά ζώσης από τα μέλη της Δύναμης, τόσο για τα προβλήματα που καλούνται να διαχειριστούν και τις συνθήκες εργασίας τους όσο και γιατί θέλω να ενημερωθώ για τις επιχειρησιακές δραστηριότητες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου.

Με ενδιαφέρει και θέλω να ακούσω τις σκέψεις και τις εισηγήσεις των μελών της Αστυνομίας στο σύνολό της. Αυτοί είναι η ραχοκοκαλιά του Σώματος που είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια του πολίτη, η οποία ασφάλεια ανέκαθεν θα αποτελεί τη μέγιστη προτεραιότητά μας, και η επίσκεψή μου σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί: να ανατροφοδοτηθούμε για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ποικιλόμορφες προκλήσεις στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών, για το πώς μπορούμε να εξεύρουμε λύσεις έτσι ώστε εκεί και όπου υπάρχουν ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν άμεσα να τα επιλύσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις ως προς τους τρόπους μέσα από τους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε και την απόδοση, και το επιχειρησιακό έργο του Αστυνομικού Σώματος, αλλά και τις συνθήκες εργασίας των Μελών του. Εξού και η επίσκεψή μου σήμερα στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου αποτελεί και την πρώτη της περιοδείας που ζήτησα και θα πραγματοποιήσω σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Κύπρου, εντός Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου ακριβώς για αυτόν τον λόγο.

Σήμερα, ενημέρωσα επίσης, μεταξύ άλλων, τα μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου για δύο πολύ σημαντικές δράσεις που έχουν δρομολογηθεί και αφορούν η πρώτη, στην αναδιοργάνωση της Αστυνομίας και η δεύτερη, στην κατάθεση στη Βουλή των νομοσχεδίων για αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Για το πρώτο θέμα, βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί για την αγορά υπηρεσιών από εξειδικευμένους οίκους και ευελπιστούμε ότι η ολοκλήρωση του έργου της αναδιοργάνωσης θα υλοποιηθεί μέχρι το 2023.

Για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αναμένεται η έναρξη της συζήτησης των νομοσχεδίων από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

Πρόσθετα, ενημέρωσα και θα ενημερώσω και τις υπόλοιπες Αστυνομικές Διευθύνσεις για τις ενέργειες, νομοθετικές και μη, στις οποίες προέβη και προβαίνει η Κυβέρνηση, ώστε να παραχωρήσει επιπρόσθετα εργαλεία στην Αστυνομία για πρόληψη και καταπολέμηση του εγκλήματος.

Επιδίωξή μου είναι να καταστήσω τα μέλη του Αστυνομικού Σώματος κοινωνούς των προσπαθειών της Κυβέρνησης, τόσο για εκσυγχρονισμό του Σώματος όσο και για άμβλυνση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν ένεκα κυρίως της οικονομικής κρίσης, όπως είναι η υποστελέχωση, και που σήμερα μπορούν – διότι οι συνθήκες της οικονομίας μπορούν και το επιτρέπουν στο μέτρο του εφικτού βεβαία –να προωθηθούν ώστε να εξομαλύνουμε καταστάσεις.

Στο θέμα της υποστελέχωσης λοιπόν, πέραν από την πρόσληψη 218 νέων μελών στην Αστυνομία και 50 στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το 2017, επιπρόσθετα, περί το τέλος του 2018 συμφωνήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών η αποδέσμευση πολύ μεγάλου αριθμού κενών θέσεων: 400 θέσεων Αστυνομικών και 60 Ειδικών Αστυνομικών. Αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης 200 Αστυνομικών, 56 Πυροσβεστών και 30 Ειδικών Αστυνομικών. Άλλοι περίπου 200 Αστυνομικοί και 40 Ειδικοί Αστυνομικοί υπολογίζεται να προσληφθούν το 2020. Συνάμα, έχει ληφθεί απόφαση για δημιουργία 50 νέων θέσεων Αστυνομικών και 20 νέων θέσεων Ειδικών Αστυνομικών το 2020, στο πλαίσιο της σταδιακής εναρμόνισης του ωραρίου των Αστυνομικών με αυτό των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία θα επιτευχθεί πλήρως το 2022.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο θέλω να σταθώ, είναι η κτηριακή αναβάθμιση των Αστυνομικών Σταθμών. Ειδικά εδώ στην επαρχία Αμμοχώστου, η Αστυνομική Διεύθυνση στεγάζεται σε νέο κτήριο.

Φεύγω ευχαριστημένος από τη συνάντησή μου στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου. Ήταν πολύ εποικοδομητική συνάντηση, ανταλλάξαμε απόψεις για σοβαρά θέματα, με προτεραιότητα αφενός, την ασφάλεια πολίτη και αφετέρου, τη συνεχή βελτίωση και εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας, που είναι και πυλώνας των ενεργειών μας.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Από 1η Οκτωβρίου οι ποινές αλλάζουν

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Απαλλαγή Ορισμένων Δημοσίων Εγγράφων απο την Υποχρέωση Επισημείωσης (Apostille) βάσει του Κανονισμού ΕΕ2016/1191

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές Βιβλιοθήκες