ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Ειδήσεις

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργου Σαββίδη μετά από αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τον απερχόμενο Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου

17/06/2020

Αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τον απερχόμενο Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Μύρωνα Νικολάτο, είχε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος, κατόπιν πρόσκλησης των Δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, παρευρέθηκε στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος πριν από την αποχώρηση, λόγω αφυπηρέτησης, του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Μύρωνα Νικολάτου.

Σε δηλώσεις του μετά από το πέρας της συνεδρίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, μπλέκοντας το εγκώμιο του απερχόμενου Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ανέφερε πως πέραν από τη φιλία τους που μετρά τρείς δεκαετίες, «τους τελευταίους δώδεκα μήνες είχα την ευκαιρία να συνεργάζομαι στενά μαζί με τον κ. Νικολάτο καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο αποτελεί έναν από τους ουσιώδεις εταίρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στην υλοποίηση του φιλόδοξου και άκρως αναγκαίου έργου της Κυβέρνησης για μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης.»

Σημειώνοντας και ευχαριστώντας τον κ. Νικολάτο για τη μακρόχρονη δικαστική και δικαστηριακή προσφορά του, ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως «ο κ. Νικολάτος υπηρέτησε πιστά και αμερόληπτα τη Δικαιοσύνη, το Σύνταγμα και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας από το ύψιστο δικαστικό αξίωμα, με ευσυνειδησία και θάρρος, και πως κατά τη μακρά και επιτυχημένη δικαστική του σταδιοδρομία, διακρινόταν για τη νομομάθεια, την ακεραιότητα και την αντικειμενικότητά του.»

«Εργάστηκε με σεμνότητα και σε χαμηλούς τόνους κι έχει φροντίσει να προάξει και να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, το κράτος δικαίου και γενικότερα, το δίκαιο με πάθος, σεβασμό και εντιμότητα», είπε τέλος ο κ. Υπουργός, ο οποίος ευχήθηκε στον απερχόμενο Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου ό,τι καλύτερο.

Στη συνέχεια και συγχαίροντας τον νέο Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Στέλιο Ναθαναήλ, του οποίου ο διορισμός θα γίνει αύριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η θητεία του θα είναι ευδόκιμη. «Ξέροντας την πορεία του κ. Ναθαναήλ, είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει κι εκείνος έναν εξαιρετικό Πρόεδρο, σε μια σειρά από διακεκριμένους Προέδρους του Ανώτατου Δικαστηρίου», είπε ο κ. Υπουργός.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Μύρωνας Νικολάτος, ευχαριστώντας τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για τα θερμά λόγια του και ευχόμενος κάθε επιτυχία στον Δικαστή κ. Στέλιο Ναθαναήλ στα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνει, σημείωσε ότι οι Δικαστές αναλαμβάνουν τα καθήκοντα τους με σεμνότητα και αφυπηρετούν επίσης με την ίδια σεμνότητα και χωρίς τυμπανοκρουσίες.

«Τα τελευταία χρόνια, το Ανώτατο Δικαστήριο ήταν πρωταγωνιστής των εξελίξεων για τη μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης και βρήκε σθεναρούς αρωγούς του τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους καθόλα άξιους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, τον νυν Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιώργο Σαββίδη και τον τέως Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ιωνά Νικολάου. Το μεγάλο έργο της μεταρρύθμισης του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης, έτσι ώστε η Δικαιοσύνη στον τόπο μας να απονέμεται και καλύτερα αλλά κυρίως ταχύτερα, βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Όπως αντιλαμβάνομαι είναι πιθανόν τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης σύντομα να εγκριθούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων», είπε ο κ. Νικολάτος, που εξέφρασε την επιθυμία για ολοκλήρωση και εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης στην Κύπρο. «Προσβλέπω στην ολοκλήρωση και την εφαρμογή της μεταρρύθμισης για το καλό της απονομής της Δικαιοσύνης στην Κύπρο και για το ευρύτερο καλό του τόπου μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κι όλους τους συνεργάτες και συνεργάτιδες μου στο Ανώτατο Δικαστήριο και σε όλα τα δικαστήρια της Κύπρου», είπε καταληκτικά.

Ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον επικείμενο διορισμό του στη θέση του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και σημειώνοντας ότι η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης θα προχωρήσει, ο κ. Στέλιος Ναθαναήλ είπε: «Με τη σειρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω κι από αυτό βήμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμή που μου κάνει να με διορίσει Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ταυτόχρονα, ευχαριστώ τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για τα καλά του λόγια, καθώς και τον απερχόμενο Πρόεδρο κ. Μύρωνα Νικολάτο, με τον οποίο μας συνδέει μακρά φιλία, και δικαστική και προσωπική. Το έργο της δικαιοσύνης θα προχωρήσει απρόσκοπτα με τη βοήθεια του κ. Υπουργού, της Πολιτείας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μέσα στο έργο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Νικολάτος, είναι και η μεταρρύθμιση των δικαστηρίων. Ένα στοίχημα, το οποίο πρώτο το Ανώτατο Δικαστήριο είπε ότι πρέπει να κερδίσουμε και γι’ αυτό πρωτοστάτησε στη δημιουργία των καινούργιων δομών, που θα βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης και την ταχύτητα βεβαίως της απονομής της δικαιοσύνης. Το έργο είναι μπροστά μας. Είναι δύσκολο, πάντοτε ήταν δύσκολο και παραμένει δύσκολο. Με τη βοήθεια όλων, είμαι σίγουρος ότι θα προχωρήσουμε ακόμη πιο μπροστά.»

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, ο κ. Ναθαναήλ είπε πως αυτό εξαρτάται από το σαφές νομοθετικό πλαίσιο που χρειάζεται πρώτα να ψηφιστεί, σημειώνοντας πως αναμένουν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την ψήφιση των νομοσχεδίων που το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κατέθεσε. Από εκεί και πέρα, όπως είπε, «το Ανώτατο Δικαστήριο θα προχωρήσει με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς, ώστε να τροχοδρομηθούν όλες οι διαδικασίες που χρειάζονται για να υλοποιηθούν πλέον οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται».


Πίσω

© 2012 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως