Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, αφού ζούμε σε μια εποχή που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, το φαινόμενο αυτό παρουσιάζει δυστυχώς αυξητικές τάσεις.

Σε εθνικό επίπεδο, μετά την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης το 2017, η οποία αποτελεί ορόσημο στις προσπάθειες για εξάλειψη της έμφυλης βίας διεθνώς, σημειώθηκαν ουσιαστικές τομές σε θεσμικό και νομοθετικό επίπεδο.

Γεγονός που καταγράφεται και στην πρώτη αξιολόγηση της Κύπρου από την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης GREVIO. Συγκεκριμένα στην έκθεση υπογραμμίζονται «τα πολλά θετικά νομικά και πολιτικά μέτρα που έχουν ληφθεί, τα οποία καταδεικνύουν τη σταθερή αποφασιστικότητα της πολιτείας για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, της βίας κατά των γυναικών και τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων.»

Ενδεικτικά αναφέρω τη σύσταση και λειτουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας», και τον καταρτισμό και ψήφιση σημαντικών νομοθεσιών για καταπολέμηση της παρενοχλητικής παρακολούθησης, του σεξισμού και της βίας κατά των γυναικών.

Το νομοθετικό πλαίσιο ισχυροποιήθηκε και από μια σειρά σημαντικών θεσμικών αλλαγών, όπως είναι η σύσταση του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών το Μάρτιο του 2022. Ο Φορέας έχει ήδη καταρτίσει την πρώτη Εθνική Στρατηγική και το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, τα οποία διαβουλεύεται με την κοινωνία των πολιτών για την οριστικοποίησή τους.

Παράλληλα, προωθείται η Δημιουργία Ενιαίου Αρχείου Στατιστικών Στοιχείων Βίας σε Παγκύπρια βάση, ώστε να γίνεται συλλογή έγκυρων και συγκρίσιμων στατιστικών στοιχείων, προκειμένου να σχεδιαστούν στοχευμένες δράσεις.

Στην Αστυνομία έχουν συσταθεί ειδικά κλιμάκια που ασχολούνται αποκλειστικά με το χειρισμό υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας σε όλες τις επαρχίες, ενώ έχουν αναθεωρηθεί τα Πρωτόκολλα για τις υποθέσεις σεξουαλικής βίας και βιασμών.

Οι προσπάθειες ωστόσο δεν σταματούν εδώ. Ήδη έχουν τροχοδρομηθεί ενέργειες και έχει ξεκινήσει η μελέτη των εισηγήσεων που προτείνει η επιτροπή, ώστε να λάβουμε περαιτέρω μέτρα και αποφάσεις για να συνεχίσουμε την θετική πορεία επίτευξης της Σύμβασης.
Καμία μορφή έμφυλης βίας δεν πρέπει να έχει θέση και να γίνεται ανεκτή στο σύγχρονο κόσμο.

Εκφράζω λοιπόν την αμέριστη στήριξη και το σεβασμό μου σε όσες γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ή βιώνουν οποιαδήποτε μορφή βίας και τις διαβεβαιώνω ότι η προστασία και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς τους αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυπριακή Κυβέρνηση και εμένα προσωπικά.

Τέλος, στηρίζοντας την παγκόσμια εκστρατεία “Orange the World: Fund, Response, Prevent, Collect” φωταγωγούμε το Υπουργείο με πορτοκαλί χρώμα και στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα πως, Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη!Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/11/2022 10:41:00 AM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα