Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Αστυνομίας Ζώων τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

02/10/2017

Το θέμα της δημιουργίας Αστυνομίας Ζώων τέθηκε, σήμερα, σε δημόσια διαβούλευση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης της οποίας προήδρευσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου μαζί με τις φιλοζωικές, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και υπηρεσιακούς φορείς.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Νικολάου δήλωσε:

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σε συνεργασία με την Επίτροπο Περιβάλλοντος και τον Επίτροπο Εθελοντισμού και την Αστυνομία Κύπρου, αφού μελέτησαν τις πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες αποφάσισε να προχωρήσει στη σύσταση της Αστυνομίας των Ζώων. Σε αυτή θα παραχωρηθεί η αρμοδιότητα της διερεύνησης υποθέσεων κακοποίησης και κακομεταχείρισης ζώων και η εφαρμογή των διατάξεων που την αφορούν την Αστυνομία, όπως προκύπτουν από τις σχετικές νομοθεσίες.

Της Αστυνομίας των Ζώων προΐσταται ο υπεύθυνος αξιωματικός που θα ορίζεται από τον Αρχηγό Αστυνομίας, θα λειτουργεί παγκύπρια και τα μέλη που θα τοποθετηθούν σε αυτή θα τυγχάνουν κατάλληλης και τακτικής εκπαίδευσης όσον αφορά την προστασία των ζώων και τη διερεύνηση των υποθέσεων που αφορούν την κακομεταχείριση και κακοποίηση των ζώων.

Το κεντρικό γραφείο θα βρίσκεται στο Αρχηγείο Αστυνομίας, ενώ σε κάθε Επαρχία θα οριστούν αστυνομικοί, οι οποίοι θα χειρίζονται τις υποθέσεις αυτές.

Η Αστυνομία Ζώων θα συνεργάζεται με την Κοινοτική Αστυνόμευση, με τους 79 Αστυνομικούς της Γειτονιάς που η Αστυνομία έχει θεσμικά τοποθετήσει παγκύπρια, οι οποίοι θα λάβουν, επίσης, την κατάλληλη εκπαίδευση. Μαζί με τους Αστυνομικούς Σταθμούς θα μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα δίκτυο διερεύνησης αυτού του είδους των υποθέσεων.

Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα θεσμό, ο οποίος να μπορεί ν’ ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην απαίτηση της κοινωνίας για την προστασία των ζώων και την τιμωρία εκείνων που κακοποιούν τα ζώα, που εμείς όλοι αγαπούμε.

Είναι καιρός πια οι νοοτροπίες που υπάρχουν από κάποιους ανθρώπους, τις οποίες δυστυχώς είδαμε κατά καιρούς να εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους, να σταματήσουν, μέσα από την παρουσία της Αστυνομίας και των αποτελεσματικών διώξεων. Φαίνεται ότι η ανοχή που έχει επιδειχθεί μέχρι σήμερα, λόγω πολλών αδυναμιών που υπήρχαν, θα λυθεί σε μεγάλο βαθμό με την Αστυνομία των Ζώων».

Με το νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί προωθείται η δομική λειτουργία Αστυνομίας των Ζώων, ώστε να μπορεί αποτελεσματικά και πιο συντονισμένα να ανταποκριθούμε στην απαίτηση της κοινωνίας, υπογράμμισε.

Περαιτέρω, ο κ. Νικολάου είπε ότι η Αστυνομία ετοίμασε ένα Σχέδιο Δράσης το οποίο περιλαμβάνει δράσεις που σχετίζονται με την πρόληψη, την άμεση ανταπόκριση και παρέμβαση της Αστυνομίας και τη διερεύνηση υποθέσεων κακομεταχείρισης/ κακοποίησης ζώων. «Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κατευθυντήριες γραμμές προς τα μέλη της Αστυνομίας, για τη διερεύνηση υποθέσεων καθώς και τη δυνατότητα συνεργασίας της με άλλες συναρμόδιες Αρχές», πρόσθεσε. Το σχέδιο αυτό, εξήγησε, θα μπορεί να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή ώστε συντονισμένα τα μέλη της Αστυνομίας γενικότερα και τα μέλη της Αστυνομίας των Ζώων να μπορούν να ανταποκριθούν.

Επιπρόσθετα, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι δόθηκε σήμερα σε όλες τις φιλοζωικές οργανώσεις το σχετικό νομοσχέδιο για σκοπούς διαβούλευσης και αναμένεται σε περίοδο τριών εβδομάδων να υποβάλουν τις εισηγήσεις τους και στη συνέχεια το νομοσχέδιο να υποβληθεί στη Νομική Υπηρεσία για έλεγχο. «Θέλω να ελπίζω ότι με τις ευαισθησίες που έχουμε όλοι για το θέμα αυτό, δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην προώθηση και ψήφιση του νομοσχεδίου», κατέληξε.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης