Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργου Σαββίδη μετά από την έκτακτη συνεδρία της Επιτροπή Νομικών Βουλής, για την αναπομπή του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων

07/02/2020

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης παρευρέθη σήμερα το πρωί στην έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, όπου συζητήθηκαν οι τροπολογίες στις οποίες εστιάζεται η αναπομπή, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

«Κλήθηκα για άλλη μια φορά από την Επιτροπή Νομικών της Βουλής να παρουσιαστώ, για να συζητήσουμε για μία ακόμη φορά τον Νόμο για τις παρακολουθήσεις. Σε λίγο θα συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής και θα τοποθετηθεί επί του θέματος της αναπομπής του Νόμου αυτού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Σαββίδης σε δηλώσεις του μετά από το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, σημειώνοντας πως κατά τη συνεδρία συζητήθηκαν διάφορες απόψεις.

«Για άλλη μια φορά προσπάθησα να εξασφαλίσω τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Ακούστηκαν απόψεις από όλες τις πλευρές. Επανέλαβα για άλλη μια φορά τη θέση μας ότι, μπορούμε να διασφαλίσουμε το καλώς νοούμενο επαγγελματικό απόρρητο στις συνομιλίες μεταξύ δικηγόρου και πελάτη, στην έκταση που αυτό προστατεύεται από τον περί Δικηγόρων Νόμο και από τους περί Δικηγόρων Κανονισμούς», ανέφερε ο κ. Υπουργός, αναφέροντας πως αυτό που τώρα αναμένεται είναι το πώς τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα ψηφίσουν επί της αναπομπής του Νόμου, αφού πρώτα τοποθετηθούν στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες.

Ερωτηθείς σχετικά με την τροπολογία που αφορά στον «σοβαρό λόγο», ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως «εκφράστηκαν κάποιες απόψεις. Προσπάθησε ο κ. Πανίκος Λεωνίδου να κάνει μια συμβιβαστική πρόταση. Σε κάποιο βαθμό θα μπορούσαμε να δεχθούμε κάποια μικρή διαφοροποίηση, όπως την είχα εξηγήσει στην Επιτροπή, αλλά πάντα με την αίρεση ότι θα απαλείφθει η υποχρέωση για ‘σοβαρό λόγο’ και ‘αναγκαιότητα’, πέραν της ‘εύλογης υποψίας’ στη συγκεκριμένη παρακολούθηση.»

Ελπίζω, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, ότι η Βουλή θα εγκρίνει την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι «ως αποτέλεσμα αυτής της μακράς και επίπονης διαδικασίας θα προκύψει ένας Νόμος που θα μπορεί να εξυπηρετήσει τον σκοπό του, ο οποίος είναι η προστασία του Κράτους και η καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος, δίδοντας το όπλο αυτό στην Αστυνομία και στις Αρχές ασφαλείας του Κράτους για να μπορέσουν να κάνουν το καθήκον τους.»

Αναφερόμενος στον όρο «αναγκαιότητα» και τι αυτός σημαίνει στην υπό συζήτηση τροπολογία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σημείωσε πως «υπάρχει μια λεπτή γραμμή, που και το Σύνταγμα χρησιμοποιεί τη λέξη ‘αναγκαιότητα’ – και την είχε περιλάβει και ο κ. Κωστής Ευσταθίου στο συγκεκριμένο άρθρο. Είναι διαφορετική η ‘αναγκαιότητα’ όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα, όπου εκεί ερμηνεύεται η ‘αναγκαιότητα’ ως αναγκαιότητα για τον περιορισμό του προσωπικού δικαιώματος της ελευθερίας του ιδιωτικού της επικοινωνίας. Είναι άλλη αυτή η ‘αναγκαιότητα’ κι άλλη είναι η ‘αναγκαιότητα’ όπως την περιέλαβε στην τροπολογία της η ΕΔΕΚ, η οποία είναι, ‘αναγκαιότητα’ ως προϋπόθεση να αποδειχθεί σε κάθε υπόθεση που ζητείται διάταγμα Δικαστηρίου για παρακολούθηση ότι, η συγκεκριμένη παρακολούθηση κατά συγκεκριμένου ατόμου είναι αναγκαία για τους σκοπούς του Νόμου. Είναι πολύ διαφορετικά πράγματα και αυτό προσπάθησα να εξηγήσω, τόσο εγώ όσο και η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα», υπογράμμισε ο κ. Σαββίδης.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης