Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Δελτία ΤύπουΤο θέμα της ταυτοποίησης των κατόχων καρτών προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας, συζητήθηκε σήμερα σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργου Σαββίδη.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής και ευχαριστώντας τους εισηγητές της πρότασης, βουλευτές κ. Άγγελο Βότση και κ. Γιώργο Προκοπίου, ο κ. Σαββίδης υπέδειξε την πολύ εποικοδομητική στάση των μελών της Επιτροπής καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης, επισημαίνοντας ότι η εν λόγω πρόταση αποτελεί σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια του Κράτους να δώσει όπλα στις διωκτικές Αρχές, για να κτυπήσουν το σοβαρό έγκλημα. «Αυτή η πρόταση νόμου είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για να μπορέσουμε να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα όπλα στις αστυνομικές διωκτικές Αρχές, ώστε να μπορέσουν να κτυπήσουν το σοβαρό έγκλημα. Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που συμπληρώνει και τις ιδιωτικές παρακολουθήσεις, για τις οποίες ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ξανασυζητήσουμε, ευελπιστώντας ότι η συζήτηση θα καταλήξει σε ένα κοινά αποδεκτό κείμενο», είπε ο κ. Υπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σαββίδης εξέφρασε και ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών για την άμεση και θετική ανταπόκριση που όπως είπε επέδειξε σε επιστολή του, μέσω της οποίας του ζητούσε συνέχιση της συζήτησης της πρότασης νόμου για ταυτοποίηση των κατόχων καρτών προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας.

Αισθάνομαι ευτυχής, συνέχισε ο κ. Σαββίδης, διότι «καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίας επεκράτησε μια εποικοδομητική συζήτηση, μακριά από πολιτικές ή κομματικές σκοπιμότητες. Με αυτό το πνεύμα θέλω να πολιτευτώ, με αυτό το πνεύμα θέλω να προχωρήσουμε», είπε, υποδεικνύοντας πως οδοδείκτης των νομοσχεδίων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως είναι το καλό του τόπου κι όχι οι όποιες κομματικές σκοπιμότητες. «Τα νομοσχέδια του Υπουργείου μου είναι νομοσχέδια τα οποία είναι για το καλό του τόπου. Δεν έχουν καμιά κομματική ή πολιτική σκοπιμότητα ή χροιά, και ευχαριστώ που έχω, στον βαθμό που την έχω, τη στήριξη όλων των κομμάτων, ώστε να μπορέσουμε να τα προχωρήσουμε για να επιτύχουμε τους σκοπούς μας. Σε αυτήν την περίπτωση, ο σκοπός μας είναι να υλοποιήσουμε τη βούληση που έχουμε για να επιτύχουμε αυτά που ο κυπριακός λαός αναμένει. Να μπορέσουμε να δώσουμε όπλα στην Αστυνομία για να μπορέσει να κάνει τη δουλεία της και να πετύχει αποτελέσματα», επεσήμανε ο κ. Σαββίδης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι ως προς τον νόμο των παρακολουθήσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ανέφερε πως με βάση το Σύνταγμα, είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που μπορεί να λάβει την απόφαση για το τι θα γίνει σε σχέση με τον νόμο. «Έχω έντονες προσωπικές απόψεις. Έχω διαβιβάσει αυτές τις απόψεις μου στον νομικό σύμβουλο της Κυβέρνησης, που είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Σίγουρα, θα πρέπει να τοποθετηθεί ο Γενικός Εισαγγελέας. Θα δώσει τις θέσεις του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως έχων το συνταγματικό δικαίωμα, θα αποφασίσει για τον περαιτέρω χειρισμό του νομοσχεδίου, όπως αυτό ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή», είπε ο κ. Υπουργός.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν νεότερα σε σχέση με τις καταγγελίες για διαφθορά στο ποδόσφαιρό, ο κ. Υπουργός απηύθυνε εκ νέου έκκληση όπως όσοι έχουν στοιχεία διαφθοράς στο ποδόσφαιρό, να τα καταγγείλουν. «Το μόνο που θα μπορούσα να πω είναι ότι η Αστυνομία, πολύ σωστά, μετά από επανάληψη από πλευράς ΑΕΛ ότι ετοιμάζουν φάκελο με στοιχεία για να αποστείλουν στην UEFA, επικοινώνησε με την ΑΕΛ και τους ζήτησε να δώσουν κατάθεση, όπως ακριβώς έγινε και με την Ομόνοια. Αν θέλουμε να φθάσουμε κάπου σε αυτό το θέμα, δύο τρόποι υπάρχουν και πρέπει αυτό να γίνει αντιληπτό, ώστε να μην δίδουμε και την εντύπωση ότι υπεκφεύγουμε: Είτε κάποιος θα πρέπει να μιλήσει, και να δώσει στοιχεία, και να προχωρήσει μέχρι τέλους δίδοντας μαρτυρία στο Δικαστήριο, είτε πρέπει να γίνουν παρακολουθήσεις.»

Σε όλη την Ευρώπη, συνέχισε, όπως μας διαβεβαίωσε και η UEFA, «μόνο με παρακολουθήσεις κατέληξαν στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων χειραγώγησης του ποδοσφαίρου. Επομένως αυτές οι δύο πορείες υπάρχουν. Γι’ αυτό καλώ οποιονδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε που μπορεί να οδηγήσει σε καταδίκη να το πράξει και να δώσει τα στοιχεία στις Αρχές, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να φέρουμε αποτελέσματα», σημείωσε.

Κληθείς τέλος να σχολιάσει επιφυλάξεις που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Σταύρος Παπασταύρου σε σχέση με την κατάθεση στοιχείων, ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως «το πρόβλημα, όπως ο κ. Παπασταύρου το ανέφερε σε εμένα, ήταν θέμα κατά πόσον υπάρχει η βούληση, σε περίπτωση που θα έδινε τις καταγγελίες του, να προχωρήσει η υπόθεση μέχρι τέλους. Τον διαβεβαίωσα ότι, δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει η υπόθεση από οποιονδήποτε και τον κάλεσα να δώσει στοιχεία στην Αστυνομία. Κανόνισα και συνάντηση του κ. Παπασταύρου με τον Αρχηγό Αστυνομίας, τον Βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας και τον κ. Μαυρομμάτη, για να υπάρχει πλήρης εμπιστευτικότητα. Υπήρχε εκεί κι ανακριτής έτοιμος να πάρει κατάθεση, αλλά δυστυχώς ο κ. Παπασταύρου δεν έδωσε κατάθεση. Τον καλώ εκ νέου να το πράξει. Όπως καλώ και την ΑΕΛ να το πράξει. Αν θέλουμε κι αν αγαπούμε το ποδόσφαιρο, κι αν θέλουμε να καθαρίσουμε το ποδόσφαιρο από τη βρωμιά, πρέπει να μιλήσουμε. Κι αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους. Δεν είναι θέμα ολιγωρίας της Κυβέρνησης, δεν είναι θέμα ολιγωρίας του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Είναι θέμα να μπορέσει να εξασφαλιστεί η αναγκαία μαρτυρία που θα οδηγήσει στην έναρξη και ελπίζω, σε καλή κατάληξη, δηλαδή αυτές οι καταγγελίες να καταλήξουν σε καταδίκες». Περιμένω και ελπίζω ότι θα προχωρήσει με την κατάθεση στοιχείων, επεσήμανε ο κ. Υπουργός.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Από 1η Οκτωβρίου οι ποινές αλλάζουν

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Απαλλαγή Ορισμένων Δημοσίων Εγγράφων απο την Υποχρέωση Επισημείωσης (Apostille) βάσει του Κανονισμού ΕΕ2016/1191

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές Βιβλιοθήκες