Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Την επέκταση της συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Κυβέρνηση της Αυστραλίας αποφάσισαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Υπουργός Δικαιοσύνης της Αυστραλίας

25/04/2017

Η συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Κυβέρνηση της Αυστραλίας επεκτείνεται και βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό, υπογράμμισαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου και ο Αυστραλός Υπουργός Δικαιοσύνης και αρμόδιο για θέματα τρομοκρατίας, κ. Michael Keenan, σε δηλώσεις τους μετά τη σημερινή συνάντηση που είχαν, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του κ. Keenan στην Κύπρο.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Νικολάου ανέφερε:

«Η σημερινή επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης μιας φίλης χώρας, με την οποία έχουμε μια ιδιαίτερη συνεργασία για χρόνια τώρα, μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τα οποία απασχολούν τόσο την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας όσο και την Κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Συζητήσαμε θέματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία και ειδικότερα τη μετάβαση ξένων μαχητών στο πεδίο μαχών στην περιοχή της Συρίας. Μιλήσαμε για τη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών γύρω από τα θέματα αυτά και τον εντοπισμό προσώπων – πολιτών της Αυστραλίας, τα οποία πιθανό να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο για να μεταβούν στη συγκεκριμένη περιοχή. Ενημερώσαμε για τα μέτρα που εμείς λαμβάνουμε και ενημερωθήκαμε για τα μέτρα που λαμβάνονται στην Αυστραλία, και ανταλλάξαμε πληροφορίες όσον αφορά τη δυνατότητα διεύρυνσης και βελτίωσης του τρόπου αντιμετώπισης του προβλήματος. Επισημάναμε το γεγονός ότι με τα νέα δεδομένα των δραστηριοτήτων στην περιοχή της Συρίας, είναι δυνατό πολίτες που έχουν μεταβεί στην περιοχή αυτή να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους. Γι’ αυτό κρίναμε ότι είναι επιβεβλημένη η άμεση διεύρυνση των δυνατοτήτων επέκτασης της μεταξύ μας συνεργασίας για αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Για το σκοπό αυτό, και τη συνεργασία μας σε άλλα ζητήματα, όπως είναι το οργανωμένο έγκλημα, η λαθρομετανάστευση και η εμπορία ναρκωτικών, έχουμε συμφωνήσει όπως προχωρήσουμε στη σύσταση μιας διμερούς συμφωνίας συνεργασίας, η οποία θα προωθηθεί άμεσα, μέσω της διπλωματικής οδού.
Περαιτέρω, αναφερθήκαμε σε ζητήματα που άπτονται της αστυνομικής συνεργασίας και της συνεργασίας σε θέματα δικαστικής συνδρομής. Διαπιστώσαμε ότι πέρα από τις μέχρι σήμερα συμφωνίες στις οποίες έχουμε προσχωρήσει, επιβάλλεται όπως επεκτείνουμε τη συνεργασία μας ειδικότερα όσον αφορά την αστυνομική συνεργασία, ακόμη και με τη συγκρότηση διμερών συμφωνιών.

Επιπρόσθετα, ανταλλάξαμε απόψεις για θέματα διαφθοράς. Γνωρίζουμε ότι η Αυστραλία είναι μια χώρα που έχει αναπτύξει καλές πρακτικές και εφαρμογές γύρω από τα θέματα αυτά και διαθέτει νομοθεσία τόσο σε σχέση με τα θέματα διαφθοράς όσο και σε σχέση με τη συγκέντρωση πληροφοριών, την προστασία των πληροφοριοδοτών – ζητήματα για τα οποία το δικό μας Υπουργείο προωθεί κατά προτεραιότητα. Έχουμε ενημερώσει για την Εθνική Στρατηγική κατά της Διαφθοράς, που πρόσφατα έχουμε εξαγγείλει, και ζητήσαμε όπως έχουμε τη συνεργασία τους όσον αφορά την εφαρμογή καλών πρακτικών και νομοθετικών μέτρων που έχουν αναπτύξει και εφαρμόσει στην Αυστραλία».

Ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι μετά από τη σημερινή συνάντηση με τον ομόλογο Υπουργό, η συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Κυβέρνηση της Αυστραλίας επεκτείνεται και βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό και τίθεται κάτω από ένα νομικό πλαίσιο, το οποίο θα νομιμοποιεί τα δύο κράτη να μπορούν ν’ αναπτύξουν περαιτέρω τη μέχρι σήμερα συνεργασία τους.

Ευχαριστώντας τον κ. Keenan για την επίσκεψη στην Κύπρο, ο κ. Νικολάου ευχήθηκε στον Αυστραλό Υπουργό να επισκεφθεί σύντομα τη χώρα μας, για σκοπούς διακοπών, εφόσον η σύζυγος του έχει κυπριακή καταγωγή και ο ίδιος ιδιαίτερους δεσμούς με την Κύπρο.

Από την πλευρά του, ο Αυστραλός Υπουργός ανέφερε ότι ήταν πολύ θετική η συνάντηση και η ανταλλαγή απόψεων σε πολλά θέματα. Επισημαίνοντας ότι έχουμε να κάνουμε με ένα επικίνδυνο παγκόσμιο πρόβλημα ασφάλειας αυτό το διάστημα, ως αποτέλεσμα των γεγονότων στη Συρία, το οποίο έχει επιπτώσεις στον τομέα της ασφάλειας στην Αυστραλία και στην Κύπρο, τόνισε ότι ιδιαίτερα οι φίλες χώρες πρέπει συνεργάζονται προκειμένου να καταπολεμήσουν την απειλή. Προκειμένου να το επιτύχουμε αυτό, θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας και να βελτιώνουμε τον τρόπο ανταλλαγής μυστικών πληροφοριών, συμπλήρωσε. «Από το αποτέλεσμα της συζήτησης που είχαμε σήμερα, θα μπορέσουμε να το πράξουμε», είπε, προσθέτοντας ότι η συζήτηση με τον κ. Νικολάου περιελάμβανε την ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα καταπολεμήσουμε το οργανωμένο έγκλημα, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενδυναμώσουμε τις ήδη δυνατές σχέσεις που έχουμε.

Καταλήγοντας, ο κ. Keenan εξέφρασε την ικανοποίηση του από τη συζήτηση που έγινε γύρω από θέματα τρομοκρατίας αλλά και την ετοιμότητα του για ανταλλαγή των πρακτικών που ακολουθεί Αυστραλία για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προστασία των πληροφοριοδοτών για πράξεις διαφθοράς.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης