Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Δηλώσεις για τις Κεντρικές Φυλακές και τη χθεσινή διαρροή βίντεο

28/09/2017

Με αφορμή την δημοσιοποίηση του βίντεο έγινε χθες και ως αποτέλεσμα των δηλώσεων της κας Χαραλαμπίδου, που απεικονίζει τον ξυλοδαρμό του δεσμοφύλακα στις Κεντρικές Φυλακές, θα ήθελα να αναφέρω τα εξής:

Οφείλω να επισημάνω ότι για το συγκεκριμένο περιστατικό εκκρεμεί ποινική υπόθεση στο Δικαστήριο. Πρέπει επίσης να σημειώσω ότι η ποινική αυτή υπόθεση που αφορά την επίθεση κατά του δεσμοφύλακα ήταν ορισμένη σήμερα για ακρόαση στο Δικαστήριο και ότι το υπό αναφορά βίντεο αποτελεί μαρτυρικό υλικό. Η δημοσιοποίηση του δυνατό να επηρεάσει την πορεία εκδίκασης της υπόθεσης. Γι’ αυτό η δημοσιοποίηση του ίσως να συνιστά παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία. Καλώ τις διωκτικές αρχές να εξετάσουν το οποιοδήποτε ενδεχόμενο διάπραξης αδικήματος που προκύπτει από την δημοσιοποίηση αυτή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη Βουλευτής δημοσιοποιεί στοιχεία, τα οποία εκ του Νόμου δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιούνται. Πριν από μερικούς μήνες δημοσιοποίησε έγγραφα που ήταν απόρρητα. Για την δημοσιοποίηση ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η δημοσιοποίηση τέτοιων στοιχείων, δεν μπορεί να θεωρηθεί πράξη διαφάνειας, ως θέλει να την χαρακτηρίζει.

Όλοι οφείλουμε, και ειδικότερα οι Βουλευτές να συμμορφωνόμαστε με τις διατάξεις των Νόμων και ειδικότερα όταν πρόκειται για ενέργειες που παρεμβαίνουν στην δικαιοσύνης. Οφείλουν να επιδεικνύουν τον απαιτούμενο σεβασμό στους θεσμούς. Έχω ενημερωθεί από την Αστυνομία ότι η διοικητική έρευνα που αφορά την απέλαση του κρατούμενου που εμπλέκεται στην υπόθεση έχει συμπληρωθεί και από αυτήν φαίνεται να προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες. Για την ουσία της υπόθεσης, δεν θα προβώ σε οποιαδήποτε αναφορά καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται ενώπιον δικαστηρίου.

Όσον φορά τις καταγγελίες της κας Χαραλαμπίδου αναφορικά με την ζημιά που υπέστη ο δεσμοφύλακας, το θέμα έχει απασχολήσει το ιατροσυμβούλιο, θεωρώ ότι δεν μπορεί να είναι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Το θέμα είναι ανθρωπιστικό και αν πράγματι είχαν πρόθεση να βοηθήσουν τον δεσμοφύλακα θα μπορούσαν να τον συμβουλεύσουν για τον χειρισμό της περίπτωσης του, τόσο σε σχέση με την περαιτέρω θεραπεία του όσο και σε σχέση με τις απαιτήσεις του έναντι του κράτους.

Αναφορικά με την μελέτη των εμπειρογνωμόνων και την ετοιμασία του νομοσχεδίου και των Κανονισμών για τις Φυλακές, θεωρώ σκόπιμο να διευκρινίσω για άλλη μια φορά ότι η Επιτροπή που είχε διοριστεί ετοίμασε προσχέδιο νομοσχεδίων για αναθεώρηση του Νόμου και Κανονισμών των Φυλακών. Πέραν από την ανθρωπιστική προσέγγιση μεταχείρισης των κρατουμένων, η οποία εφαρμόζεται ήδη, υπήρχαν ζητήματα για τα οποία χρειαζόταν περαιτέρω μελέτη.

Για παράδειγμα, παραχωρούνταν πειθαρχικές αρμοδιότητες στους υπευθύνους των πτερύγων – κάτι που κρίνεται ότι δυνατό να συμβάλει σε φαινόμενα απειθαρχίας, όπως βέβαια και ο πολυτεμαχισμός των πειθαρχικών αρμοδιοτήτων, κάτι που οι ίδιοι οι δεσμοφύλακες δεν επιθυμούν να αναλάβουν. Συνεπώς, δεν θεωρώ την παρατηρούμενη καθυστέρηση ως αδικαιολόγητη, όταν πρόκειται για ένα τόσο σοβαρό θέμα, με πολλές ιδιαιτερότητες.

Συνεπώς, μαθήματα διαφάνειας και εικόνας ενός σωστού υπουργού, δεν μπορώ να αποδεχθώ από βουλευτές ενός κόμματος το οποίο όταν ήταν στην Κυβέρνηση συγκάλυπταν τα όσα απαράδεκτα συνέβαιναν στις Φυλακές, μήπως αυτά τσαλάκωναν την εικόνα τους. Και είναι γνωστά τα όσα συνέβαιναν όσον αφορά την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν νομίζω να χρειάζεται να τα επαναλάβω.

Ας παραδεχθούν επιτέλους το αυτονόητο, αυτό που οι διεθνείς οργανισμοί επιβεβαιώνουν και που όλος ο κόσμος γνωρίζει: ότι οι Φυλακές σήμερα, δεν έχουν καμία σχέση με αυτές τις Φυλακές που μας παρέδωσαν.


Υπουργός

Ιστοσελίδα Υπουργού

Πρόσκληση και Πρόγραμμα Ημερίδας

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Δημόσια Διαβούλευση για Νομοσχέδια που αφορούν τη σύσταση και λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής και για τη ρύθμιση του lobbying

Δημόσια Διαβούλευση για Νομοσχέδιο για μεταφορά των υποχρεώσεων της οδηγίας 2016/681 (PNR) στο ημεδαπό νομικό πλαίσιο

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

ReForm

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης