Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Δελτία ΤύπουΤη σύσταση πενταμελούς ad hoc Επιτροπής για τη διεξαγωγή μελέτης και την υποβολή πρότασης συγκεκριμένων μέτρων για επίλυση του προβλήματος του υπερπληθυσμού στις Κεντρικές Φυλακές, ενέκρινε κατά την τελευταία συνεδρία του το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Τα τελευταία χρόνια, η σημαντική αύξηση του αριθμού των προσώπων που κρατούνται στις Κεντρικές Φυλακές οδήγησε σε υπερκάλυψη της πραγματικής χωρητικότητάς τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία των Φυλακών. Η απονομή προεδρικής χάρης και οι πρόσφατες σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις, ήτοι η επέκταση της Ανοιχτής Φυλακής και του χρόνου παραμονής στο Κέντρο Επαγγελματικής και Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης των Φυλακών, καθώς και η επέκταση της κατ’ οίκον ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι), επειδή έχουν μόνιμο χαρακτήρα, βοηθούν στην άμβλυνση του προβλήματος, χωρίς όμως να επιλύουν οριστικά το πρόβλημα της υπερσυγκέντρωσης.

Ως εκ τούτου, σκοπός της Επιτροπής είναι η διεξαγωγή συνολικής και εις βάθους ανάλυσης του προβλήματος του υπερπληθυσμού των Φυλακών για εντοπισμό και επιστημονική μελέτη των λόγων και των συνεπειών της αύξησης του σωφρονιστικού πληθυσμού και η υποβολή εισηγήσεων για επίλυση του προβλήματος, στη βάση της υφιστάμενης υλικοτεχνικής υποδομής του Τμήματος Φυλακών.

Η Επιτροπή θα τελεί υπό την προεδρία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, με μέλη της τα πιο κάτω πρόσωπα:

1. Ανδρέας Γρηγορίου, Αν. Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Πρόεδρος
2. Άννα Αριστοτέλους, Διευθύντρια Τμήματος Φυλακών
3. Αθηνά Δημητρίου, Αν. Ανώτερη Λειτουργός, Τμήμα Φυλακών
4. Λεμονιά Καουτζιάνη, Πρόεδρος Συμβουλίου Αποφυλάκισης Επ’ Αδεία
5. Κώστας Παρασκευά, Λέκτορας στο Τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου Κύπρου, Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (CPT)

Εντός έξι μηνών από τη λειτουργία της, η Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει την πρότασή της, βάσει και των εισηγήσεων και συστάσεων εγχώριων, ευρωπαϊκών και διεθνών Θεσμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του σεβασμού και της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Προς τούτο, η σύσταση της εν λόγω Επιτροπής κρίθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ως απαραίτητη, καθώς, μεταξύ άλλων, η μείωση του πληθυσμού στις Φυλακές θα συνδράμει στην περαιτέρω ανθρωποκεντρική, αναμορφωτική και επανενταξιακή προσέγγιση της σωφρονιστικής πολιτικής και της διαδικασίας ακολουθείται. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των διαφόρων προσπαθειών και ενεργειών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως που αποσκοπούν στη λήψη μέτρων αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού στις Φυλακές γενικά, ιδίως δε κατά την παρούσα περίοδο λόγω της αυξημένης μετάδοσης του Covid 19.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης