Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, δεν θα σταματήσει να στηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέφερε σήμερα η αρμόδια Υπουργός Αννα Κουκκίδη-Προκοπίου προσθέτοντας ότι μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν το Υπουργείο είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα των φυλακισμένων, το trafficking, η ρητορική μίσους, η νεανική παραβατικότητα και η βία ενάντια στις γυναίκες.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο της συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που φιλοξενεί στη Λάρνακα η Βουλή των Αντιπροσώπων, η Υπουργός κλήθηκε να αναφέρει κατά πόσον έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος ή εάν θα πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα σε αυτό τον τομέα.

Πάντοτε, απάντησε η Υπουργός Δικαιοσύνης «υπάρχουν βήματα προόδου που πρέπει να γίνουν. Είχαμε πρόοδο σε ότι αφορά τα θέματα trafficking». «Η αστυνομία έχει αναβαθμίσει την ομάδα που χειρίζεται τέτοιου είδους ζητήματα που είναι ιδιαίτερα σημαντικά» είπε και πρόσθεσε ότι «υπάρχει και το σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα που χειρίζεται το Υπουργείο. Τώρα προετοιμαζόμαστε να προσθέσουμε και άλλες δράσεις και ένα ζήτημα που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι το θέμα της ρητορικής μίσους» είπε.

Πρόσθεσε ότι «είχαμε πρόσφατα επεισόδιο όσον αφορά τα θέματα των ΛΟΑΤΚΙ και με λύπη μας παρατηρήσαμε ότι υπήρξε μια τεράστια αντίδραση την ημέρα ενάντια στην ομοφοβία για το γεγονός ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης όπως κάθε χρόνο ύψωσε την σημαία των ΛΟΑΤΚΙ στο Υπουργείο και υπήρξαν έτσι πραγματικά αντιδράσεις που μας λύπησαν. Ως το αρμόδιο Υπουργείο για αυτά τα θέματα δεν θα σταματήσουμε ούτε να στηρίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε να στηρίζουμε τα δικαιώματα της ομάδας των ΛΟΑΤΚΙ».

Αλίμονο, συνέχισε, «αν μια μέρα τον χρόνο δεν μπορούμε να δηλώσουμε την στήριξη μας σε μια κοινότητα συνανθρώπων μας, συμπολιτών μας οι οποίοι δυστυχώς είναι θύματα διακρίσεων».

Κληθείσα να αναφέρει ποιο άλλο θέμα θεωρεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης ως σημαντικό στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κ. Προκοπίου είπε ότι «χειριζόμαστε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των φυλακισμένων και βεβαίως των ανθρώπων που φεύγουν από την φυλακή και προσπαθούν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία. Ταυτόχρονα ένα άλλο ζήτημα στο οποίο είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι, είναι το ζήτημα της νεανικής παραβατικότητας, οι προσπάθειες που γίνονται για να επισπεύσουμε τις διαδικασίες για τον χώρο κράτησης ανηλίκων, γιατί είναι μια τεράστια ανάγκη που υπάρχει στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Ταυτόχρονα, συνέχισε «δεν ξεχνάμε και το θέμα της βίας ενάντια των γυναικών που πραγματικά οι καταγγελίες που έρχονται στην αστυνομία είναι σχεδόν καθημερινές και είναι ένα ζήτημα στο οποίο δεν μπορούμε καθόλου να επαναπαυτούμε και να πούμε ότι έχουμε κάνει αρκετά».

«Ποτέ ό,τι κάνεις δεν είναι αρκετό, δυστυχώς» κατέληξε.Τελευταία Ενημέρωση στις: 23/05/2023 09:22:43 AM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα