Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Δελτία ΤύπουΓια την πορεία μεταρρύθμισης των Δικαστηρίων ενημέρωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργο Λιλλήκα.

Σε δηλώσεις μετά από τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ο κ. Σαββίδης, χαρακτηρίζοντας ως πολύ εποικοδομητική τη συνάντηση, ανέφερε πως αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών δυνάμεων για το θέμα της μεταρρύθμισης των Δικαστηρίων.

Ανέλυσα στον κ. Λιλλήκα τη δομική αλλαγή που θα γίνει στα Δικαστήρια με τα νομοσχέδια που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής, είπε ο κ. Υπουργός. «Πρόθεσή μου ήταν και είναι να εξασφαλίσω τη μέγιστη δυνατή συναίνεση με όλα τα Κόμματα, εάν είναι δυνατόν, επί των νομοσχεδίων του Υπουργείου μου, τα οποία, όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, θεωρώ ότι έχουν ως σκοπό τη βελτίωση της κοινωνίας μας και δεν έχουν οποιαδήποτε κομματική ή πολιτική σκοπιμότητα.»

Ο κ. Σαββίδης σημείωσε ακόμη πως τον χαροποιούν οι διαβεβαιώσεις που έλαβε από τον κ. Λιλλήκα ότι η Συμμαχία Πολιτών θα αξιολογεί τα νομοσχέδια που κατατίθενται στη Βουλή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως όχι με αρνητικό πνεύμα ένεκα αντιπολιτευτικών λόγων, αλλά στη βάση των πιστεύω του κόμματος κι ότι πολλές φορές θα αποφασίσουν, «και ήδη ξέρω ότι το κάνουν», όπως σημείωσε ο κ. Υπουργός, «να στηρίζουν τα νομοσχέδια τα οποία προέρχονται από την Κυβέρνηση».

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση κατά πόσον η μεταρρύθμιση θα βοηθήσει στην ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, ο κ. Σαββίδης απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως «το κύριο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη στην Κύπρο ότι είναι αυτό της καθυστέρησης στη λήψη των δικαστικών αποφάσεων, ιδίως στις αστικές υποθέσεις. Είναι κάτι που το γνωρίζουμε όλοι και είναι κάτι το οποίο αποδέχονται και οι ίδιοι οι Δικαστές. Ο κύριος σκοπός της μεταρρύθμισης αυτής είναι η σοβαρή συντόμευση του χρόνου αυτού. Βεβαίως, επειδή η μεταρρύθμιση αυτή είναι πολυεπίπεδη και καλύπτει πάρα πολλούς τομείς, σίγουρα θα υπάρξουν και αλλαγές και εκσυγχρονισμός. Πιστεύω ότι πέραν από την επιτάχυνση, θα επιτύχουμε και ευελιξία και εκμοντερνισμό, καθώς κάποια απηρχειωμένα κατάλοιπα τα οποία είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι διαχρονικά έχει παραμεληθεί η επένδυση στη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να χρειάζονται πολλά να γίνουν αυτή τη στιγμή για τον εκσυγχρονισμό της, θα διορθωθούν, ώστε να είμαστε πλέον σύμφωνοι με το τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.»

Από πλευράς του, ο κ. Λιλλήκας, ευχαρίστησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για την ενημέρωση, την οποία χαρακτήρισε ως λεπτομερή και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται. Σημείωσε δε την ακράδαντη πεποίθησή του πως οι αλλαγές που γίνονται θα επιλύσουν το πρόβλημα των καθυστερήσεων, θα αναβαθμίσουν το επίπεδο της δικαιοσύνης και θα ικανοποιήσουν το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών.

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα. Και όντως, η μεταρρύθμιση και οι τομές που θα γίνουν στον τομέα της Δικαιοσύνης, πιστεύω ακράδαντα ότι θα επιλύσουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα των καθυστερήσεων που οδήγησε και ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας να αμφιβάλει για την ποιότητα της δικαιοσύνης μας.

Θεωρώ πως με τη μεταρρύθμιση, όταν αυτή ολοκληρωθεί σε όλες της τις φάσεις, θα αναβαθμίσει όχι μόνο το επίπεδο αλλά και ταυτόχρονα θα ικανοποιήσει και το περί δικαίου αίσθημα των Κυπρίων πολιτών παρέχοντας τους πρακτικά και ουσιαστικά το δικαίωμα να εμπιστευτούν και να προσφεύγουν ξανά στη δικαιοσύνη, για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους», είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Από 1η Οκτωβρίου οι ποινές αλλάζουν

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Απαλλαγή Ορισμένων Δημοσίων Εγγράφων απο την Υποχρέωση Επισημείωσης (Apostille) βάσει του Κανονισμού ΕΕ2016/1191

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές Βιβλιοθήκες