Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Δελτία ΤύπουΣυζητήθηκε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, με τη συμμετοχή του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργου Σαββίδη, η καθυστέρηση που παρατηρείται στην εφαρμογή των Κανονιστικών Διοικητικών Πράξεων και κατ’ επέκταση, στην υλοποίηση της μισθοδοτικής ανέλιξης των επηρεαζόμενων Αστυνομικών, Ειδικών Αστυνομικών και Πυροσβεστών στις συνδυασμένες κλίμακες της θέσης τους, στη βάση των ετών υπηρεσίας τους. Το θέμα είχε εγγράψει ο βουλευτής κ. Άριστος Δαμιανού.

Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2018 ενέκρινε, με αναδρομική ισχύ, κριτήρια για μισθοδοτική ανέλιξη των επηρεαζόμενων μελών της Αστυνομίας. Προς τούτο και εξουσιοδότησε τους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως να λάβουν όλα τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα για υλοποίηση της Απόφασης.

Μετά από σχετική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση, ενεργώντας στο πλαίσιο της εν λόγω νομικής αυτής συμβουλής, ρύθμισε το θέμα με τροποποίηση των Κανονισμών της Αστυνομίας, που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Ιούλιο 2019. Στη συνέχεια κι όταν τα σχετικά έγγραφα για την υλοποίηση των Κανονισμών ετοιμάστηκαν και κατατέθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο για πληρωμή, η Γενική Λογίστρια ζήτησε εκ νέου γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα ως προς τον τρόπο εφαρμογής των Κανονισμών αυτών, με τον Γενικό Εισαγγελέα να θέτει για πρώτη φορά θέμα ότι, οι νέοι Κανονισμοί προσκρούουν στη νομοθεσία που απαγορεύει τις προσαυξήσεις.

Μιλώντας στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως επανέλαβε εκ νέου την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για υλοποίηση της σχετικής Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν αφορά έλλειψη πολιτικής βούλησης ούτε είναι οικονομικό πρόβλημα, αλλά κατ’ εξοχήν νομικό. Επί τούτου, ως ο κ. Σαββίδης ανέφερε, ο ίδιος ζήτησε την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αναφέρθηκε και σε πρόσφατη επιβεβαίωση της πολιτικής βούλησης του Υπουργικού Συμβουλίου για ρύθμιση του θέματος ως η αρχική Απόφασή του, σημειώνοντας ότι θέση και πρόθεση της εκτελεστικής εξουσίας είναι ότι η όποια ρύθμιση θα επιλύσει το πρόβλημα, θα έχει αναδρομική ισχύ και χωρίς τον δυσμενή επηρεασμό μισθοδοτικών δικαιωμάτων.

Από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών, ο Γενικός Διευθυντής κ. Γιώργος Παντελή επιβεβαίωσε τη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται λύσεις με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για ρύθμιση του θέματος.

Από πλευράς της, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών χαιρέτησε την πρόθεση της Κυβέρνησης και εξέφρασε ετοιμότητα να εξετάσει υπό τη μορφή του κατεπείγοντος την οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Από 1η Οκτωβρίου οι ποινές αλλάζουν

Απαλλαγή Ορισμένων Δημοσίων Εγγράφων απο την Υποχρέωση Επισημείωσης (Apostille) βάσει του Κανονισμού ΕΕ2016/1191

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Brexit και Κύπρος

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές Βιβλιοθήκες