Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Δηλώσεις για το θέμα της δημιουργίας Αστυνομίας των ζώων

29/03/2017

Κληθείς, σήμερα, να σχολιάσει χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου αναφορικά με τη δημιουργία αστυνομίας των ζώων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου δήλωσε:

«Έχω εκδώσει ανακοίνωση αναφορικά με την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά την προστασία των ζώων στον τόπο μας. Τα θέματα αυτά έχουν λάβει μια επικίνδυνη για την εικόνα της Κύπρου, τροπή. Ενδεικτικός είναι ο αριθμός των υποθέσεων που έχουν διερευνηθεί τα τελευταία χρόνια, αναφορικά με υποθέσεις κακοποίησης ή και κακομεταχείρισης των ζώων, αλλά και το γεγονός ότι οι ποινές που επιβάλλονται από τα Δικαστήρια άρχισαν να γίνονται πιο αυστηρές.

Θα έλεγα ότι η επιβολή αυστηρότερων ποινών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί αυτή η νοοτροπία η οποία επικρατούσε διαχρονικά – όπου δεν υπήρχε ο απαιτούμενος σεβασμός προς τα κατοικίδια ζώα από τους πολίτες – θα πρέπει να σταματήσει, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα προληπτικά. Η επιβολή αυστηρότερων ποινών, όμως, είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει ώστε να καλλιεργηθεί η νοοτροπία επίδειξης του απαιτούμενου σεβασμού προς τα ζώα.

Η Αστυνομία, σε συνεργασία με το Υπουργείο, αξιολογεί τα περιστατικά αυτά, ειδικότερα τη δυνατότητα ανταπόκρισης σε σχέση με την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Μέσα από την αξιολόγηση προσπάθειά μας είναι οι διωκτικές αρχές να γίνουν πιο αποτελεσματικές. Παρά το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα του τρόπου με τον οποίο έχουν δράσει μέχρι σήμερα προκύπτει μέσα από τα στατιστικά στοιχεία τα οποία καταγράφονται τον τελευταίο καιρό, εντούτοις, δεν απορρίπτουμε την εισήγηση που μας έχει υποβληθεί να δημιουργηθεί μια ολιγομελής ομάδα από αστυνομικούς – την οποία κάποιοι ονομάζουν ‘Αστυνομία των ζώων’ – η οποία θα ασχοληθεί ειδικά με το θέμα αυτό.

Σήμερα υπάρχουν αξιωματικοί που έχουν οριστεί σε όλες επαρχίες και έχουν την ευθύνη για την παρακολούθηση αυτού του απαράδεκτου φαινομένου και στη διαδικασία εμπλέκονται και τα μέλη της Κοινοτικής Αστυνόμευσης, που αντιστοιχούν περίπου σε 75 Αστυνομικούς της Γειτονιάς για 129 Δήμους και Κοινότητες.»

Ο κ. Υπουργός είπε ότι αυτή τη στιγμή η Αστυνομία αξιολογεί τα αποτελέσματα των δράσεων και σύντομα θα καταλήξει σε εισήγηση που οπωσδήποτε θα συζητηθεί, στην συνέχεια, και με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα.

Ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση του απαράδεκτου αυτού φαινομένου μπορεί να επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα μόνο εάν υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αλλά και άλλων εμπλεκομένων. «Η Αστυνομία από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή. Για να αντιμετωπιστεί θα πρέπει να γίνει μια ολιστική δράση με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, την πρόληψη και την καταστολή μέσω της δίωξης», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση αναφορικά με τη σύσταση της ομάδας, ο κ. Υπουργός απάντησε ότι αυτή θα αποτελείται από μέλη της Αστυνομίας. «Αναμένουμε να ολοκληρωθεί και η συζήτηση του νομοσχεδίου για την προστασία των ζώων, που έχει επανακατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, από το οποίο θα προκύψουν και οι οποιεσδήποτε νέες υποχρεώσεις στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούμε ως κράτος», κατέληξε.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης