Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Δελτία ΤύπουΤο τρίτο από τα σημαντικά νομοσχέδια που προβλέπουν τη δομική αλλαγή στα δικαστήρια και το οποίο ενσωματώνει αλλαγές, απαραίτητες στο σύστημα των δικαστηρίων, ως απόρροια της Μεταρρύθμισης που προωθείται, συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργου Σαββίδη.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σε δηλώσεις του εξερχόμενος της συνεδρίας, όπου προηγουμένως ολοκληρώθηκε η κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου, που, όπως είπε, τροποποιεί τον περί Δικαστηρίων Νόμο.

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί Δικαστηρίων Νόμο. Σε αυτό ενσωματώνονται κάποιες αλλαγές που κρίνονται απαραίτητες στο σύστημα των δικαστηρίων ως αποτέλεσμα των προνοιών του περί Απονομής της Δικαιοσύνης Νόμου, που είναι ο κύριος νόμος και ο οποίος προβλέπει τις σοβαρές αλλαγές που προτιθέμεθα να γίνουν στο σύστημα ως αποτέλεσμα της Μεταρρύθμισης», είπε ο κ. Σαββίδης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι σύντομα θα μπορέσει να γίνει συζήτηση επί όλων των νομοσχεδίων, στη βάση των παρατηρήσεων των μελών της Επιτροπής.

«Ολοκληρώθηκε η κατ’ άρθρο συζήτηση κι αυτού του νομοσχεδίου. Πιστεύω ότι προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς κι ευχαριστώ την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, γιατί δίδει προτεραιότητα στο σοβαρό θέμα της Μεταρρύθμισης. Σύντομα πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να ξανασυζητήσουμε όλα τα νομοσχέδια, με τις παρατηρήσεις που πολύ εύστοχα έθεσαν διάφορα μέλη της Επιτροπής κατά τις προηγούμενες συζητήσεις μας, ώστε να καταλήξουμε σε κείμενα τα οποία να είναι έτοιμα να προωθηθούν στην Ολομέλεια του Σώματος το συντομότερο δυνατόν», συμπλήρωσε ο κ. Υπουργός.

Πρόσθεσε ερωτηθείς σχετικά «πως μια από τις σκοπούμενες τροποποιήσεις στη νομοθεσία είναι να διευρυνθεί το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο σήμερα αποτελείται μόνο από δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έτσι ώστε σε αυτό να περιλαμβάνονται ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου κι ένας δικηγόρος με πείρα πέραν των 25 χρόνων.

Το θέμα αυτό βρίσκεται στο πακέτο των μέτρων για την προώθηση της Μεταρρύθμισης και βεβαίως, θα συζητηθεί μαζί με τα υπόλοιπα νομοσχέδια. Υπάρχουν όμως τρέχουσες ανάγκες οι οποίες, λαμβανομένου υπόψη και του χρόνου που απαιτείται για να συμπληρωθούν κάποιες διαδικασίες, δεν μπορούν κατά τη γνώμη μας να περιμένουν. Γι’ αυτό τον σκοπό κάποιες διαδικασίες, οι οποίες είχαν αρχίσει ενδεχομένως και πριν από την ημερομηνία κατάθεσης αυτών των νομοσχεδίων στη Βουλή και οι οποίες είχαν ανασταλεί και επανήρχισαν με την ψήφιση νέων κριτηρίων από το Ανώτατο Δικαστήριο για την πρόσληψη νέων δικαστών, συνεχίζουν να προχωρούν.»

Διευκρίνισε ακόμη πως το θέμα της πλήρωσης των νέων θέσεων δικαστών είναι ζήτημα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, επεξηγώντας πως η Κυβέρνηση προκήρυξε τις θέσεις διορισμού νέων δικαστών, έτσι ώστε να καλυφθούν οι καθυστερήσεις που υπάρχουν. «Η διαδικασία πλήρωσης των νέων θέσεων δικαστών ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο με την ανακοίνωση των νέων κριτηρίων πρόσληψης δικαστών», ανέφερε κ. Σαββίδης. «Είμαστε τώρα στον Μάρτιο και από ό,τι αντιλαμβάνομαι έχει μόλις συμπληρωθεί ο πρώτος κύκλος των προσωπικών συνεντεύξεων των υποψήφιων δικαστών. Άρα, αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να αφεθούν αυτές οι διαδικασίες να προχωρήσουν με την υφιστάμενη σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση», είπε.

Υπέδειξε τέλος πως «πρώτιστο μέλημά μας ως Κυβέρνηση είναι να βεβαιωθούμε ότι θα δώσουμε τα εχέγγυα για την ταχύτερη δυνατή συντόμευση του χρόνου που απαιτείται για τη συμπλήρωση των δικαστικών υποθέσεων στα δικαστήρια και με αυτή τη βάση προχωρούμε. Θέλουμε ο Κύπριος πολίτης να νιώσει σύντομα την τεράστια βελτίωση την οποία ελπίζουμε ότι θα του προσφέρουμε με τη Μεταρρύθμιση», υπογράμμισε ο κ. Σαββίδης.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Από 1η Οκτωβρίου οι ποινές αλλάζουν

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Απαλλαγή Ορισμένων Δημοσίων Εγγράφων απο την Υποχρέωση Επισημείωσης (Apostille) βάσει του Κανονισμού ΕΕ2016/1191

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές Βιβλιοθήκες