ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Ομιλίες


28/03/2019

Υ.Δ.Δ.Τ. 18.03.001.010
Χαιρετισμός Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
κ. Ιωνά Νικολάου
στην Εκδήλωση της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης
για την έκδοση Παραμυθιών με θέμα: «Το κουτί με τα μυστικά» και «Είμαι ένα ημερολόγιο»

Ίδρυμα Λυσσαρίδη,
Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2019

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης να απευθύνω χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργανώνεται, με την ευκαιρία της παρουσίασης των παραμυθιών της βραβευμένης λογοτέχνιδας Έλενας Περικλέους με θέμα: «Το κουτί με τα μυστικά» και «Έχω ένα ημερολόγιο», που κύριο στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση των γονιών, των δασκάλων και των παιδιών σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

Με την ευκαιρία, θέλω να συγχαρώ θερμά τόσο την Πρόεδρο και τα μέλη της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης, για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της σημερινής εκδήλωσης, όσο και την λογοτέχνιδα κα Περικλέους και την ομάδα που εργάστηκε για τα παραμύθια, τα καθαρά έσοδα των οποίων θα δοθούν στο «Σπίτι του Παιδιού».

Η καταγραφή αυξημένου αριθμού υποθέσεων σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης ανηλίκων τα τελευταία χρόνια, τόσο στον τόπο μας όσο και σε διεθνές επίπεδο, απασχόλησε ιδιαίτερα την Κυβέρνηση. Αναγνωρίζοντας την έκταση και τη σημασία αυτού του κοινωνικού προβλήματος, προχωρήσαμε στη λήψη δέσμης μέτρων, με σκοπό μια πολύπλευρη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του.

Η εναρμόνιση της σχετικής νομοθεσίας το 2014, στα πλαίσια της οποίας συστάθηκε και λειτουργεί η Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων για Αδικήματα Σεξουαλικής Φύσης κατά Ανηλίκων και η κύρωση της Σύμβασης Λανζαρόττε για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση, μετά από πρωτοβουλία της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως η αρμόδια Υπουργός για την προστασία του παιδιού, έθεσαν τα θεμέλια για την προσπάθεια πρόληψης και καταπολέμησης του προβλήματος.

Η Εθνική Στρατηγική για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη σεξουαλική κακοποίηση και την παιδική πορνογραφία και η σύσταση του Συμβουλίου «Φωνή», για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής της, επιβεβαιώνουν και αποδεικνύουν τη βούληση της Κυβέρνησης για ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επίσης, η λειτουργία του Σπιτιού για το Παιδί, όπου τα παιδιά θύματα και οι οικογένειες τους λαμβάνουν την αναγκαία ψυχολογική στήριξη και έχουν πρόσβαση σε όλες τις Υπηρεσίες που εμπλέκονται στο χειρισμό τέτοιων υποθέσεων, χωρίς να επαναθυματοποιούνται, αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη καινοτομία, ενώ η λειτουργία της Αρχής Εποπτείας καταδικασθέντων για αδικήματα σεξουαλικής φύσεως κατά ανηλίκων αποτελεί μηχανισμό αποτροπής επανάληψης εγκλημάτων κατά ανηλίκων αυτής της φύσης.

Στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής ο ρόλος της Αστυνομίας στην πρόληψη και καταπολέμηση του προβλήματος, αναβαθμίστηκε με τη σύσταση και λειτουργία ειδικής ανακριτικής ομάδας, με σκοπό οι υποθέσεις αυτές να τυγχάνουν εξειδικευμένης και πιο επαγγελματικής διαχείρισης.

Η σύσταση της ειδικής ανακριτικής ομάδας έχει αυξήσει τις δυνατότητες αποτελεσματικότερης διερεύνησης αφού, πέρα από την ενθάρρυνση καταγγελίας τέτοιων υποθέσεων, γίνεται καλύτερη αξιοποίηση κάθε πληροφορίας που φτάνει στην Αστυνομία και αντιμετωπίζει το φαινόμενο της αποσιώπησης, που είχε ως αποτέλεσμα τη συγκάλυψη τέτοιων ενεργειών για χρόνια, λόγω του φόβου για το στίγμα της αποκάλυψης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο αριθμός των υποθέσεων που καταχωρήθηκαν στο Δικαστήριο τα τελευταία χρόνια έχει διπλασιαστεί.

Το Τμήμα Φυλακών, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, εφαρμόζει προγράμματα εξειδικευμένης εκπαίδευσης τόσο των δεσμοφυλάκων για το χειρισμό καταδικασθέντων για σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων που εκτίουν την ποινή φυλάκισης τους, όσο και προγράμματα θεραπείας των κρατουμένων.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, θέλοντας να δώσει ξεκάθαρα το μήνυμα για μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, προχώρησε στην ετοιμασία νομοσχεδίου το οποίο μεταξύ άλλων εναρμονίζει τις ποινές που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα για αδικήματα κατά των ηθών με τις ποινές που προβλέπονται στην Ειδική Νομοθεσία.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης ανηλίκων έχει να διαδραματίσει και η Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων για Αδικήματα Σεξουαλικής Φύσης κατά Ανηλίκων, μεσω της εποπτείας των καταδικασθέντων, μετά την αποφυλάκιση τους, ώστε να μην επαναλάβουν εγκληματικές συμπεριφορές και επανάληψη του αδικήματος, για το οποίο καταδικάσθηκαν και αφετέρου, με την προστασία τόσο των παιδιών θυμάτων, όσο και άλλων παιδιών.


Για σκοπούς βελτίωσης της λειτουργίας της Αρχής Εποπτείας κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο στο οποίο προνοείται η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Αρχής Εποπτείας και η δυνατότητα επιβολής περιοριστικών μέτρων από το Δικαστήριο και μετά την καταδίκη.
Κατά τη συζήτηση του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών επεσυνέβηκαν περιστατικά που ανέδειξαν πρόσθετα κενά και ελλείψεις στην κείμενη νομοθεσία, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως να προχωρήσει σε πληρέστερη μελέτη των αρμοδιοτήτων και εξουσιών της Αρχής Εποπτείας, αξιολογώντας τα μέτρα που εφαρμόζουν αντίστοιχες Αρχές άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Οι νέες τροποποιήσεις που διαπιστώθηκε πως ήταν αναγκαίες ενσωματώθηκαν σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε αναθεωρημένο νομοσχέδιο, που αποσκοπεί στη δυνατότητα επιβολής πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, τόσο από το Δικαστήριο, όσο και από την Αρχή Εποπτείας, το οποίο αντικατέστησε νομοσχέδιο που βρισκόταν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.


Κυρίες και κύριοι,

Ο κύκλος της σιωπής, της ενοχής ή ακόμη και της συγκάλυψης τόσο απεχθών εγκλημάτων, επιτέλους θα σπάσει. Είναι υποχρέωση όλων ανεξαιρέτως των αρχών της συντεταγμένης πολιτείας να αγωνιστούν επίμονα και σταθερά, με κάθε δυνατό τρόπο, ώστε κάθε παιδί, αγόρι ή κορίτσι, να ζει μακριά από κάθε είδους φόβο, βία, κακοποίηση και ενοχές.

Σας συγχαίρω για άλλη μια φορά για την αξιόλογη αυτή προσπάθεια και σας εύχομαι κάθε επιτυχία.

-------------------------
Σημ.: Το χαιρετισμό θα διαβάσει εκ μέρους του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως η Πρώτη Διοικητική Λειτουργός κ. Άννη Ορφανίδου.
Πίσω

© 2012 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως