ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Ειδήσεις

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Συνασπισμού Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων

29/12/2014

Η Κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσπάθεια να διασωθούν και να καταστούν βιώσιμες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και να συνεχίσουν οι αυτοεργοδοτούμενοι να παρέχουν ή διατηρούν τις δραστηριότητες τους παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της οικονομικής κρίσης, δήλωσε σήμερα, μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Συνασπισμού Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου.

Σε δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους ο κ. Νικολάου ανέφερε: «Συζητήσαμε διάφορα προβλήματα που απασχολούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοεργοδοτούμενους και ειδικότερα, θέματα που αφορούν τις καθυστερημένες καταβολές υποχρεώσεων τους έναντι του Δημοσίου, όπως είναι το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το ΦΠΑ, που σχετίζονται με ποινικές διώξεις, καθώς και με την έκδοση ενταλμάτων καταβολής των οφειλομένων ποσών. Στα πλαίσια της Κυβερνητικής πολιτικής προωθούνται διάφορα μέτρα ενίσχυσης και ανακούφισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως είναι το νομοσχέδιο που αφορά την προστασία των βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που προωθείται στο πλαίσιο του πακέτου νομοσχεδίων που αφορούν την αφερεγγυότητα, αλλά και οι διευκολύνσεις καταβολής των δημοσίων οφειλών, που παραχωρούνται σε κατηγορίες επιχειρήσεων ή των αυτοεργοδοτουμένων που αδυνατούν να ανταποκριθούν άμεσα στις υποχρεώσεις τους, τόσο στο στάδιο πριν την άσκηση ποινικών διώξεων όσο και στην συνέχεια. Προσπάθειά μας είναι οι διευκολύνσεις αυτές να παραχωρούνται κατά τρόπο αποτελεσματικό ώστε να σταθούν αρωγός σε όσους έχουν ανάγκη και μπορούν να διασώσουν την επιχείρηση τους. Γι αυτό η εισήγηση για αναστολή όλων των ποινικών διώξεων που αφορούν την καταβολή ΦΠΑ και εισφορών στο ΤΚΑ, δεν θα ήταν προς όφελος κανενός και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και από εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του Δημοσίου, και συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να στοχεύσουμε τις περιπτώσεις όπου υπάρχει ανάγκη. Εχω επεξηγήσει το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και των αρμοδίων Υπουργείων, στα οποία παραχωρούνται διευκολύνσεις πληρωμής των δημοσίων οφειλών, επεξήγησα ότι η διαδικασία αυτή είναι πρόσθετη με τις προβλεπόμενες δικαστικές διαδικασίες και συζητήσαμε ειδικότερα θέματα που θα καθιστούσε αποτελεσματικότερη την διαδικασία αυτή, προς όφελος όσων έχουν πραγματική ανάγκη, χωρίς να απολέσει το κράτος τη δυνατότητα των οφειλών εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, τόσο των τρεχουσών όσων και των καθυστερημένων. Έτσι θα μπορούν με τις διευκολύνσεις να καταβάλουν όχι μόνο τις τρέχουσες αλλά σταδιακά και τις καθυστερημένες υποχρεώσεις τους. Συμφωνήσαμε να διαβιβάσω στους αρμόδιους Υπουργούς την παράκλ
ηση του ΣΥΜΕΑ για να αντιμετωπιστεί το θέμα με την παραχώρηση διευκολύνσεων σε όσους έχουν ανάγκη και έχει γίνει κατανοητό και από την πλευρά τους ότι δεν μπορεί να ρυθμιστεί το θέμα με μια γενική απανταχούσα η οποία να αναστέλλει έστω για 12 ή 36 μήνες τις οποιεσδήποτε ποινικές διώξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ή θα γίνονται στο μέλλον λόγω παράλειψης καταβολής του ΦΠΑ και των εισφορών κοινωνικών ασφαλίσεων».

Ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι εκείνο που θα επιδιωχθεί είναι να βρεθεί ο τρόπος ώστε αυτό που εφαρμόζεται σήμερα, με τις διευκολύνσεις που παραχωρούνται στη σταδιακή καταβολή των οφειλών αυτών, να μπορέσει να εξυπηρετήσει καλύτερα τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να διασωθούν οι μικρές επιχειρήσεις ώστε οι βιώσιμες επιχειρήσεις να διασωθούν.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΥΜΕΑ κ. Σταύρος Αλαμπρίτης ανέφερε ότι δεν πρέπει να σύρονται στα δικαστήρια άνθρωποι τίμιοι, δουλευταράδες που το μόνο τους έγκλημα είναι ότι αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Θα πρέπει να τους δοθεί κάποια διευκόλυνση ώστε να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με μικρές δόσεις στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους, είπε, εξηγώντας ότι οι μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοεργοδοτούμενοι κατανοούν ότι το κράτος πρέπει να εισπράξει το λαβείν του γι’ αυτό δεν ζητούν να τους χαριστούν τα ποσά αυτά, αλλά μόνο τη διευκόλυνση να τα αποπληρώσουν σταδιακά για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις τους να παραμείνουν ζωντανές. Οι μικρές επιχειρήσεις είναι έρμαιο στα τοκογλυφικά επιτόκια που τους έχουν γονατίσει, και γι’ αυτό ζητούμε την αρωγή του κράτους για να μας προστατεύσει, συμπλήρωσε.

Πίσω

© 2012 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως