ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Ειδήσεις

Αν η διοργάνωση του πρωταθλήματος απειλεί την ασφάλεια και την τάξη των πολιτών, για ‘μας υπερέχει η ασφάλεια και η τάξη των πολιτών.

24/04/2014

Στη σημερινή σύσκεψη η ηγεσία της Αστυνομίας μου παρουσίασε τα δεδομένα σχετικά με την απαράδεκτη και καταδικαστέα κατάσταση που αφέθηκε να δημιουργηθεί πριν τον αγώνα της περασμένης Τρίτης στη Λευκωσία.

Έγιναν λάθη. Και στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση της επιχείρησης. Υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες. Είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για το νέο Αρχηγό και την ηγεσία της δύναμης να αποδείξουν στην πράξη ότι πραγματικά μπορούν να φέρουν ένα νέο αέρα στην Κυπριακή Αστυνομία. Ότι η ασφάλεια του πολίτη αποτελεί προτεραιότητα της Αστυνομίας και ότι η ευθύνη αναγνωρίζεται σε πρόσωπα, όπως είναι ο Αξιωματικός Υπεύθυνος Ασφάλειας που έχει πλήρως την ευθύνη να λάβει τα αναγκαία μέτρα σε θέματα ασφάλειας και αντιμετώπισης των φαινομένων βίας σε αθλητικούς χώρους.

Αναμένω ταχύτατη ολοκλήρωση της διοικητικής έρευνας και άμεσες αποφάσεις με βάση τα ευρήματα της. Θέλω να είμαι σαφής προς την Αστυνομία: από την στιγμή που ήδη εντοπίζονται λάθη, υπάρχουν ευθύνες. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η κοινωνία απαιτούν παραδειγματικά μέτρα. Γι αυτό σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα έχει οριστεί ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής για διερεύνηση ποινικών ευθυνών.

Δεν πρόκειται να καλύψω ή να δικαιολογήσω τα λάθη που έγιναν από πλευράς Αστυνομίας. Αλλά ούτε πρόκειται να δεχθώ, για μια ακόμη φορά, να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος. Θεωρώ απαράδεκτη και υποκριτική την στάση των σωματείων και ανέμενα ότι τουλάχιστον η ΚΟΠ, ως διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος, θα αναλάμβανε το μερίδιο της ευθύνης της. Δυστυχώς παραγνωρίζουν τις διαχρονικές τους συμπεριφορές, όταν παραλείπουν να συνεργαστούν με τις διωκτικές αρχές στον εντοπισμό των επικίνδυνων οπαδών. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αν η διοργάνωση του πρωταθλήματος απειλεί την ασφάλεια και την τάξη των πολιτών, για ‘μας υπερέχει η ασφάλεια και η τάξη των πολιτών.

Ευθύνη του Υπουργείου και της Αστυνομίας είναι η πάταξη του φαινομένου της βίας στα γήπεδα. Ένα σημαντικό εργαλείο του σχεδιασμού που υπάρχει είναι η έγκριση του νομοσχεδίου για το αυτόφωρο, το οποίο θα δικάζει εντός 48 ωρών από τη σύλληψη τους, ύποπτους για βία στα γήπεδα. Το νομοσχέδιο βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία, αναμένεται να ολοκληρωθεί και να κατατεθεί στη Βουλή τις αμέσως επόμενες μέρες.

Θεωρώ υποχρέωση μου να ξεκαθαρίσω, για μια ακόμη φορά, το ρόλο του Υπουργού Δικαιοσύνης – του οποίου ζητείται σχεδόν κάθε βδομάδα η παραίτηση. Ο ρόλος και η ευθύνη μου είναι η εποπτεία, μεταξύ άλλων τμημάτων, και της Αστυνομίας. Δεν είναι ο ρόλος μου ούτε να σχεδιάζω, ούτε να υλοποιώ αστυνομικές επιχειρήσεις. Ούτε να προβαίνω σε συλλήψεις, ούτε σε σωματικούς ελέγχους δεσμοφυλάκων. Δεν υποκαθιστώ την ηγεσία της Αστυνομίας, όπως δεν υποκαθιστώ το Διευθυντή των Φυλακών, όπως δεν υποκαθιστώ τους επικεφαλείς κανενός τμήματος που υπάγεται στην εποπτεία της Αστυνομίας.

Δεν έμαθα ούτε να κρύβομαι, ούτε να αποποιούμαι των ευθυνών μου. Εκεί που μου αναλογούν, τις αναλαμβάνω. Αλλά δεν πρόκειται να συνεχίσω είτε να δικαιολογώ ευθύνες άλλων είτε να αφήνω αναπάντητες υποκριτικές πολιτικές επιθέσεις, που εξυπηρετούν κάθε φορά και άλλες σκοπιμότητες.

Πίσω

© 2012 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως