ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Ειδήσεις

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης επισκέφθηκε το Τμήμα Φυλακών με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

08/09/2014

Ικανοποιημένοι έμειναν ο Πρόεδρος και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών κατά την επίσκεψη τους στις Κεντρικές Φυλακές. Αυτό επισημαίνεται από τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου και του Πρόεδρου της Επιτροπής κ. Σοφοκλή Φυττή.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι με τη σημερινή επίσκεψη δόθηκε η ευκαιρία στον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών της Βουλής των Αντιπροσώπων να αξιολογήσουν τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει εντός των Φυλακών και να διαπιστώσουν τις σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

«Ως Υπουργείο και ως Υπουργός δώσαμε με έμφαση το μήνυμα στη Διεύθυνση των Φυλακών ότι θα έπρεπε να αλλάξει η φιλοσοφία η οποία εφαρμόζονταν μέχρι προσφάτως. Και αλλάξαμε αυτή την πολιτική φιλοσοφία. Από τη φιλοσοφία που εφάρμοζε μια στερητική πολιτική και πολιτική απομόνωσης στους φυλακισμένους, με οδηγίες και καθοδήγηση δική μου, περάσαμε και προχωρήσαμε σε μέτρα που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη προσέγγιση, τη συνεργασία με τους φυλακισμένους, την αλλαγή της νοοτροπίας των δεσμοφυλάκων, καθώς και την αλλαγή των συνθηκών παραμονής και διαβίωσης των φυλακισμένων».

Όπως σημείωσε ο κ. Νικολάου, τα περισσότερα από αυτά που έχουμε υποσχεθεί έγιναν πραγματικότητα, ενώ τα υπόλοιπα έχουν ήδη δρομολογηθεί, εβρισκόμενα στο στάδιο της υλοποίησης. Για παράδειγμα βρίσκονται σε εξέλιξη και συνεχή παρακολούθηση, τα θέματα εκπαίδευσης των δεσμοφυλάκων και η αξιολόγηση των φυλακισμένων με την ενίσχυση της ομάδας με δύο ψυχίατρους και δύο ψυχολόγους, καθώς και πρόσθετος αριθμός νοσηλευτών ψυχικής υγείας, ούτως ώστε να λειτουργήσουν σωστά οι πολυθεματικές ομάδες, με στόχο να επεκταθεί η άμεση αξιολόγηση φυλακισμένων με ψυχικά προβλήματα και η συστηματική παρακολούθησή τους, με σκοπό να ενισχυθεί ο ψυχοσυναισθηματικός τους κόσμος για να έχουν αντιστάσεις στις δύσκολες στιγμές, είπε ο κ. Υπουργός.

«Ως Υπουργείο παρακολουθούμε και καθοδηγούμε την όλη προσπάθεια με τακτική επικοινωνία Λειτουργού του Υπουργείου με τους Φυλακισμένους και τη Διεύθυνση των Φυλακών, μέσω της οποίας μεταφέρονται όλα τα αναγκαία στοιχεία και πληροφόρηση που οδήγησε στην ανατροπή της προηγούμενης κατάστασης», τόνισε ο κ. Υπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα την ανταπόκριση της Διεύθυνσης των Φυλακών στην υλοποίηση των μέτρων και οδηγιών, με αποτέλεσμα να αποδίδονται ήδη καρποί των προσπαθειών.

«Στόχος και προσπάθειά μας είναι να αναμορφώσουμε αυτό τον χώρο. Ωστόσο, έχω επισημάνει και στους κ. Βουλευτές κάποια προβλήματα για τα οποία χρειαζόμαστε τη δική τους βοήθεια και συνεργασία. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι η Κυβέρνηση θα χρειαστεί τη στήριξή τους στην προσπάθειά για την ανέγερση νέων φυλακών, όπως και στην προσπάθεια αναδόμησης των Φυλακών και τη στελέχωσή τους με επιστημονικό, πλέον, προσωπικό».

Ο κ. Νικολάου τόνισε δε ότι κοινός σκοπός και στόχος όλων, ανεξαρτήτων πολιτικών πεποιθήσεων, είναι το «πως μπορεί να αναμορφωθεί αυτό το σωφρονιστικό σύστημα, πως μπορούν να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις, πως μπορεί να βελτιωθεί η παραμονή των κρατουμένων σε αυτόν τον επιβαρημένο χώρο και πως τελικά θα βοηθηθούν ούτως ώστε να βγουν στην κοινωνία και να επανενταχθούν σε αυτή χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουν σε νέες πράξεις και να επιστρέψουν».

Αναφέροντας ότι ένα σωφρονιστικό σύστημα μπορεί να αξιολογηθεί, ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι πολιτική της Κυβέρνησης είναι να εφαρμοστεί στην Κύπρο ένα σύγχρονο σωφρονιστικό σύστημα στο οποίο να μπορούν να εφαρμοστούν τα ίδια κριτήρια αξιολόγησης που εφαρμόζονται σε όλες τις σύγχρονες χώρες, οι οποίες αξιοποιούν σύγχρονες υποδομές, τεχνολογίες και μεθόδους σωφρονισμού και όχι υποδομές του 1880, δεκαετία κατά την οποία κτίστηκαν οι φυλακές στην Κύπρο.

«Γι’ αυτό καλώ τους βουλευτές, να δώσουμε όλοι μαζί τις αναγκαίες λύσεις. Καλώ τη Βουλή να επαναλάβουν τη σημερινή τους επίσκεψη και σε μερικούς μήνες, επειδή θέλουμε τη συνεργασία τους. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αλλάξουμε αυτό το οποίο έχουμε. Γιατί αυτό το οποίο παραλάβαμε, δυστυχώς, δεν είναι αυτό το οποίο η κοινωνία και ο πολιτισμός μπορεί να θεωρεί ως αντιπροσωπευτικό σωφρονιστικό σύστημα», σημείωσε τέλος ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Πίσω

© 2012 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως