ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκε η κατ' άρθρων συζήτηση. Το νομοσχέδιο είναι στα χέρια των βουλευτών

07/07/2014

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου συμμετείχε σήμερα στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αναφορικά με τη συνέχεια και ολοκλήρωση της συζήτησης του περί της Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους (Τροποποιητικού) Νόμου του 2014.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η εξέταση του Νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση προχώρησε σε κάποιες αλλαγές που προέκυψαν μέσα από τη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής, οι οποίες έτυχαν και του απαραίτητου νομοτεχνικού ελέγχου. Όπως σημείωσε ο κ. Υπουργός, Κυβέρνηση και Νομική Υπηρεσία παρέδωσαν σήμερα κείμενο στη Βουλή, του οποίου η συζήτηση έχει ολοκληρωθεί και είναι έτοιμο για να προωθηθεί προς ψήφιση, νοουμένου ότι τα κόμματα και τα μέλη της Βουλής θα αποφασίσουν τόσο την προώθησή του στην Ολομέλεια όσο και την έγκρισή του.

«Η δική μας έκκληση είναι όπως το Νομοσχέδιο ψηφιστεί ως πακέτο, καθώς η αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών μπορεί να γίνει μέσα από ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων που μπορεί, και επιβάλλεται, να ληφθούν από διάφορους φορείς ούτως ώστε να περιοριστούν, αν όχι τα εκλείψουν, τα φαινόμενα βίας, τα οποία δυστυχώς μαστίζουν το κυπριακό ποδόσφαιρο. Είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να ψηφιστεί το Νομοσχέδιο», ανέφερε ο κ. Νικολάου. Επεσήμανε δε ότι οι αντιδράσεις όσων καλύπτονται πίσω από την ανωνυμία καθόσον αφορά την κάρτα φιλάθλου και την κατάργηση της ανωνυμίας, δεν δικαιολογούν τις οποιεσδήποτε διαφορετικές σκέψεις, υπογραμμίζοντας ότι η κατάργηση της ανωνυμίας είναι ένα επιβεβλημένο μέτρο για να μπορέσει να λειτουργήσει και να εφαρμοστούν όλα τα αναγκαία μέτρα.

Σημείωσε, επίσης, ότι, διαβεβαίωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), είναι πως θα είναι έτοιμη να προσχωρήσει στην έκδοσης της κάρτας μόλις μετά την έναρξη του πρωταθλήματος, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. «Γι’ αυτό η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ψήφιση της νομοθεσίας όχι μόνο θα επιτρέψει σε κάποιους να συνεχίσουν συμπεριφορές όπως αυτές που είδαμε χθες κατά τη διάρκεια της προπόνησης μιας ομάδας, αλλά θα επιτρέψει και σε αυτούς οι οποίοι αντιδρούν να συνεχίσουν αυτού του είδους συμπεριφορές που επέδειξαν τα τελευταία χρόνια καλυπτόμενοι πίσω από την ανωνυμία και τον όχλο».

Όπως είπε ο κ. Υπουργός, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή η Βουλή να πράξει και το δικό της καθήκον, όπως έπραξε και η Κυβέρνηση με την ετοιμασία ενός ολοκληρωμένου Νομοσχέδιου, το οποίο παραδόθηκε σήμερα ολοκληρωμένο και κατόπιν νομοτεχνικού ελέγχου στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Στη συνέχεια, ο καθένας να αναλάβει τις δικές του ευθύνες για την εφαρμογή και την υλοποίηση των μέτρων, τα οποία πράγματι πρέπει να ληφθούν ως σύνολο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτού του είδους τις καταστάσεις», πρόσθεσε ο κ. Νικολάου.

Τέλος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας προβληματισμός και καμιά φοβία ούτε για θέματα «φακελώματος» ούτε για θέματα κινδύνου διαρροής οποιαδήποτε στοιχείων.

Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα του αυτόφωρου αδικήματος, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι όπως προνοεί η νομοθεσία, η υπόθεση θα καταχωρείται στο Δικαστήριο εντός 24 ωρών και ο παρανομών θα κατηγορείται ενώπιον του Δικαστηρίου και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης του είτε θα εκδίδεται διάταγμα προσωποκράτησής του είτε διάταγμα απαγόρευσης εισόδου του στο γήπεδο. Με αυτό τον τρόπο, όπως σημείωσε ο κ. Υπουργός, θα συμπληρώνεται άμεσα η εκδίκαση των υποθέσεων ενώπιον του Δικαστηρίου.

Πίσω

© 2012 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως