Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Την επίσπευση της εκδίκασης των υποθέσεων προωθεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σε συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο

18/09/2014

Τη λήψη διαφόρων μέτρων για βελτίωση του χρόνου εκδίκασης των υποθέσεων από τα κυπριακά δικαστήρια, συζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι εξετάστηκαν τρόποι τόσο σε σχέση με τη δικαστική διαδικασία και το χρόνο διεκπεραίωσής της όσο και αλλαγές οι οποίες θα επιφέρουν καλύτερη διαχείριση των διαφόρων υποθέσεων που καταχωρούνται στο Δικαστήριο. Κατά καιρούς, ανέφερε, έχουν συζητηθεί διάφορα μέτρα από τα οποία κάποια έχουν ήδη προχωρήσει, όπως είναι για παράδειγμα η αύξηση του αριθμού των δικαστών, οι αλλαγές σε σχέση με την αρμοδιότητα των Δικαστηρίων, ήτοι να εκδικάζουν υποθέσεις ανεξαρτήτως αξίας, όπως για παράδειγμα με την εκδίκαση υποθέσεων αξιογράφων ώστε αυτές να προχωρούν απρόσκοπτα, καθώς επίσης η προώθηση του νομοσχεδίου αναφορικά με την ίδρυση του Διοικητικού Δικαστηρίου και το οποίο θα οδηγήσει στην αποφόρτιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι στα πλαίσια των μέτρων αυτών, καθορίστηκε η διαδικασία εκδίκασης υποθέσεων μικροδιαφορών, ώστε αυτή να ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς επίσης και το χρονικό πλαίσιο εκδίκασης γενικά των υποθέσεων από τα Επαρχιακά Δικαστήρια. Αναφορικά με αυτό το θέμα, σημείωσε, έχει συμφωνηθεί τροποποίηση – αναθεώρηση δύο διαδικαστικών κανονισμών που καθορίζουν τις διαδικασίες στους θεσμούς της πολιτικής δικονομίας, για τις οποίες έχει εκδοθεί απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο και θα δημοσιευθεί τις προσεχείς μέρες. Και πρόσθεσε: «Τίθενται σε εφαρμογή νέες διαδικασίες αναφορικά με τη διαδικασία εκδίκασης των υποθέσεων και τη διαδικασία εκδίκασης υποθέσεων που χαρακτηρίζονται ως ‘μικροδιαφορές’, οι οποίες δεν υπερβαίνουν το ποσό των 3,000 ευρώ. Οι νέες αυτές διαδικασίες στοχεύουν στον περιορισμό του χρόνου εκδίκασης αυτών των υποθέσεων».

Κληθείς να αναφέρει το χρονικό διάστημα που μπορεί να διαρκέσει η εκδίκαση μιας τέτοιας υπόθεσης, ο κ. Υπουργός είπε: «Για παράδειγμα, μια υπόθεση μικροδιαφορών για την οποία σήμερα κάποιος πάει στο δικαστήριο για 1000 ευρώ μπορεί να χρειαζόταν δύο ίσως και τρία χρόνια να ολοκληρωθεί, ενώ τώρα θα διεκπεραιώνεται σε μερικούς μήνες. Αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει σημαντικά στο να βελτιωθεί ο χρόνος εκδίκασης των υποθέσεων».

Στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι διαπιστώθηκε πως ο αριθμός των εκκρεμουσών υποθέσεων αυξάνεται συνεχώς, ειδικότερα στο Ανώτατο Δικαστήριο, λόγω του ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των εφέσεων και των υποθέσεων διοικητικού δικαστηρίου, γεγονός που καθιστά πολύ πιο αναγκαία την άμεση έγκριση της νομοθεσίας για την ίδρυση Διοικητικού Δικαστηρίου. «Ευελπιστώ ότι αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών της η Βουλή των Αντιπροσώπων θα εξετάσει το θέμα κατά προτεραιότητα και θα προχωρήσει με την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας ώστε να δημιουργηθεί το Διοικητικό Δικαστήριο γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος από την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκδίκαση υποθέσεων και αναφέρομαι στις εφέσεις και στις υποθέσεις διοικητικού δικαίου», συμπλήρωσε.

Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Υπουργός, έχουν συζητηθεί μια σειρά άλλων μέτρων όπως είναι η δημιουργία του Τμήματος Επίλυσης Εμπορικών Διαφορών στο Επαρχιακό Δικαστήριο, η αλλαγή στη σύνθεση του Οικογενειακού Δικαστηρίου ώστε ένας δικαστής να δικάζει και τις υποθέσεις διαζυγίου αντί τριών δικαστών που απαιτείται σήμερα, αφού και στις υποθέσεις αυτές παρατηρείται καθυστέρηση λόγω του αυξημένου αριθμού εκκρεμουσών υποθέσεων. Γενικά, όλα αυτά τα μέτρα θα βελτιώσουν τον χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων, αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μπορεί το Δικαστήριο να διαχειριστεί τις υποθέσεις, επεσήμανε.

Τέλος, ο κ. Νικολάου είπε ότι κατά τη συνάντηση ενημέρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο αναφορικά με τη διαδικασία προώθησης της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, ένα έργο το οποίο έχει αποφασιστεί και αναμένεται να εφαρμοσθεί στην πλήρη διάστασή του σε δύο περίπου χρόνια, καθώς επίσης και το θέμα της στενοτύπισης όπου η διαδικασία προσφορών βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να διαφοροποιήσει σημαντικά τα δεδομένα μέχρι το τέλος του χρόνου.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης