Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Σύγκλιση απόψεων στις βασικές πτυχές του Νομοσχεδίου για την καταστολή της βίας στα γήπεδα

04/07/2014

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου συμμετείχε σήμερα στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αναφορικά με τη συνέχεια της συζήτησης του περί της Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους (Τροποποιητικού) Νόμου του 2014.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συζήτηση διεφάνη η σύγκλιση απόψεων της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) με βασικές πτυχές του Νομοσχεδίου στα όσα έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο θέμα της ρύθμισης της έκδοσης κάρτας φιλάθλων. Όπως υπογράμμισε ο κ. Υπουργός, η κατάργηση της ανωνυμίας στο γήπεδο είναι μια βασική πτυχή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο πακέτο που προτείνει η Κυβέρνηση.

«Πρόθεσή μας», είπε, «είναι να ψηφιστούν τα μέτρα πριν από τη λήξη των συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής ούτως ώστε αυτά να μπορούν να τύχουν εφαρμογής με την έναρξη του πρωταθλήματος. Σε περίπτωση που δεν εγκριθεί το Νομοσχέδιο πριν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής, τότε ο χρόνος ο οποίος θα παρέλθει, δεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την εφαρμογή των μέτρων και θα υπάρξει ουσιαστική καθυστέρηση, με αποτέλεσμα πολλά παιγνίδια του πρωταθλήματος να διεξαχθούν χωρίς την κάρτα φιλάθλου, αλλά και χωρίς κάποια από τα μέτρα που είναι αναγκαία για να πραγματοποιηθεί το παιγνίδι».

Επισήμανε δε ότι ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Νομικών έχουν αφιερώσει και αφιερώνουν αρκετό χρόνο για την επίτευξη του σκοπού αυτού, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό θα πάει μέχρι τέλους, αναμένοντας ότι όλοι μαζί θα κάνουν πράξη αυτό που διακηρύσσουν. Δηλαδή, να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων που να μπορεί να δώσει τους μηχανισμούς εφαρμογής σε όλους τους φορείς για αντιμετώπιση ή περιορισμό των φαινομένων βίας στα γήπεδα.
«Η κυβέρνηση κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε να δώσουμε στη Βουλή όλη την αναγκαία πληροφόρηση και προετοιμασία για να μπορέσει να προχωρήσει το νομοσχέδιο και να συμπληρωθεί η εξέταση και ψήφισή του πριν τις 10 Ιουλίου. Θέλουμε να κερδίσουμε μαζί με τη Βουλή αυτό το στοίχημα της έγκρισης του Νομοσχεδίου ως πακέτο και αναμένουμε από τους φορείς των ομαδικών αθλημάτων ότι θα εφαρμόσουν τα μέτρα για να περιορίσουμε τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα», κατέληξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι εάν ψηφιστεί το πακέτο μέτρων, υπάρχει ρύθμιση στο Νόμο η οποία δίνει δυνατότητα στην Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων να καθορίσει το χρονολογικό πρόγραμμα εγκατάστασης των αναγκαίων συστημάτων. Για παράδειγμα, συστήματα όπως η ταυτοποίηση προσώπων ή η έκδοση της κάρτας φιλάθλων. Όπως σημείωσε, το μέτρο μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζεται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και να παραχωρηθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει όλοι να φροντίσουν να εφοδιαστούν με την απαραίτητη κάρτα φιλάθλων. Εάν δεν γίνει αυτό τώρα, ανέφερε χαρακτηριστικά, η οποιαδήποτε εφαρμογή θα πρέπει να μεταφερθεί στο νέο έτος. «Ο χρόνος που επιδιώκουμε να κερδίσουμε τώρα είναι ουσιαστικός για την εφαρμογή των μέτρων», υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει ισχυρισμούς περί «φακελώματος» με την κάρτα φιλάθλου, ο κ. Νικολάου ανέφερε: «Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει φακέλωμα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέξει να εκδώσει κάρτα φιλάθλου από συγκεκριμένο Σωματείο, και να δηλώσει αν θέλει την ομάδα του, ή από την ΚΟΠ, που θα είναι ο κεντρικός εκδότης, χωρίς να δηλώσει οτιδήποτε. Συνεπώς, δεν βλέπω να υπάρχει ζήτημα φακελώματος. Θέλω να επισημάνω ακόμα ότι, ρητά στο Νόμο και με πλήρη αυστηρότητα καθορίζεται ότι, η δυνατότητα επεξεργασίας του Κεντρικού Μητρώου Κατόχων Κάρτας Φιλάθλου που θα περιέχει τα στοιχεία των προσώπων που αποτάθηκαν για έκδοση κάρτας φιλάθλου, περιορίζεται μόνο στην Κεντρική Αρχή. Στα πρόσωπα, δηλαδή, εκείνα που θα τους παρασχεθεί αυτή η δυνατότητα με βάση το νόμο».

Όσον αφορά στο δικαίωμα πρόσβασης, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι πρόσβαση θα έχουν μόνο άτομα που θα αδειοδοτηθούν από τον Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων, μονάχα για σκοπούς διερεύνησης κάποιου αδικήματος και για τη δυνατότητα ταυτοποίησης κάποιου προσώπου, χωρίς να έχουν δικαίωμα οποιασδήποτε μορφής επεξεργασίας των δεδομένων αυτών.

Ερωτηθής εάν μελετάται το ενδεχόμενο να συζητηθούν κάποιες πρόνοιες του Νομοσχεδίου αργότερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε ότι για να μπορέσουν να εφαρμοστούν τα προτεινόμενα μέτρα πρέπει κατ’ αρχήν να καταργηθεί η ανωνυμία. Συνεπώς, δεν μπορεί να εξαιρεθεί οποιαδήποτε πρόνοια που αφορά στην κάρτα φιλάθλων. Όσον αφορά στα υπόλοιπα μέτρα και ιδιαιτέρως το σχετικό με την αστυνόμευση μέτρο, η θέση της Κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο κ. Νικολάου, είναι ότι, για κάποιες υπηρεσίες οι οποίες δεν συνδέονται με την άσκηση του δημοσίου καθήκοντος της Αστυνομίας, θα πρέπει τόσο τα Σωματεία που αγωνίζονται στο γήπεδο και αξιοποιούν αυτές τις υπηρεσίες όσο και κάθε ιδιώτης να καταβάλλουν ένα αντίτιμο που καθορίζεται για κάθε παρόμοια περίπτωση, στην Αστυνομία.

Καταλήγοντας, ο κ. Νικολάου τόνισε: «Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι έχουμε ευθύνη έναντι της κοινωνίας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα σε όλους τους φίλαθλους που πάνε στο γήπεδο. Θα πρέπει να τους παράσχουμε τη δυνατότητα να πηγαίνουν στο γήπεδο με ασφάλεια και να παρευρίσκονται σε ένα περιβάλλον που θα είναι αποδεκτό, απολαμβάνοντας το θέαμα το οποίο πηγαίνουν για να δουν, στηρίζοντας παράλληλα την ομάδα τους. Συνεπώς, μέσα από αυτή την προσπάθεια χρειάζεται ο καθένας μας να αναλάβει τις ευθύνες του για την εφαρμογή του Νομοσχεδίου. Μέσα από αυτό το πακέτο μέτρο, να μπορούμε να προσφέρουμε στον Κύπριο φίλαθλο αυτό το οποίο δικαιούται».


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης