ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Ειδήσεις

Με Νομοθετική ρύθμιση τέλος στις ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του κράτους και εξευτελίζουν την αξιοπρέπειά του

07/05/2014

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, κ. Ιωνάς Νικολάου, συμμετείχε σήμερα στην συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών μετά το πέρας απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σε ερώτηση κατά πόσο θα αλλάξει η εικόνα της κατάσχεσης κινητής κρατικής περιουσίας, ο κ. Υπουργός είπε ότι με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση επιδιώκεται να σταματήσουν οι ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία του κράτους και αποτελούν εξευτελισμό της αξιοπρέπειάς του, με τις οποίες τίθενται σε κίνδυνο αντικείμενα εξαιρετικής πολιτισμικής, αρχαιολογικής ή ιστορικής σημασίας. «Τέτοιου είδους ενέργειες», είπε ο κ. Νικολάου, «είδαμε στο πολύ πρόσφατο παρελθόν με την κατάσχεση του αυτοκινήτου του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά και με προσπάθειες κατάσχεσης πινάκων ζωγραφικής από την κρατική πινακοθήκη». Ο κ. Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι η προσπάθεια είναι να αποφευχθούν τέτοιες ενέργειες που εμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και την ανταπόκρισή του στις ανάγκες του τόπου, καθώς και την προσπάθεια που καταβάλλει η πολιτεία και ο λαός για να ορθοποδήσει η οικονομία του. «Είμαι βέβαιος», συνέχισε «ότι κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα προέβαιναν κάποιοι σε αυτού του είδους τα μέτρα, αμφισβητώντας και την ίδια τη φερεγγυότητα του κράτους.»

Ερωτηθής σχετικά, ο κ. Νικολάου είπε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν περιορίζει τη δυνατότητα εκτέλεσης ενταλμάτων κατάσχεσης περιουσίας του κράτους, αλλά επιδιώκει να περιορίσει τη δυνατότητα αυτή σε συγκεκριμένα αντικείμενα, δεν καθιερώνει δηλαδή μια γενική απαγόρευση. Σε κάποιες περιπτώσεις, σίγουρα αναμένεται να γίνουν διάφορες διευθετήσεις είτε με σταδιακή καταβολή των οφειλών είτε με ανταλλαγή ή με άλλες διευθετήσεις που θα εξυπηρετήσουν τις οφειλές του κράτους έναντι τους, κυρίως σε ό,τι αφορά οφειλές που προκύπτουν από απαλλοτριώσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν.

Εξάλλου, σε άλλη ερώτηση, ο κ. Υπουργός, είπε ότι δεν έχει γίνει προσπάθεια κατάσχεσης καταθέσεων του κράτους, εντούτοις η πολιτεία έχει υποχρέωση να διαφυλάξει αυτό το ενδεχόμενο αναγνωρίζοντας ότι οι καταθέσεις, τα αξιόγραφα, τα συναλλαγματικά αποθέματα είναι χρηματικές αξίες οι οποίες συνδέονται με την ίδια τη λειτουργία της οικονομίας του κράτους και το συμφέρον του τόπου γενικότερα.

Σε ερώτηση αναφορικά με το εύρος του περιορισμού των κατασχέσεων, ο κ. Υπουργός είπε ότι συζητήθηκε η δυνατότητα περιορισμού εκεί όπου οι βουλευτές είχαν ενδοιασμούς. Ο κ. Υπουργός επανέλαβε ότι δεν είναι θεμιτό να υπάρξει πλήρης απαγόρευση της δυνατότητας κατάσχεσης, ωστόσο η απαγόρευση να περιορίζεται σε ό,τι είναι αναγκαίο για τη λειτουργία του κράτους.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα κατάληξης της συζήτησης του θέματος στην επιτροπή νομικών, ο κ. Νικολάου είπε ότι «έχει τεθεί ένα νομικό ερώτημα στον Γενικό Εισαγγελέα το οποίο αναμένεται να απαντηθεί, ενώ αναμένεται διατύπωση για το θέμα της εξαίρεσης από τις απαγορεύσεις των περιπτώσεων εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, ο ορισμός του οποίου καθορίζεται σε σχετική νομοθεσία.». Σύμφωνα με τον κ. Υπουργό, η επιτροπή δεν αναμένεται να επανέλθει επί του θέματος, αλλά θα τοποθετηθεί με στόχο να το προχωρήσει στην Ολομέλεια μέχρι το τέλος του μηνός.»

Πίσω

© 2012 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως