ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Ειδήσεις

Οδεύει προς εφαρμογή το Νομοσχέδιο για την πρόληψη και καταστολή της βίας στα γήπεδα

01/07/2014

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου συμμετείχε σήμερα στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αναφορικά με τον περί της Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους (Τροποποιητικό) Νόμο του 2014.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση διαβούλευσης μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως με τα αθλητικά σωματεία και την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), υπήρξε ταύτιση απόψεων στις πλείστες των πτυχών του Νομοσχεδίου. Όπως σημείωσε, η εφαρμογή του Νομοσχεδίου, είτε ολικώς είτε μερικώς, λόγω κάποιων επιφυλάξεων των σωματείων, είναι σε πολύ καλό δρόμο. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός, οι εν λόγω επιφυλάξεις αφορούν τη διεξαγωγή αγώνων άνευ φιλάθλων, με την απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων, και την εκμίσθωση συγκεκριμένων υπηρεσιών που θα παραχωρούνται στην Αστυνομία εντός ή εκτός του αγωνιστικού χώρου από τα ίδια τα σωματεία. Όπως επεσήμανε ο κ. Νικολάου, κατά τη σημερινή συνεδρία, ενημερώθηκε η Επιτροπή Νομικών σχετικά με το θέμα και κατατέθηκε αναθεωρημένο Νομοσχέδιο όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά από τη συνεννόηση με την ΚΟΠ και τα Σωματεία.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη ώστε να καταστεί δυνατή η έγκριση του Νομοσχεδίου πριν τη λήξη των εργασιών της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις θερινές διακοπές. «Εάν πράγματι θέλουμε και είμαστε όλοι έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη για να περιορίσουμε αυτά τα φαινόμενα χουλιγκανισμού, είναι από τη θέληση του καθενός ξεχωριστά που εξαρτάται το πόσο θα επιτύχουμε τον στόχο μας αυτό. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προωθήσουμε άμεσα, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, την έγκριση του συνολικού πακέτου μέτρων, ούτως ώστε αποτελεσματικά να στείλουμε όλοι το μήνυμα τόσο της αποφασιστικότητας όσο και της θέλησής μας να σταματήσουν ή και να περιοριστούν στο ελάχιστο αυτά τα φαινόμενα. Εκείνο το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή είναι μια προσπάθεια να καταστήσουμε όσον το δυνατό λειτουργικότερη την εφαρμογή αυτών των μέτρων, και δεν έχω διαπιστώσει μέχρι στιγμής τις οποιεσδήποτε προθέσεις ώστε να μην ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό αυτών των φαινομένων», σημείωσε ο κ. Νικολάου.

Κληθείς να σχολιάσει τις τυχόν διαφορετικές απόψεις που υπήρξαν, ιδιαιτέρως όσον αφορά στην κάρτα φιλάθλου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι εκείνο που συζητήθηκε σχετικά με το εν λόγω ζήτημα ήταν επί το πλείστον λειτουργικό. Όπως είπε, δεν υπήρξε ο οποιοσδήποτε προβληματισμός, αλλά αντιθέτως υπήρξε συμφωνία, σχετικά με το σκοπό και στόχο της κάρτας φιλάθλου –κατάργηση της ανωνυμίας και χρήση για σκοπούς εφαρμογής των απαγορεύσεων εισόδου στο γήπεδο κάποιων φιλάθλων.

Τα ζητήματα που έχουν εγερθεί, σημείωσε, αφορούσαν περισσότερο τον τρόπο λειτουργίας του κεντρικού μητρώου, όπου, κατόπιν διαβούλευσης, αποφασίστηκε όπως λειτουργήσει ένα κεντρικό μητρώο από όλες τις ομοσπονδίες ομαδικών αθλημάτων, στο οποίο όλες οι κάρτες θα εκδίδονται από αυτό το κεντρικό μητρώο στη βάση των ιδίων όρων. Δηλαδή, θα είναι μία κάρτα για κάθε άτομο, για όλες τις Ομοσπονδίες, και όλες οι κάρτες θα έχουν την ίδια ισχύ διάρκειας και το ίδιο κόστος έκδοσης.

Ερωτηθής σχετικά με την αστυνόμευση και το κόστος που επιβάλλεται να καταθέσουν τα σωματεία, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η εκμίσθωση υπηρεσιών της Αστυνομίας θα είναι μόνο για κάποιες συγκεκριμένες υπηρεσίες οι οποίες προσφέρονται εντός του αθλητικού χώρου, όπως για παράδειγμα η προστασία των διαιτητών και των αθλητικών παραγόντων, καθώς επίσης και για κάποιες υπηρεσίες που παρέχονται εκτός του αγωνιστικού χώρου και οι οποίες δεν εμπίπτουν στα καθήκοντα αστυνόμευσης. Όπως είπε ο κ. Υπουργός, αυτές οι υπηρεσίες θα εκμισθώνονται με βάση το ίδιο κόστος που εκμισθώνονται υπηρεσίες σε ιδιώτες. Η επιλογή της αγοράς υπηρεσιών είτε από την Αστυνομία είτε από τους ιδιώτες επιτηρητές που έχουν εγκριθεί να παρέχουν υπηρεσίες για αυτό τον σκοπό επαφίεται στα ίδια τα Σωματεία.

«Έτσι, θα περιοριστεί αφενός το κόστος παροχής υπηρεσιών από πλευράς της Αστυνομίας κι αφετέρου θα ικανοποιηθούν υποδείξεις που έχουν γίνει και από τον Γενικό Ελεγκτή ότι δηλαδή η Αστυνομία θα πρέπει να εκμισθώνει κάποιες υπηρεσίες στα Σωματεία καθόσον αφορά στα θέματα αστυνόμευσης αθλητικών αγώνων –όπως γίνεται και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση εκδήλωσης πέραν των αθλητικών εκδηλώσεων. Έτσι, με την κάλυψη ένα μέρος της δαπάνης της αστυνόμευσης των αθλητικών αγώνων, περιορίζοντας την ίδια στιγμή τη χρήση των Αστυνομικών και αξιοποιώντας τους Επιτηρητές, είναι, πιστεύω, δυνατόν να μπορέσουμε να βελτιώσουμε περισσότερο, με βάση και τα κονδύλια που υπάρχουν στη διάθεσή μας, την απόδοση των ωφελημάτων των Αστυνομικών στις περιπτώσεις αστυνόμευσης των αγώνων», κατέληξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Τέλος, σχετικά με τα αντισταθμίσματα της ΚΟΠ, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι τα όποια αντισταθμίσματα θα εξεταστούν επί του συνόλου της εφαρμογής του Νομοσχεδίου, για να βοηθηθεί όσον το δυνατό πιο σύντομα η υλοποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

Πίσω

© 2012 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως