Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ιωνά Νικολάου στο Super Sport FM για την Κάρτα Φιλάθλου

30/10/2014

«Κάποιοι προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι η κάρτα φιλάθλου θα ναυαγήσει κι ότι μπαίνει στο συρτάρι. Αντιθέτως, προχωρούμε με την έκδοση της κάρτας ανεξαρτήτως αν δεν μπορεί να εκδοθεί μέχρι την 1/1/15 όπως είχε καθορίσει η Βουλή στον νόμο. Γνώριζαν στη Βουλή ότι ο ΚΟΑ θα έπρεπε ν’ ακολουθήσει συγκεκριμένες διαδικασίες όσον αφορά στις προσφορές. Αυτές οι διαδικασίες έχουν κάποιους χρονικούς περιορισμούς για κάθε στάδιο. Αυτό δεν μπορούσε να υλοποιηθεί ούτε τότε που ψηφιζόταν ο νόμος από τον ΚΟΑ μέχρι την 1/1/15, φυσικά ούτε και τώρα. Ο διάλογος που δεν έγινε όπως ισχυρίζεται το ΑΚΕΛ θα οδηγούσε στο να περιοριστεί ο χρόνος και να εκδοθεί μέχρι την 1/1/15;

Το ΑΚΕΛ ούτως ή άλλως ήταν εναντίον και παραμένει εναντίον της κάρτας. Ανεξήγητα φυσικά, γιατί τον καιρό που ήταν στην κυβέρνηση όχι μόνο ο ίδιος ο κ. Χριστόφιας αλλά και ο τότε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος με δηλώσεις του, και στη σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό υπό τον ΠτΔ, στη συνέχεια συγκλήθηκε Επιτροπή η οποία συνεδρίασε εφτά με δέκα φορές, η οποία έκανε μάλιστα και επίσκεψη στο Μάντσεστερ και συζητούσε την κάρτα φιλάθλου, ενώ ο ΚΟΑ προχωρούσε παράλληλα με την υλοποίηση.

Τι σημαίνει να ρυθμίζεται μεταξύ φιλάθλου και σωματείου; Η πρόταση που υποβάλαμε μιλούσε για κάρτες που θα εκδίδονταν από τα σωματεία και από τον ΚΟΑ για όσους δεν ήθελαν να πάνε σε συγκεκριμένο σωματείο για να μη δηλώσουν την ομάδα τους. Αυτό ήταν το νομοσχέδιο. Και το ΑΚΕΛ ήταν εναντίον από την πρώτη στιγμή. Ο Επίτροπος για τα Προσωπικά Δεδομένα λέει όχι να εκδοθεί κάρτα καθολικά είτε από τα σωματεία είτε από τον ΚΟΑ αλλά οι κάρτες να εκδοθούν για συγκεκριμένες ηλικίες. Από 15 ως 30 μόνο. Μ’ αυτόν τον τρόπο λέει δεν θα παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας.

Είτε ονομάζονται membership cards είτε fan cards, αυτές οι κάρτες εκδίδονται σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ, είτε σε σωματειακό επίπεδο είτε σε εθνικό. Ο κ. Δανιηλίδης επικαλείται ότι τα επεισόδια γίνονται από αυτές τις ηλικίες. Πρώτον, θα έχουμε στοχοποίηση κάποιων ηλικιών μ’ αυτόν τον τρόπο και να περιμένουμε αντίδραση από άλλον Επίτροπο. Δεύτερον, θα έχουμε παράβαση της αρχής της ισότητας που θα σημαίνει διάκριση. Και τρίτον, που είναι και το πιο πρακτικό, έχουμε επεισόδια και από άτομα 30-40 χρονών, έχουμε και 40-50 σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας. Είχαμε ακόμη και από 60-70.

Στον ΚΟΑ γίνεται υπεύθυνα μια προεργασία όσον αφορά στους όρους του διαγωνισμού, με βάση την προετοιμασία θα καθοριστεί και το χρονικό πλαίσιο που χρειάζεται για να υλοποιηθεί το σύστημα. Ένας υπολογισμός γενικός είναι ένα εξάμηνο ίσως και περισσότερο. Η προσπάθειά μας είναι να εφαρμοστεί όσο πιο σύντομα γίνεται.

Δεν υπάρχει περίπτωση αυτό το μέτρο, το οποίο και μόνο με τη νομοθετική του ρύθμιση έχει αποδώσει, να μην εφαρμοστεί. Σήμερα στα γήπεδα βλέπουμε οικογένειες. Τα γήπεδα έχουν ησυχάσει γιατί θα εκδοθεί η κάρτα. Κάποιοι απ’ αυτούς που ανησυχούν για την έκδοση πολύ δε περισσότερο για την κατάργηση της ανωνυμίας, απέχουν από τα γήπεδα. Υπάρχει και κόσμος που απέχει λόγω οικονομικού κόστους, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει ορισμένους. Ένας πατέρας με δύο παιδιά για να πάει στο γήπεδο χρειάζεται 60 ευρώ. Σκεφτείτε ότι αυτό είναι κάθε βδομάδα. Θα πρέπει ν’ αναλογιστούν οι υπεύθυνοι για το εισιτήριο.

Ο ΚΟΑ δεν προλάβαινε να την εκδώσει και το είχε δηλώσει ξεκάθαρα. Γι’ αυτό βρέθηκε η εναλλακτική της ΚΟΠ. Η ΚΟΠ όμως αρνήθηκε για τους δικούς της λόγους. Η κάρτα θα προχωρήσει. Αναμενόμενες αντιδράσεις, υπήρξαν και σε άλλες χώρες. Όταν εφαρμόστηκαν τα μέτρα όμως είχαν αποτελέσματα. Υπάρχει σωματείο το οποίο έχει εκδώσει 150 000 κάρτες. Στην Ελλάδα και στην Πολωνία εφαρμόζεται με νομοθετική πρόνοια. Κάποιοι ανησυχούν για φακέλωμα γι’ αυτό κι εμείς ψηφίσαμε νομοθεσία για να προνοήσουμε για την προστασία των προσωπικών δεδομένων».






Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές Βιβλιοθήκες



ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης