ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Ειδήσεις

Προχωρεί η ανέγερση νέων φυλακών

14/06/2014

Προχωρεί το θέμα της ανέγερσης νέων φυλακών, με το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ετοιμάζεται εντατικά για την προκήρυξη διαγωνισμού, μέσα από σύμπραξη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (PPT).

Ωστόσο, για να προκηρυχθεί διαγωνισμός, χρειάζεται πρώτα να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές διαδικασίες και να περάσουν από τη Βουλή οι κανονισμοί για τα έργα PPT.

Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, το θέμα με την ανέγερση των φυλακών προχωρά και βρίσκεται στα τελικά στάδια πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού, αφού όπως εκτιμά, μέχρι το τέλος του χρόνου το θέμα της νομοθεσία θα τελειώσει.

Εξάλλου, όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή το Υπουργείο του εργάζεται εντατικά, για την ετοιμασία της σύνταξης των όρων του διαγωνισμού, για επιλογή του στρατηγικού επενδυτή.

“Η μέθοδος αυτή νομίζω ότι είναι η πλέον συμφέρουσα. Το θέμα της ανέγερσης των νέων φυλακών είναι μεταξύ των ζητημάτων που τίθενται ως προτεραιότητα για το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Θεωρούμε ότι η ανέγερση νέων φυλακών με τη μέθοδο του PPT όπως το έχουμε μελετήσει με το Υπουργείο Συγκοινωνιών φαίνεται να είναι συμφέρουσα πρόταση, αν λάβω υπόψη το πρόσθετο κόστος λειτουργίας των σημερινών φυλακών, αλλά και τις ανάγκες, για συνεχή ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων”, είπε ο κ. Νικολάου.

Στο μεταξύ, τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για τη βελτίωση των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων προχωρούν, ενώ κάποια άλλα έχουν ήδη υλοποιηθεί, σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος είπε στο ΚΥΠΕ πως την προσεχή Δευτέρα θα παρουσιαστεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, με την οποία θα εξετάσουν το στάδιο υλοποίησης των εξαγγελθέντων μέτρων.

Αναφερόμενος στα μέτρα και το πώς προχωρούν, ο κ. Νικολάου είπε το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι κάτι που τελειώνει σήμερα, για να προσθέσει πως υπάρχει μια σειρά από μέτρα που υλοποιήθηκαν και κάποια άλλα, τα οποία προχωρούν και χρειάζονται συνεχή αναβάθμιση.

“Έχουμε εξαγγείλει διάφορα μέτρα σε σχέση με τη διαμονή των φυλακισμένων. Είχαμε πει για βελτίωση των συνθηκών παραμονής. Αυξήθηκε το νερό (ζεστό και κρύο), αυξήθηκε η ποσότητα και η ποιότητα φαγητού, υλοποιήθηκαν τα μέτρα για τη ψυχαγωγία φυλακισμένων. Τους έχουμε δώσει τη δυνατότητα να έχουν DVD, play station, λειτουργήσαμε το θέατρο και είναι σε εξέλιξη το τουρνουά ποδοσφαίρου. Είχαμε πει για διαχωρισμό των φυλακισμένων και έγινε στο βαθμό που μπορούσε να γίνει, με βάση τις κτιριακές εγκαταστάσεις που διαθέτουμε”, ανέφερε ο κ. Νικολάου.

Επιπλέον, είπε πως έχουν διαμορφωθεί κάποιοι χώροι για το διαχωρισμό των φυλακισμένων, λέγοντας ότι οι φυλακισμένοι για οικονομικά ζητήματα, τοποθετούνται σε άλλον, ξεχωριστό, χώρο στις ανοικτές φυλακές.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για το θέμα της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βραχιολιών και της αχρησίας τους για δύο και πλέον χρόνια, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι χθες είχαμε το πρώτο άτομο, που μπήκε σε αυτό το πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι τα ηλεκτρονικά βραχιόλια “δεν είναι άχρηστα και δεν είναι αυτά που φταίνε, αλλά είναι η νομοθεσία που φταίει”.

Απαντώντας σε ερώτηση αν μπορούν να λειτουργήσουν εκτός της εμβέλειας της Λευκωσίας, ο κ. Νικολάου είπε: “Το ότι λειτουργούν εκτός της εμβέλειας της Λευκωσίας λειτουργούν. Δεν είναι άχρηστα και δεν είναι το ηλεκτρονικό βραχιόλι που φταίει. Είναι η νομοθεσία που φταίει. Προσπαθούμε να γίνει τροποποίηση της νομοθεσίας για το βραχιόλι. Ήδη ετοιμάζεται η τροποποίηση. Έχουμε συγκεντρώσει όλες τις περιπτώσεις και πιθανότατα να είναι έτοιμη την επόμενη εβδομάδα για να κατατεθεί στη Νομική Υπηρεσία”.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε στο ΚΥΠΕ ότι το Ιατρικό Κέντρο των Κεντρικών Φυλακών θα είναι σε λειτουργία μέχρι το τέλος του μήνα, σημειώνοντας πως παρόλο που η προηγουμένη κυβέρνηση χρειαζόταν 1,4 εκατομμύρια για να το λειτουργήσει η υφιστάμενη κυβέρνηση χρειάστηκε 150 χιλιάδες μόνο.

Είπε, τέλος, πως η πτέρυγα, για εφαρμογή του κλειστού προγράμματος απεξάρτησης χρηστών ναρκωτικών, παρόλο που καθυστερεί, εντούτοις προχωρεί και σύντομα θα ολοκληρωθεί.

ΚΥΠΕ

Πίσω

© 2012 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως