Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


ΥΔΔΤ: «Δεν παραγνωρίζουμε τα αποτελέσματα της έκθεσης της Κομισιόν, και προχωρούμε άμεσα με την υλοποίηση ουσιαστικών μέτρων.»

18/03/2014

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, κ. Ιωνάς Νικολάου, συμμετείχε σήμερα στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής θεσμών αξιών και επιτρόπου διοικήσεως.

Μετά το πέρας της συνεδρίας ο κ. Υπουργός έκανε τις εξής δηλώσεις και απάντησε σε ερωτήσεις των εκπροσώπων ΜΜΕ.

«Σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών συζητήσαμε μια τροποποίηση που αφορά το νόμο της Επιτρόπου Διοικήσεως σύμφωνα με την οποία ενισχύεται η διαδικασία συμμόρφωσης με τις εκθέσεις της ΕΔ. Είναι ένας μηχανισμός που επιτρέπει τη διαμεσολάβηση μεταξύ των ελεγχόμενων αρχών με την Επίτροπο Διοικήσεως για υλοποίηση και εφαρμογή των συστάσεων της Επιτρόπου.» Πρόκειται, είπε ο κ. υπουργός, για ένας στοιχείο που έλειπε και που θα επιτρέψει την καλύτερη εφαρμογή των συστάσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως, ενώ μέσω της οποίας θα γίνουν εφικτές οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σε αυτή τη διαδικασία ελέγχου, συνέχισε ο κ Υπουργός, εμπίπτουν εκτός από τη Δημόσια Υπηρεσία και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οι τοπικές αρχές, ο στρατός η αστυνομία και όλοι εκείνοι οι φορείς στους οποίους αποτείνονται αιτήματα των πολιτών. Τόνισε εξάλλου ότι, η ρύθμιση αυτή προωθείται στο πλαίσιο προτάσεων όπως προβλέπονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΠτΔ. «Θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών για την πρωτοβουλία τους να προωθήσουν άμεσα το τροποποιητικό νομοσχέδιο στην ολομέλεια για έγκριση. Έτσι θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι ανεξάρτητοι μηχανισμοί ελέγχου στην προσπάθεια αναμόρφωσης και σωστότερης λειτουργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας», είπε ο κ. Νικολάου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον θα είναι υποχρεωτική η συμμόρφωση με τις συστάσεις της Επίτροπου, ο κ. Υπουργός είπε ότι η τροποποίηση αυτή δημιουργεί μια διαδικασία διαβούλευσης για συμμόρφωση με τις συστάσεις, και με μόνη εξαίρεση την περίπτωση όπου υπάρχει σαφής αιτιολογία για τη μη εφαρμογή μιας σύστασης της Επιτρόπου Διοικήσεως, όλες οι άλλες περιπτώσεις θα είναι υποχρεωτικές. Σε περίπτωση παράληψης συμμόρφωσης με αυτή τη διαδικασία επισύρονται πειθαρχικά αδικήματα, είπε ο κ. Νικολάου.

Εξάλλου ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στη δημοσίευση του δεύτερου πίνακα αποτελεσμάτων της Κομισιόν σχετικά με την αποτελεσματικότητα των συστημάτων δικαιοσύνης στην Ευρωπαϊκής Ένωση και την επίδοση της Κύπρου, λέγοντας ότι αν και τα στοιχεία αυτά αφορούν την περίοδο του 2010 και δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα, αυτό δεν σημαίνει ότι οι παρατηρήσεις που προκύπτουν με βάση αυτά τα στοιχεία δεν είναι αναγνωρισμένα προβλήματα που υπάρχουν στη δικαιοσύνη.

Η κυβέρνηση, είπε ο κ Υπουργός, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα σε θέματα καθυστέρησης εκδίκασης αστικών και εμπορικών υποθέσεων, στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών, στην κατάρτιση των δικαστών, στην παρακολούθηση και αξιολόγηση των δικαστικών διαδικασιών, προχωρεί με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων τα οποία αποσκοπούν στη βελτίωση της απονομής της δικαιοσύνης όπως είναι: το Διοικητικό Δικαστήριο, η αποσυμφόρηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για ταχύτερη προώθηση των εφέσεων, η τροποποίηση του νόμου που αφορά τα οικογενειακά δικαστήρια για εκδίκαση από ένα μόνο δικαστή, η λειτουργία μηχανισμών ταχύτερης επίλυσης μικροδιαφορών για το 80% των υποθέσεων που απασχολούν σήμερα τα κυπριακά δικαστήρια, καθώς και η προώθηση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και της επέκτασης του θεσμού της στενοτύπισης, στοιχεία που επισημαίνονται στην έκθεση της Κομισιόν.

Εξάλλου, είπε ο κ. Υπουργός, προωθείται και η εκπαίδευση των δικαστών με συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και για πρώτη φορά έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό πρόνοια για αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στον τομέα αυτό, κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει, αφού πριν δύο εβδομάδες είχαμε το διήμερο συνέδριο για εκπαίδευση δικαστών. Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Νικολάου, προχωρούμε με την αξιολόγηση των δικαστικών διαδικασιών με τον καταρτισμό διαδικασιών καταγραφής όλων των στοιχείων που θα επιτρέπουν την αξιολόγηση του χρόνου εκδίκασης και της διαδικασίας έτσι ώστε να εξαχθούν τα απαιτούμενα συμπεράσματα για βελτίωση.

Εν κατακλείδι, ο κ. Υπουργός είπε ότι «Δεν παραγνωρίζουμε τα αποτελέσματα της έκθεσης της Κομισιόν, και για το σκοπό αυτό προχωρούμε άμεσα με την υλοποίηση των μέτρων αυτών.»


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης