Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Σχέδιο δράσης των Δικαστηρίων για χειρισμό των υποθέσεων αφερεγγυότητας συζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στο Ανώτατο Δικαστήριο

09/12/2014

Το θέμα της ετοιμότητας των δικαστηρίων να χειριστούν τον όγκο εργασίας που αναμένεται να παρουσιαστεί με την ψήφιση από τη Βουλή του Νόμου για την αφερεγγυότητα και τη διάσωση βιώσιμων επιχειρήσεων, συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε, σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου με τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκαν θέματα εφαρμογής των νόμων που αναμένεται να ψηφιστούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων αναφορικά με τις νομοθεσίες για την αφερεγγυότητα και την διάσωση βιώσιμων εταιρειών, καθώς και το σχέδιο δράσης για να μπορέσουν να ανταποκριθούν τα δικαστήρια στον αναμενόμενο αριθμό υποθέσεων που θα καταχωρηθούν στα πλαίσια των δύο νέων νομοθεσιών.

«Έγινε μια κοινή διαπίστωση καθόσον αφορά το ζήτημα της παρατηρούμενης καθυστέρησης εκδίκασης υποθέσεων λόγω του αυξημένου αριθμού των υποθέσεων που έχουν καταχωρηθεί στα δικαστήριά μας, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να βελτιώσουμε τον χρόνο εκδίκασης ή και να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες που δημιουργούνται συνεπεία του αυξημένου αριθμού των υποθέσεων που έχουν καταχωρηθεί τα τελευταία χρόνια, παρά την αύξηση του αριθμού των δικαστών, την ειδική διαδικασίας εκδίκασης μικροδιαφορών, τις αλλαγές στις δικαιοδοσίες των δικαστών, την αύξηση του αριθμού των στενοτυπιστών, μέτρα που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση και του αριθμού των υποθέσεων που αφορούν τα αξιόγραφα», σημείωσε.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι κατά την σύσκεψη συζητήθηκαν οι ανάγκες που θα δημιουργηθούν από τον αριθμό των υποθέσεων που αναμένεται να καταχωρηθούν στα πλαίσια της αφερεγγυότητας και της διάσωσης επιχειρήσεων, καθώς και οι διαδικασίες και ο αριθμός των δικαστών να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτές, στα πλαίσια των απαιτήσεων των προτεινόμενων νομοθεσιών.

Επεσήμανε ότι συμφωνήθηκε όπως ετοιμαστεί μελέτη για την αύξηση του αριθμού των υποθέσεων και του χρόνου εκδίκασής τους, η οποία θα αξιολογηθεί από την Κυβέρνηση, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον ο γενικότερος αριθμός των δικαστών είναι επαρκής για αντιμετώπιση αυτού του φόρτου εργασίας που δημιουργείται. Ο κ. Υπουργός πρόσθεσε ότι οι δικαστές έχουν επισημάνει ήδη το γεγονός ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση και έγκρισης της σχετικής νομοθεσίας για τη σύσταση του Διοικητικού Δικαστηρίου αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην επιτάχυνση της διαδικασίας εκδίκασης των υποθέσεων, τουλάχιστον σε δεύτερο βαθμό. Στόχος της Κυβέρνησης είναι μέσα από αυτές τις συζητήσεις με την Δικαστική εξουσία να εντοπιστούν τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν και να δοθούν ικανοποιητικές λύσεις.

Ερωτηθείς για τον αριθμό των υποθέσεων που αναμένονται, είπε ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς, αλλά επισήμανε ότι αυτός θα είναι σημαντικός και γι’ αυτό τον λόγο ζήτησε να πραγματοποιηθεί η σημερινή σύσκεψη. Θέλουμε να μπορούν τα δικαστήρια τόσο διοικητικά όσο και σε θέμα χρόνου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που δημιουργούνται συνεπεία των νέων αυτών νομοθεσιών, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι οι νομοθεσίες θα προνοούν ότι οι διαδικασίες, περιλαμβανομένης και της δικαστικής διαδικασίας, θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ώστε να αποφεύγονται καταχρήσεις, ανεπιεικείς λύσεις σε όσους καταφεύγουν σ’ αυτές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

«Για να μπορέσουν να ανταποκριθούν τα δικαστήρια σε αυτούς του χρόνους και τις απαιτήσεις χρειάζεται να ληφθούν μέτρα και κάποια από αυτά που θα απαιτηθούν έχουν να κάνουν με την ταχύτητα εκδίκασης των υποθέσεων και του φόρτου που θα δημιουργηθεί», κατέληξε.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης