Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Συνάντηση του ΥΔΔΤ με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου

28/07/2015

Προωθούνται οι τροποποιήσεις που απαιτούνται, ώστε η κυπριακή νομοθεσία να εναρμονιστεί με τις διατάξεις της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, υπογράμμισε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS), ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι έχει καταρτιστεί πίνακας δραστηριοτήτων και υποχρεώσεων που προκύπτουν από τη Σύμβαση, ειδικότερα όσον αφορά στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις νομοθεσίες μας.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι «εισάγονται νέα αδικήματα, για τα οποία απαιτείται να τροποποιηθεί η δική μας νομοθεσία, όπως είναι τα αδικήματα της παρενοχλητικής παρακολούθησης, η αναγκαστική άμβλωση και στείρωση, αδικήματα που έχουν να κάνουν με τη σεξουαλική παρενόχληση, αδικήματα που απουσιάζουν από το δικό μας νομικό πλαίσιο και για τα οποία, σίγουρα με την κύρωση της Σύμβασης, θα είμαστε υποχρεωμένοι να τα εφαρμόσουμε».

Επεσήμανε δε ότι, μετά από συνεργασία με άλλες αρμόδιες Αρχές και Υπουργεία, αποφασίστηκε όπως ενσωματωθούν αρκετές από τις διατάξεις της Σύμβασης στην κυπριακή νομοθεσία, εφόσον η εν λόγω Σύμβαση θεωρείται μία από τις σημαντικότερες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία.

«Γι’ αυτόν τον λόγο, ετοιμάζεται το νομοσχέδιο για την παρενοχλητική παρακολούθηση από την Νομική Υπηρεσία, το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη για να προωθηθεί, στη συνέχεια, στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Επιπρόσθετα, γίνονται μελέτες για άλλα νομοσχέδια, για τα οποία πολύ πιθανόν να χρειαστεί και η βοήθεια εξωτερικών συνεργατών», συμπλήρωσε ο κ. Υπουργός.

Στόχος της συνάντησης με το Μεσογειακό Ινστιτούτο, είπε, είναι ο συντονισμός για τη διαμόρφωση προτεινόμενων νομοσχεδίων που θα συμβάλουν στην ενσωμάτωση των προνοιών της Σύμβασης στην κυπριακή νομοθεσία. Συμφωνήθηκε, επίσης, η συνεργασία για την προετοιμασία μελετών που θα συμβάλουν στην υιοθέτηση συγκεκριμένων δράσεων, οι οποίες θα πρέπει να αρχίσουν να υλοποιούνται. «Για παράδειγμα, στην Αστυνομία έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται κάποιες από αυτές τις δράσεις, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με την εκπαίδευση των μελών της Αστυνομίας, αλλά και δράσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τον καταρτισμό ειδικών ενημερωτικών εντύπων, τα οποία θα εκδοθούν, όπως επίσης και του καταρτισμού εντύπου αξιολόγησης της επικινδυνότητας για περιστατικά βίας που προκύπτουν μέσα από τις διατάξεις της Σύμβασης», κατέληξε ο κ. Νικολάου.






Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές Βιβλιοθήκες



ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις