Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Συνάντηση με τον αρμόδιο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο

17/11/2016

Μία διερευνητική συνάντηση για ένα ομολογουμένως δύσκολο θέμα, αυτό της συμμετοχής της Κύπρου στο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών Σένγκεν, είχε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Ιωνάς Νικολάου, με τον αρμόδιο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Κατά την προγραμματισμένη συνάντηση, εξετάστηκε το θέμα συμμετοχής της Κύπρου στο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών Σένγκεν γ ια σκοπούς ανταλλαγής πληροφοριών στα πλαίσια αστυνομικής συνεργασίας για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του σοβαρού εγκλήματος.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός δήλωσε πως εξετάστηκε το “αν και κατά πόσο μπορεί άμεσα η Κύπρος να ενταχθεί στο σύστημα ανταλλαγής πληροφορικών Σένγκεν, εξηγώντας γιατί από μια τέτοια κίνηση θα υπάρξει κοινό όφελος, τόσο για την ίδια την Κύπρο, όσο και για τα υπόλοιπα κράτη μέλη”.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει στα πλαίσια της αστυνομικής συνεργασίας στην ΕΕ και προς αυτό το σκοπό ο Υπουργός και ο Επίτροπος συμφώνησαν να ζητηθεί η σχετική γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας της Κομισιόν, η οποία μεταξύ άλλων καλείται να συνυπολογίσει και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την Πράξη Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, αναφορικά με την εφαρμογή του κεκτημένου Σένγκεν.

Ο Υπουργός εξήγησε στον Επίτροπο Αβραμόπουλο ότι η Κύπρος ήδη ολοκλήρωσε τον Σεπτέμβριο του 2016 την αναβάθμιση του σχετικού συστήματος πληροφοριών που λειτουργεί στη χώρα και προχώρησε ήδη στην εκπαίδευση του προσωπικού σε σχέση με τις προϋ ποθέσεις και τις διατάξεις της Οδηγίας και ότι έχει ετοιμάσει το νομοσχέδιο για υιοθέτηση της Οδηγίας το οποίο σύντομα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή των αντιπροσώπων.

Αν η νομική υπηρεσία της Κομισιόν γνωματεύσει θετικά και υπάρχει η σχετική δυνατότητα, τότε η Κύπρος θα υποβάλει αίτημα για ένταξη στο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών Σένγκεν.

(Ανταποκριτή ΚΥΠΕ στις Βρυξέλλες)


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις