Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες22/01/2018

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση για παράδοση των καρτών των Παρατηρητών της Γειτονιάς – ενός θεσμού που έχει επεκταθεί σε παγκύπρια κλίμακα τα τελευταία χρόνια και έχει καταγράψει μόνο θετικά αποτελέσματα.

Θα ήθελα εκ μέρους της Πολιτείας, να σας ευχαριστήσω θερμά, φίλες και φίλοι Παρατηρητές, για την αφοσίωση και την αγαστή συνεργασία σας με την Αστυνομία και ειδικότερα με τον Αστυνομικό της Γειτονιάς. Σας συγχαίρουμε, γιατί η εθελοντική σας συμμετοχή είχε ως αποτέλεσμα, τη μείωση του κοινού εγκλήματος και την καθοριστική συμβολή στον καθημερινό μας αγώνα για την ασφάλεια της κοινωνίας, που ξεκινά από την κάθε γειτονιά.

Η σημερινή απονομή της Κάρτας του Παρατηρητή της Γειτονιάς, αποτελεί μια ένδειξη της αναγνώρισης της αξίας του Παρατηρητή και της εθελοντικής κίνησης του να συμμετάσχει στο έργο της Αστυνομίας. Συνιστά την πιστοποίηση της συμμετοχής σας στο θεσμό της Κοινοτικής Αστυνόμευσης και είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλει στη περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας και σύσφιξη των σχέσεων σας με την Αστυνομία.

Η επέκταση της εφαρμογής του θεσμού ξεκίνησε εντατικά, στο πλαίσιο παγκύπριας εκστρατείας σε συναντήσεις για προώθηση και ενημέρωση του κοινού, στις οποίες συμμετείχαν ο Ανώτερος Υπαστυνόμος Πέτρος Πατούρας και ο στενός του συνεργάτης Αρχισυντονιστής Σταύρος Νεοφύτου, και σε κάποιες περιπτώσεις, εκεί που κρινόταν αναγκαίο, στην παρουσία τη δική μου, του νυν και του τέως Αρχηγού Αστυνομίας και στελεχών της ηγεσίας της, από το 2013. Ο θεσμός αγκαλιάστηκε από τους πολίτες και ως αποτέλεσμα της καθημερινής συνεργασίας της Αστυνομίας με τις τοπικές κοινωνίες, ο θεσμός του Παρατηρητή τα τελευταία πέντε χρόνια, από 3 Δήμους και κοινότητες και από 4000 περίπου Παρατηρητές, σήμερα έφτασε να λειτουργεί σε 298 Δήμους και κοινότητες, με 94,000 καταγεγραμμένους Παρατηρητές της Γειτονιάς, καλύπτοντας σχεδόν 400 χιλιάδες κατοίκους.

Η θεσμοθέτηση του Παρατηρητή της Γειτονιάς έχει, επίσης, ενισχύσει τον ρόλο του επιτυχημένου θεσμού του Αστυνομικού της Γειτονιάς, ο οποίος συχνά λειτουργεί ως ο σύνδεσμος του κοινού με την Αστυνομία και ως ο δικός τους άνθρωπος, που προωθεί τα προβλήματα των πολιτών στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα για επίλυση. Ο αριθμός των Αστυνομικών της Γειτονιάς αυξήθηκε από το 2012 κατά 30%, παρά το μειωμένο προσωπικό που διέθετε η Αστυνομία, και σήμερα από 52 τοποθετημένους Αστυνομικούς που κάλυπταν 69 Δήμους / Κοινότητες, υπάρχουν 76 Αστυνομικοί, οι οποίοι καλύπτουν Δήμους / Κοινότητες.

Ο ρόλος του Αστυνομικού της Γειτονιάς είναι εξαιρετικά σημαντικός αφού συχνά προλαβαίνει μια εγκληματική πράξη, πριν καλά-καλά αυτή προκύψει, γιατί βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τους κατοίκους, με τις οικογένειες, ακόμα και με παρέες των νεαρών, εντοπίζοντας τα προβλήματα παραβατικότητας προτού προλάβουν να εκδηλωθούν με τη μορφή του εγκλήματος. Είναι γεγονός ότι ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς, ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα του νέου μοντέλου Κοινοτικής Αστυνόμευσης που έχει προωθήσει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, συνδράμει καθοριστικά στον τομέα της πρόληψης του εγκλήματος. Μάλιστα, όπως διαφάνηκε από τις αξιολογήσεις των αποτελεσμάτων της περιόδου 2013 με 2017, επέφερε 35% μείωση στο σύνολο του κοινού εγκλήματος και συγκεκριμένα μείωση στις υποθέσεις κλοπών και διαρρήξεων της τάξης του 50%.

Η μείωση των κλοπών και διαρρήξεων αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη, με την επέκταση και εφαρμογή του κεντροποιημένου συστήματος συναγερμών, αφού συνδέει το σύστημα συναγερμού που έχετε εγκατεστημένο στο υποστατικό σας με την Αστυνομία, ώστε ο χρόνος ανταπόκρισης της Αστυνομίας να είναι πολύ λιγότερος από τον χρόνο που απαιτείται σήμερα, γεγονός το οποίο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και κατασταλτικά στο έγκλημα. Επίσης, με την πρόσληψη νέων μελών στην Αστυνομία, η αστυνόμευση θα είναι μεγαλύτερη. Παρόλα αυτά, η δική σας συμβολή ως Παρατηρητές της Γειτονιάς μπορεί να λειτουργήσει καθοριστικά, καθώς αυτός ο θεσμός ενισχύει τη συνεργασία μας για άμεση και έγκαιρη επέμβαση, ενώ λειτουργεί και αποτρεπτικά.

Η αποτελεσματικότητα του θεσμού βασίζεται στη στενή συνεργασία μεταξύ των πολιτών και της Αστυνομίας και στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για αναβάθμιση του επιπέδου της προσωπικής του ασφάλειας και της ασφάλειας της περιουσίας του, ενώ ταυτόχρονα προάγει το αίσθημα της αλληλεγγύης και στηρίζει τα ηλικιωμένα και ευάλωτα άτομα της κάθε μικρής ή μεγάλης κοινότητας.

Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ενθαρρύνει με κάθε τρόπο την επέκτασή του, αξιολογώντας και αναθεωρώντας το θεσμό με στόχο τη συνεχή αναβάθμιση, ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματικός και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας. Το συμβόλαιο όμως της συνεργασίας μας με το πολίτη έχει συνέχεια, γι αυτό προχωρούμε στο επόμενο στάδιο που είναι η σύσταση Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σκοπός μας είναι να πρωτοπορήσουμε και πάλι και να αναπτύξουμε μια πολυδιάστατη δράση στα πρότυπα άλλων ανεπτυγμένων χωρών, η οποία θα περιλαμβάνει τόσο την πρόληψη και επίλυση προβλημάτων νεανικής παραβατικότητας, όσο και τη δέσμευση συνεχούς, εξελισσόμενης συμμετοχής του κάθε Δήμου / Κοινότητας.

Η σταδιακή αύξηση των Παρατηρητών και η ανταπόκριση όλο και περισσοτέρων Δήμων και Κοινοτήτων να συμμετέχουν στις ενημερωτικές διαλέξεις για τον θεσμό και τη δράση του – όπως η σημερινή – καταδεικνύουν την ορθότητα της κυβερνητικής απόφασης να ενισχύσει την ενεργό δράση του πολίτη στην κοινοτική αστυνόμευση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κατά την τελευταία τετραετία πραγματοποιήθηκαν πάνω από 270 διαλέξεις, με μεγάλο αριθμό συμμετοχής του κοινού παγκυπρίως.

Σκοπός της κυβερνητικής πολιτικής, είναι να δημιουργούμε συνθήκες πρακτικής συνεργασίας του πολίτη με την Αστυνομία και θα ενισχύουν περαιτέρω τη σύσφιξη των σχέσεων της Αστυνομίας με όλες τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, τους οργανωμένους φορείς, την τοπική κοινωνία, την κάθε γειτονιά, με τον πολίτη κάθε ηλικίας. Τα επιτυχή αποτελέσματα του νέου μοντέλου Κοινοτικής Αστυνόμευσης, αναδεικνύουν το επίπεδο ασφάλειας στην χώρα μας, η οποία καταγράφει χαμηλή εγκληματικότητα – στοιχείο που, σε συνδυασμό με τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνουμε για πρόληψη της τρομοκρατίας, μας κατατάσσει ως έναν από τους πιο ασφαλείς προορισμούς για τουρισμό και επενδύσεις ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.

Γι’ αυτό, στοχεύουμε σε διεύρυνση των δράσεων για εμπλοκή περισσότερων πολιτών στον θεσμό του Παρατηρητή, ενισχύοντας έτσι, τόσο το αίσθημα ασφάλειας στα μέλη κάθε δήμου και κοινότητας, όσο και τη συμμετοχή των νέων σε μια μορφή εθελοντισμού και την εμπλοκή τους σε πράξεις που ενδυναμώνουν τις μεταξύ τους σχέσεις.

Παραδίδοντας σήμερα την κάρτα του Παρατηρητή της Γειτονιάς, η Πολιτεία εμπράκτως αναγνωρίζει την προσφορά σας προς την κοινωνία και παρακαλώ δεχτείτε, μέσω μου, τα συγχαρητήρια του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμο Λατσιών για την αποψινή διοργάνωση, την Αστυνομία Κύπρου και κυρίως εσάς τους Παρατηρητές για την αφοσίωσή σας στον θεσμό και την προαγωγή της ασφαλούς διαβίωσης στον τόπο μας.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης