Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες16/02/2016

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γιώργου Γιαπανά, με θέμα τη Διαχείριση της Ασφάλειας των Αθλητικών Εγκαταστάσεων. Σας μεταφέρω το θερμό χαιρετισμό του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, καθώς ο ίδιος δεν μπορούσε να παρευρεθεί στην σημερινή παρουσίαση, λόγω παρουσίας του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημερώνει το Σώμα για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Το βιβλίο του κ. Γιαπανά είναι όντως το πρώτο στο είδος του. Παρέχει μια ενδελεχή προσέγγιση των ορθών διαδικασιών που πρέπει να ακολουθούνται από όλους όσοι εμπλέκονται στην παροχή ασφάλειας και εξυπηρέτησης κατά τη διάρκεια διεξαγωγής κάθε αθλητικής εκδήλωσης.

Ο κ. Γιώργος Γιαπανάς, μέσα από τη μελέτη της κυπριακής νομοθεσίας, τους κανονισμούς της FIFA και της UEFA, καθώς και μέσα από την εμπειρογνωμοσύνη του, αποσαφηνίζει τον ρόλο που έχει να επιτελέσει όποιος συμμετέχει στη διαμόρφωση, στον καταρτισμό, στην εφαρμογή και στην αξιολόγηση κάθε σχεδίου ασφαλείας ώστε αυτό να είναι αποτελεσματικό και να διασφαλίζει τη δημιουργία ενός ασφαλούς, προστατευμένου και φιλόξενου περιβάλλοντος για τους θεατές.

Με στόχο την τήρηση της ασφάλειας κατά τη διεξαγωγή των αθλητικών εκδηλώσεων τόσο εντός όσο και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως έχει θέσει ανάμεσα στις υψηλότερες των προτεραιοτήτων του την εφαρμογή πακέτου μέτρων καταπολέμησης της βίας στα γήπεδα στη βάση της τροποποίησης του Νόμου για την Καταστολή της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2014. Τα μέτρα πρόληψης, καταστολής αλλά και αποτροπής, που αυξάνουν σταδιακά την ασφάλεια στους αθλητικούς μας χώρους περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: την προώθηση του θεσμού των επιτηρητών με εκπαιδεύσεις και εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις, σε συνεργασία με την ΟΥΕΦΑ, οι οποίες αφορούν τους υπεύθυνους ασφαλείας των σταδίων, και την προώθηση της εφαρμογής του θεσμού της Κάρτας Φιλάθλου, η οποία με βάση τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν από τον Κ.Ο.Α. που έχει αναλάβει το τεχνικό μέρος της υλοποίησης της, θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή αρχές του 2016.

Περαιτέρω, προωθείται η αναβάθμιση των σταδίων στα πλαίσια της λειτουργίας της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων και η υλοποίηση των μέτρων υποδομής που επιβάλλονται από τη νομοθεσία μας και στο πακέτο μέτρων που εξαγγέλθηκαν από την Κυβέρνηση για τα γήπεδα Α΄ κατηγορίας ομαδικών αθλημάτων, από τον στρατηγικό συνεργάτη.

Παράλληλα, στηρίζουμε προγράμματα κοινωνικών παρεμβάσεων σε συνεργασία με ΚΟΑ, όπως είναι η προώθηση προγραμμάτων επιμόρφωσης των φιλάθλων, οι εκστρατείες για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από το θέμα με στόχο την καλλιέργεια υγιούς φίλαθλου κόσμου αλλά και την υπευθυνότητα που πρέπει να διακατέχει τον καθένα μας όποτε επισκέπτεται τους αθλητικούς χώρους προς αποφυγή κάθε μορφής βίαιης ή απρεπούς συμπεριφοράς.

Τα ομαδικά αθλήματα, και κυρίως το ποδόσφαιρο, είναι μια μορφή κοινωνικής εκδήλωσης και έχουμε υποχρέωση να τα σεβόμαστε και να παρέχουμε στον καθένα το δικαίωμα να μπορεί να τα παρακολουθεί και να τα απολαμβάνει χωρίς έγνοιες και φόβο. Η ανάρμοστη και βίαιη συμπεριφορά των οπαδών, οποιασδήποτε ομάδας, δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή σε μια πολιτισμένη και σύγχρονη κοινωνία.

Από την πλευρά μας, πρέπει να πω ότι εργαζόμαστε σκληρά για τη διαφύλαξη των υγιών και ευγενών στόχων του αθλητισμού. Όμως, για πετύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα και για να πατάξουμε τα φαινόμενα βίας και χουλιγκανισμού, χρειαζόμαστε τη σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων και ολόκληρης της κοινωνίας. Γι’ αυτό και πρωτοβουλίες όπως αυτή του κ. Γιώργου Γιαπανά να αναδείξει το σοβαρό θέμα της ανάγκης ορθής διαχείρισης της ασφάλειας που αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις, είναι άξιες συγχαρητηρίων και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους όσοι εμπλέκονται στα θέματα αθλητισμού, πόσο δε μάλλον για όσους εμπλέκονται στον καταρτισμό σχεδίων ασφάλειας. Τέτοιες πρωτοβουλίες συμβάλλουν αποφασιστικά στις προσπάθειες επίτευξης του έργου που καλούμαστε όλοι να φέρουμε σε πέρας.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα με την ευκαιρία, να στείλω για μια ακόμη φορά το μήνυμα ότι τα γήπεδά μας δεν μπορεί παρά να είναι ανοικτά για κάθε φίλαθλο, για κάθε οικογένεια, για κάθε παιδί που αγαπά τον αθλητισμό και ξέρει να φέρεται πολιτισμένα, σεβόμενος πρώτα απ’ όλα την ομάδα του. Πρέπει, με συντονισμένες προσπάθειες, με την όλη στάση και συμπεριφορά μας να απομονώσουμε όσους μετέρχονται βίας και κυρίως τους πρωτεργάτες της βίας. Να δείξουμε έμπρακτα το σεβασμό μας προς το άθλημα που αγαπούμε, την ομάδα που αγαπούμε, και τον αθλητισμό γενικά και να καλλιεργήσουμε και μεταλαμπαδεύσουμε στους νεότερους το αίσθημα του ευ αγωνίζεσθαι.

Σας ευχαριστώ.
Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του Υπουργού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ανδρέας Μυλωνά.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης