Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε συμπεριφορές που δυστυχώς οδήγησαν στην εξαθλίωση του σωφρονιστικού ιδρύματος στον τόπο μας.

08/04/2014

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, κ. Ιωνάς Νικολάου, μετά την παρουσίαση και παράδοση του «Οδηγού Πρόληψης κατά των αυτοκτονιών στις φυλακές», απαντώντας σε δηλώσεις δημοσιογράφων είπε ότι το κέντρο υγείας των φυλακών θα είναι έτοιμο εντός του επομένου μηνός το αργότερο και θα στελεχωθεί με το αναγκαίο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό για την γενική παρακολούθηση της υγείας των κρατουμένων και για την αντιμετώπιση περιστατικών υψηλού ρίσκου, ενώ θα περιλαμβάνει και δέκα κελιά που θα αξιοποιηθούν για πιο συστηματική παρακολούθηση περιπτώσεων που αντιμετωπίζουν αυτής της φύσεως προβλήματα.

Σχετικά με την αντιμετώπιση κρατουμένων που καταδικάζονται για οικονομικές οφειλές, ο κ. Υπουργός είπε ότι για τα περιστατικά αυτά δυστυχώς είναι αυξημένα, λόγω και της οικονομικής κρίσης, η πολιτεία δείχνει κάθε δυνατή ευαισθησία, και έτσι οι κρατούμενοι αυτοί οδηγούνται άμεσα στην ανοιχτή φυλακή,

Σε ό,τι αφορά δε τις συμπεριφορές του προσωπικού που μπορούν να επιβαρύνουν τη ψυχική υγεία των κρατουμένων, ο κ. Νικολάου είπε ότι διερευνούνται τα περιστατικά που έχουν παρατηρηθεί και έχουν υποβληθεί εκθέσεις κατόπιν οδηγιών της Αναπληρώτριας Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών. Κάποια από τα περιστατικά είπε διερευνώνται πειθαρχικώς, ενώ άλλα διερευνώνται για πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Ο κ. Υπουργός έστειλε ξεκάθαρο το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή η μη συμμόρφωση στο καθήκον από οποιονδήποτε μέσα στο σωφρονιστικό ίδρυμα όπου είναι επιβεβλημένη σε όλους η σοβαρή, αυστηρή και υπεύθυνη ανταπόκριση στα καθήκοντά τους. «Κάθε ολιγωρία που επιδεικνύεται και κάθε μορφή κατάχρησης εξουσιών», είπε χαρακτηριστικά, «μπορεί να στοιχίσει και μια ανθρώπινη ζωή.» «Δεν είμαστε διατεθειμένοι», συνέχισε, «να ανεχτούμε συμπεριφορές που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν και που δυστυχώς οδήγησαν στην εξαθλίωση του σωφρονιστικού ιδρύματος στον τόπο μας.»

Αναφορικά με τα αίτια που επιβάρυναν την κατάσταση στις φυλακές και οδήγησαν στις απόπειρες και στις αυτοκτονίες, ο κ. Νικολάου είπε ότι αυτά έχουν εντοπιστεί και προσδιορίζονται κυρίως στην κατάσταση που επικρατούσε στο χώρο των φυλακών, τόσο στις συνθήκες διαβίωσης, όσο και στις σχέσεις μεταξύ του προσωπικού των φυλακών, συμπεριλαμβανομένης και της διεύθυνσης, και των κρατουμένων.

Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης των αιτιών με σκοπό την ελαχιστοποίηση των περιστατικών, αφού, όπως χαρακτηριστικά είπε: «Θα ήταν αφελές να πιστέψει κανείς ότι μπορεί να αποτρέψει κάποια περίπτωση αυτοκτονίας ή απόπειρας.» Ο κ. Νικολάου είπε επίσης ότι λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα που θα βελτιώσουν όχι μόνο τις συνθήκες στις φυλακές, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των φυλακών, την ανταπόκριση του προσωπικού, τις σχέσεις με τους κρατούμενους, με σκοπό να περιοριστούν στο ελάχιστο ή να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατό πιο έγκαιρα οι περιπτώσεις υψηλού ρίσκου.

Αναφορικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης της εκπαίδευσης του προσωπικού των φυλακών ο κ. Υπουργός είπε ότι έχουν ήδη εκπαιδευτεί γύρω στα εξήντα επτά άτομα και στόχος είναι να εκπαιδευτεί όλο το προσωπικό των κεντρικών φυλακών. Ο χρόνος ολοκλήρωσης της εκπαίδευσης, είπε, θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ομάδων που θα δημιουργηθούν, αφού, λαμβανομένης υπόψη και της έλλειψης προσωπικού, είναι λίγα τα άτομα που μπορούν να εκπαιδεύονται κάθε φορά. Πάραυτα, είπε, η προσπάθεια αυτή, θα συνεχιστεί μέχρι να ολοκληρωθεί, ενώ τόνισε εμφαντικά ότι η εκπαίδευση δεν θα σταματήσει με την συμπλήρωση αυτού του κύκλου, αλλά θα συνεχιστεί, αφού υπάρχουν πολλές ακόμη γνώσεις και εμπειρίες που μπορεί να μεταδοθούν στο προσωπικό το οποίο, δυστυχώς, για χρόνια δεν έτυχε οποιασδήποτε εκπαίδευσης, πέραν από τη βασική που λάμβανε κατά την πρόσληψή του, και αυτό όχι πάντοτε, κατέληξε ο κ. Υπουργός.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης