Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες19/10/2017

Η εκστρατεία διαφώτισης την οποία πραγματοποιεί η Αστυνομία, κάθε χρόνο, στα πλαίσια της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας έχει πάντοτε ως βασικό στόχο να μεταδώσει σε όλους μας το μήνυμα ότι κάθε ζωή είναι πολύτιμη για να χάνεται τόσο άδικα στο δρόμο.

Μέσα από διάφορες δράσεις, για 18η συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με την CNP Ασφαλιστική, και φέτος θα στοχεύσουμε στην αλλαγή συμπεριφοράς και στην υπόδειξη υπευθυνότητας στον δρόμο, ώστε να μειωθεί ο αριθμός απώλειας ανθρώπινων ζωών στην άσφαλτο, στο ελάχιστο.

Τα στατιστικά στοιχεία, αλλά και τα αίτια που προκάλεσαν τα δύο θανατηφόρα του περασμένου Σαββατοκύριακου, καταδεικνύουν την ανάγκη να ενδυναμώσουμε τις συλλογικές μας προσπάθειες για καλλιέργεια οδικής συνείδησης, από όσο το δυνατό πιο μικρή ηλικία και να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους και υφιστάμενους οδηγούς, ανεξαρτήτως ηλικίας, οι οποίοι πρέπει να εμπεδώσουν την κοινωνική ευθύνη που πρέπει να έχει ο κάθε ένας που κυκλοφορεί στο δρόμο.

Είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, ένα μεγάλο ποσοστό - γύρω στο 32% - των νεκρών σε οδικές συγκρούσεις να είναι νέοι ηλικίας μέχρι 25 ετών. Από τους 41 νεκρούς που είχαμε σε σύνολο 37 θανατηφόρων συγκρούσεων, οι 13 ήταν νέα παιδιά με όνειρα και σχέδια για το μέλλον. Και είναι πραγματικά κρίμα, γιατί όπως προκύπτει από τα στατιστικά της Αστυνομίας, οι περισσότερες απώλειες στην άσφαλτο να γίνονται κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, μετά από μια όμορφη βραδιά διασκέδασης, συνεπεία της υπερβολικής ταχύτητας και της απρόσεκτης οδήγησης.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε μελέτη που αναθέσαμε για την ετοιμασία νέας επικοινωνιακής στρατηγικής για τα θέματα της Οδικής Ασφάλειας. Μέσα από τις ομάδες εστίασης που πραγματοποιηθήκαν σκιαγραφήθηκε το προφίλ του Κύπριου Οδηγού ως βιαστικός, ανυπόμονος, απρόσεκτος, που παραβλέπει τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας εντός Κύπρου και δεν σέβεται τους υπόλοιπους χρήστες του Οδικού δικτύου. Αντιθέτως, ο Κύπριος οδηγός φαίνεται να παρουσιάζει υποδειγματική οδική συμπεριφορά και να τηρεί τους κανόνες κατά γράμμα, όταν βρίσκεται στο εξωτερικό. Βαθύτερο αίτιο της προβληματικής οδικής συμπεριφοράς του είναι η έλλειψη οδικής συνείδησης, η οποία θα πρέπει να καλλιεργείται μέσα από την οικογένεια και το σχολείο.

Κάνοντας ειδική αναφορά στους νεαρούς οδηγούς και κυρίως στις ηλικίες 19 έως 25, στις οποίες κατατάσσονται και οι φοιτητές μας, η έρευνα κατέδειξε ότι οι νεαροί αναγνωρίζουν σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο που εγκυμονεί η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης και προσπαθούν να προστατέψουν τους εαυτούς και φίλους τους. Παρόλα αυτά δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο με άλλες παραβάσεις όπως, η χρήση κινητού τηλεφώνου, παραβίαση των φώτων τροχαίας.

Όλα τα πιο πάνω έρχονται να ενισχύσουν τους προβληματισμούς μας και να μας οδηγήσουν στην αναζήτηση νέων και πιο αποτελεσματικών τρόπων για αντιμετώπιση των τροχαίων συγκρούσεων.

Πρώτιστος στόχος μας ως Υπουργείο, είναι η επιμόρφωση και ενημέρωση των υφιστάμενων, κυρίως των νέων, αλλά και των μελλοντικών χρηστών του οδικού δικτύου. Στα πλαίσια αυτά, έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο η σύσταση Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών, στην οποία θα μπορούν να παραπέμπονται από το Δικαστήριο ή την Αστυνομία άτομα που χρήζουν επανεκπαίδευσης ή επιμόρφωσης, στα πλαίσια εκτέλεσης της ποινής τους ή ακόμη και υπό τη μορφή εναλλακτικής ποινής.

Επιπρόσθετα, εντατικοποιείται η προσπάθεια για καλλιέργεια οδικής συνείδησης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, Δημοτικού και Λυκείου, με στόχο τη δημιουργία νέας γενιάς οδηγών που θα τηρεί τους νόμους, όχι από φόβο για την ποινή, αλλά από επίγνωση του αντίκτυπου των πράξεων τόσο σε αυτούς όσο και στους άλλους. Στα πλαίσια αυτά και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, προωθούμε την ένταξη του μαθήματος Κυκλοφοριακής Αγωγής στα λύκεια, ώστε να καλύπτονται όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθότι θεωρούμε ότι η συνεχής και στοχευμένη διαπαιδαγώγηση του κάθε χρήστη του οδικού δικτύου αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Περαιτέρω, ετοιμάζεται ο καταρτισμός νέας επικοινωνιακής στρατηγικής σε θέματα οδικής ασφάλειας με στόχο την διαφώτιση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και κυρίως των νέων οδηγών. Στόχος μας, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των πολιτικών – όπως προέκυψαν μέσα από τη σχετική έρευνα - είναι να δώσουμε νέα κατεύθυνση στον τρόπο επικοινωνίας με τις διάφορες ομάδες οδηγών και στην αντιμετώπιση ζητημάτων οδικής ασφάλειας.

Επιπρόσθετα, συστήνεται Επιστημονικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας, το οποίο μετά από αξιολόγηση, ανάλυση και παρακολούθηση των μεταβλητών με βάση τα στατιστικά στοιχεία των οδικών συγκρούσεων και παραβάσεων, θα διεξαγάγει έρευνες και μελέτες με σκοπό την υποβολή εισηγήσεων και προτάσεων για συγκεκριμένες παρεμβάσεις και στρατηγικές πρόληψης των τροχαίων οδικών συγκρούσεων.

Πρέπει να τονιστεί ότι συμπληρωματικά εφαρμόζεται η αύξηση της αστυνόμευσης με τη χρήση των οχημάτων έξυπνης αστυνόμευσης και η εγκατάσταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης, όπως και η αύξηση των ποινών για όλες τις παραβάσεις του ΚΟΚ, εφόσον κάθε ριζοσπαστική προσέγγιση που επιχειρείται για αντιμετώπιση του ζητήματος της οδικής ασφάλειας πρέπει να αγγίζει όλες τις πτυχές του. Ταυτόχρονα, αναμένεται η εφαρμογή του νάρκοτεστ κατά τους ελέγχους που διεξάγει η Αστυνομία.

Είναι γεγονός ότι η ευαισθητοποίηση και αλλαγή της ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι θεμελιώδους σημασίας όσον αφορά την ορθή και συνετή οδική συμπεριφορά. Η Αστυνομία υλοποιεί εντατικές, συνεχείς και οργανωμένες δράσεις κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, που δυστυχώς αποτελεί την πρώτη αιτία πρόκλησης θανατηφόρων δυστυχημάτων στην Κύπρο. Τα αποτελέσματα των εκστρατειών, δυστυχώς δεν είναι τα αναμενόμενα, καθώς καταδεικνύουν πως, κυρίως οι ενήλικες οδηγοί δεν τηρούν βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας.

Η καλλιέργεια οδικής συνείδησης είναι ευθύνη της πολιτείας, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας, γι αυτό και κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται στο πλαίσιο της πληροφόρησης μπορεί να συνδράμει θετικά. Η CNP Ασφαλιστική επιδεικνύοντας την ευαισθησία της σε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του τόπου, αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, έμπρακτα με τη συμβολή της στη διοργάνωση αυτή, ότι είναι ένας φορέας με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.

Κηρύσσοντας την έναρξη της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας 16-22 Οκτωβρίου, που είναι αφιερωμένη στους τρεις φοιτητές που έχασαν φέτος τη ζωή τους σε τροχαίες οδικές συγκρούσεις.
Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη και σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε μέσα από μια πολύπλευρη, κοινωνική και επιστημονική προσέγγιση να την προστατεύσουμε στα πλαίσια μιας σωστής οδικής συνείδησης που θα καλλιεργήσει στον κάθε πολίτη την έννοια της ασφαλούς διακίνησης.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης