Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Στόχος μας η επίτευξη ενός ισχυρού, αναμφισβήτητης λειτουργικότητας ομοσπονδιακού κράτους

31/05/2015

«Στόχος μας, είναι η επανένωση που θα απεγκλωβίζει την πατρίδα μας από ξένες εξαρτήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, όπου τα μόνα εγγυητικά δικαιώματα, θα είναι αυτά της ανάπτυξης και της ευημερίας, τα οποία θα φέρουν όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι του νησιού», υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας, σήμερα, στο θρησκευτικό και εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της Κοινότητας Έμπας. Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι στόχος είναι η επίτευξη ενός ισχυρού αναμφισβήτητης λειτουργικότητας ομοσπονδιακού κράτους, υπό μία ιθαγένεια και υπό το καθεστώς ενός συντάγματος, που θα υπακούει στις ευρωπαϊκές αξίες και πρότυπα, το οποίο θα ενοποιεί, αντί να διαχωρίζει, θα προστατεύει, αντί να αποστερεί τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών του. «Μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, υπόδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης, σεβασμού και ελπίδας, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του μέλλοντος των παιδιών μας», ανέφερε.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο κ. Νικολάου ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η Κύπρος των τελευταίων χρόνων, δεν είναι αυτή που οραματιστήκαμε. Δεν είναι αυτή για την οποία αγωνίστηκαν και έχυσαν το αίμα τους, οι δολοφονημένοι και ηρωικώς πεσόντες της Έμπας που σήμερα, μνημονεύουμε. Σαράντα ένα χρόνια ξένης κατοχής και ο κυπριακός ελληνισμός εξακολουθεί να κηδεύει τους νεκρούς του. Εξακολουθεί να περιμένει, να μάθει τι απέγινε ο αγνοούμενος σύζυγος, ο γιος, ο πατέρας. Σαραντά ένα χρόνια ντροπής, είναι επικίνδυνα πολλά.

Το χρέος μας προς τους αθάνατους νεκρούς μας, δεν εξοφλείται με λόγια, αλλά με έργα, αντάξια της θυσίας και της αρετής τους. Γι’ αυτό και στις σημερινές, τις συσσωρευμένες αντιξοότητες που ταλανίζουν τον τόπο, ας συμπεριφερθούμε επιτέλους υπεύθυνα. Να αποδείξουμε ότι διαθέτουμε τα απαραίτητα αποθέματα αγωνιστικότητας και διεκδίκησης.

Τώρα, που η φούσκα των ιδανικών της μιας χρήσης έσπασε, τώρα που οι αξίες του ξενόφερτου τρόπου ζωής που εγκολπωθήκαμε, αποκαλύφθηκαν κάλπικες, ήρθε η ώρα να καθορίσουμε εκ νέου τα συλλογικά μας οράματα. Βάση, ας έχουμε τα ιδεώδη των τιμώμενων σήμερα ηρώων μας, τις απαράγραπτες ελληνικές αξίες του γένους μας, που μας κράτησαν όρθιους και ευθυτενείς, σε τόσες αντιξοότητες και για τόσους αιώνες. Πρώτιστα όμως, η ώρα, να εξορκίσουμε τα φαντάσματα του παρελθόντος. Να ξεριζώσουμε τα ζιζάνια της αντιπαράθεσης και της διαίρεσης, που μας κατατρέχουν σε κάθε κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Αρκετό φόρο αίματος έχει πληρώσει ο λαός μας στο όνομα του φανατισμού. Αρκετές χαμένες πατρίδες έχουμε θρηνήσει ως ελληνισμός, εξαιτίας της εσωτερικής διάσπασης και της πόλωσης. Η Αμμόχωστος, η Κερύνεια και η Μόρφου, ας μην επιτρέψουμε να προστεθούν σε αυτόν το κατάλογο.

Υπό το φως των νέων δεδομένων, υπό το πρίσμα της νέας φάσης στην οποία έχουν εισέλθει οι συνομιλίες για το κυπριακό, απευθύνουμε σήμερα έκκληση για συλλογικότητα και συλλειτουργία. Έκκληση, να πρυτανεύσει ο ορθολογισμός, η νηφαλιότητα και το μέτρο στο δημόσιο διάλογο. Να αποφύγουμε όλοι ανεξαίρετα, όχι τη διαφωνία που είναι καθόλα ευπρόσδεκτή, αλλά την αντιπαράθεση και την κομματική όξυνση που αναχρονιστικά μεν, αλλά εξακολουθεί να δημιουργείται προ εκλογικών αναμετρήσεων. Ας εννοήσουμε, ότι ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο, δεν ισχυροποιεί απλά την επιχειρηματολογία της πλευράς μας, αλλά πολλαπλασιάζει ταυτόχρονα τις δυνατότητες της διαπραγματευτική μας ισχύος. Σε κάθε επίπεδο και σε κάθε πεδίο.

Μετά την σταθεροποίηση της οικονομίας μας, μετά την επαναφορά της σε ελεγχόμενη τροχιά, όραμα αυτής της Κυβέρνησης και ύψιστη προτεραιότητα του Πρόεδρου Νίκου Αναστασιάδη, αποτελεί η κατάληξη σε μια συμφωνία που θα τερματίζει το απαράδεκτο, διχοτομικό στάτους κβο. Που θα αποκλείει κυρίως, τον κίνδυνο του de jure ακρωτηριασμού της πατρίδας μας. Αυτό είναι το όραμα μας για το αύριο. Και η υλοποίηση του, είναι αυτή που θα δικαιώσει όσους θυσιάστηκαν διαχρονικά για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Αυτή είναι η οφειλή μας σε όσους πέρασαν και κυρίως σε όσους θα έρθουν».


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης