Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου για τη συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων - Θέματα τρομοκρατίας στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων

07/10/2014

O Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου αναχωρεί αύριο, Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου, για το Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου οι Υπουργοί αναμένεται συζητήσουν, τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη δράση του Ισλαμικού Κράτους, υπό το φως των σχετικών συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 Αυγούστου, αλλά και των πρόσφατων πρωτοβουλιών που αναπτύχθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο για τη δημιουργία συνασπισμού καταπολέμησης της τρομοκρατικής δράσης των τζιχαντιστών. Ειδικότερα, έμφαση αναμένεται να δοθεί στο θέμα των ξένων μαχητών, σε μια προσπάθεια των κρατών μελών να ελέγξουν αποτελεσματικότερα τις ροές πολιτών από το έδαφος της ΕΕ, προς την περιοχή του Ισλαμικού κράτους. Επιπρόσθετα, μεταξύ άλλων οι Υπουργοί θα ενημερωθούν για την πορεία υλοποίησης των προτεραιοτήτων της ΕΕ όσον αφορά την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου διεθνούς εγκλήματος με στόχο τη διασύνδεση των εθνικών προτεραιοτήτων με τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, οι Υπουργοί Δικαιοσύνης των κρατών μελών αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με την πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου της ΕΕ για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, με στόχο να εξευρεθούν λύσεις στα ζητήματα που αφορούν τα πρακτικά προβλήματα που θα προκύπτουν κατά τη συλλογή του αποδεικτικού υλικού από το κάθε κράτος μέλος, την προσκόμιση τους στα εθνικά δικαστήρια και το παραδεκτό των εν λόγω τεκμηρίων. Παράλληλα, οι Υπουργοί θα συζητήσουν την πρόταση κανονισμού για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, με στόχο την επίτευξη μερικής συμφωνίας αναφορικά με τον καθορισμό συγκεκριμένων υποχρεώσεων για τις εταιρείες που επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα πολιτών στη βάση της αξιολόγησης του κινδύνου που εμπερικλείει η εν λόγω επεξεργασία. Τέλος, τους 28 αναμένεται να απασχολήσει η πρόταση κανονισμού για την προώθηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών και των επιχειρήσεων μέσω της απλούστευσης της αποδοχής ορισμένων δημοσίων εγγράφων στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, οι Υπουργοί των κρατών μελών θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την εισήγηση για αντικατάσταση των δημοσίων εγγράφων από πολύγλωσσα τυποποιημένα έγγραφα της ΕΕ, καθώς επίσης και σχετικά με την επιλογή του κατάλληλου πληροφορικού συστήματος που θα χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών των κρατών μελών σχετικά με τη γνησιότητα των διαφόρων εγγράφων.

Ο κ. Υπουργός θα παραστεί, επίσης, στην τελετή αποχώρησης του Δικαστή του Δικαστηρίου της ΕΕ κ. Γιώργου Αρέστη και στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Δικαστή του Δικαστηρίου της ΕΕ, κ. Κωνσταντίνου Λυκούργου, που θα πραγματοποιηθούν αύριο.

Ο κ. Νικολάου επιστρέφει στην Κύπρο το Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2014.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης