Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου για το περιστατικό ξυλοδαρμού πολίτη σε Αστυνομικό Σταθμό

20/08/2015

Κατ’ αρχάς να επαναλάβω ότι πρόκειται για ένα καταδικαστέο και θλιβερό περιστατικό. Η οποιαδήποτε προσπάθεια δικαιολόγησης της συμπεριφοράς των Αστυνομικών είναι όχι μόνο ατυχής, αλλά και επικίνδυνη για την Αστυνομία. Γι’ αυτό κανένα «ναι μεν, αλλά» δεν μπορεί να δικαιολογήσει την συμπεριφορά των δύο Αστυνομικών όπως αυτή καταγράφηκε στο βίντεο. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την άσκηση βίας από αστυνομικό σε κρατούμενο. Τόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και σε κάθε παρόμοια περίπτωση, η απάντησή μας είναι η μηδενική ανοχή.

Η περίοδος της ατιμωρησίας έχει παρέλθει και δηλώνω με σαφήνεια ότι η Αστυνομία δεν έχει ανάγκη αυτούς τους Αστυνομικούς. Προκαλούν ντροπή στο ίδιο το Σώμα και στους χιλιάδες ευσυνείδητους Αστυνομικούς, που επιτελούν με ζήλο και υπευθυνότητα τα καθήκοντα τους.

Γι’ αυτό, με τη συμπλήρωση της έρευνας από πλευράς της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων Κατά της Αστυνομίας, η Αστυνομία θα προχωρήσει να θέσει άμεσα σε διαθεσιμότητα τους δύο Αστυνομικούς εναντίον των οποίων ασκείται ποινική δίωξη και να ασκήσει πειθαρχική δίωξη στα πρόσωπα που εισηγείται η Αρχή.

Έχουμε υποχρέωση να εφαρμόσουμε πλήρως τις πρόνοιες του Νόμου, πράγμα που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό η ισχυριζόμενη αμέλεια από το Υπουργείο και την ηγεσία της Αστυνομίας όπως τεθούν σε διαθεσιμότητα οι Αστυνομικοί, δεν συνάδει με την Νομοθεσία. Σύμφωνα με το Άρθρο 10 του Νόμου δεν δύναται να αρχίσει αλλά και ούτε να συνεχίσει πειθαρχική διαδικασία σε περίπτωση που αρχίζει διαδικασία διερεύνησης παραπόνου που υποβλήθηκε προς την Αρχή. Και σύμφωνα με το άρθρο 13, μόνο η Αρχή θα μπορούσε να ζητήσει από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, αν έκρινε σκόπιμο, να θέσει σε διαθεσιμότητα τους δύο Αστυνομικούς μέχρι που να συμπληρωθεί η διερεύνηση.

Προς διευκρίνιση, επισημαίνω ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει εκ του Νόμου οποιαδήποτε αρμοδιότητα αναφορικά με τη διαδικασία διερεύνησης, τον τρόπο, ή τον χρόνο διερεύνησης οποιουδήποτε παραπόνου που υποβάλλεται στην Αρχή. Οι ρυθμίσεις αυτές στοχεύουν στην διασφάλιση της αντικειμενικότητας των ερευνών.

Ευχαριστώ που τελικά συμφώνησαν όλοι ότι υπήρξε καθυστέρηση στη διερεύνηση. Ενώ το περιστατικό έγινε το Φεβρουάριο του 2014 και το παράπονο υποβλήθηκε στην Αρχή λίγες μέρες μετά, χρειάστηκαν 13 μήνες για να αποσταλεί ο φάκελος στον Γενικό Εισαγγελέα. Και στη συνέχεια, από τις 26.6.15 μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό να κατηγορηθούν οι δύο Αστυνομικοί. Γι’ αυτό το λόγο επικοινώνησα σήμερα από νωρίς το πρωί, τόσο με τον Γενικό Εισαγγελέα όσο και με τον Πρόεδρο της Αρχής και ζήτησα από τον κ. Σπυριδάκη όπως ολοκληρωθεί σήμερα η διαδικασία ενώπιον της Αρχής και αποσταλεί ο φάκελος αυθημερόν για να προχωρήσει ο Αρχηγός Αστυνομίας στην εξέταση του θέματος που αφορά τη διαθεσιμότητα των δύο Μελών του Σώματος. Τόνισα ότι πρόκειται για πολύ σοβαρά ποινικά αδικήματα, από μέλη της Αστυνομίας και η διερεύνησή τους θα έπρεπε να προχωρήσει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση.

Έχω ξεκάθαρα δηλώσει ότι πολιτική μας είναι η επίδειξη μηδενικής ανοχής για τέτοιου είδους συμπεριφορές και αυτό εφαρμόζουμε στην πράξη για κάθε τέτοιο περιστατικό. Διαβεβαιώνω με έμφαση ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεχτεί οποιαδήποτε προσπάθεια συγκάλυψης οποιασδήποτε υπόθεσης, η οποία θα διερευνηθεί και για την οποία διαπιστώνονται, ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες. Στα πλαίσια αυτά έχω συνεννοηθεί με τον Γενικό Εισαγγελέα ώστε κάθε παράπονο που υποβάλλεται είτε στο Υπουργείο, είτε στην Αστυνομία να αποστέλλεται αμέσως στον Γενικό Εισαγγελέα και να διερευνάται είτε από την Ανεξάρτητη Αρχή, είτε από Ποινικό Ανακριτή που θα ορίσει ο ίδιος.

Ο οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί προσπάθειας συγκάλυψης και ότι αν δεν αποκαλυπτόταν το βίντεο, ουδείς θα τιμωρείτο, όχι μόνο είναι απαράδεκτος, αλλά στέλλει εντελώς λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία, όταν είναι γνωστό ότι η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης άρχισε αμέσως μετά το περιστατικό και ότι ο Γενικός Εισαγγελέας πριν δύο μήνες είχε αποφασίσει την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των Αστυνομικών.

Αυτή είναι η αλλαγή που έχουμε φέρει σε αντίθεση με το παρελθόν. Το 2005 το βίντεο που κατέγραψε το ξυλοδαρμό δύο φοιτητών αποκαλύφθηκε από ημερήσια εφημερίδα και αποκάλυψε την προσπάθεια συγκάλυψης του, ενώ η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης άρχισε μετά την δημοσίευση του βίντεο. Βέβαια, η υπόθεση ολοκληρώθηκε μετά από πολλά χρόνια. Τότε όμως δεν υπήρξε καμία τοποθέτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ σήμερα επικρίνεται ο Υπουργός γιατί μίλησε με σαφήνεια και κατηγορηματικά για το συγκεκριμένο περιστατικό. Γι’ αυτό να μην ανησυχούν, τόσο οι φίλοι από την ΕΔΕΚ, όσο και ο κ. Λιλλήκας ότι θα επαναληφθεί το ίδιο.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις