Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες31/01/2017

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε μαζί τους συμπολίτες μας, οι οποίοι προσέφεραν ανιδιοτελώς την βοήθειά τους στο έργο της Αστυνομίας κατά το 2016, επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι στην κοινωνία και τον συνάνθρωπο.

Με κινητήριο δύναμη την ανθρωπιά, την ανιδιοτέλεια και την ανθρώπινη αλληλεγγύη διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στο έργο της πολιτείας για την επίτευξη της ασφάλειας αναπτύσσοντας στενή συνεργασία με την Αστυνομία. Χωρίς κανένα προσωπικό όφελος, οι συμπολίτες μας, οι οποίοι βραβεύονται σήμερα, μας έδωσαν μαθήματα προσφοράς και αποτελούν υπόδειγμα για την προαγωγή των αξιών της εντιμότητας, του εθελοντισμού και της δικαιοσύνης στον τόπο μας. Άλλοτε, μέσω της διάσωσης παιδιών που βρίσκονταν σε κίνδυνο, άλλοτε μέσω της βοήθειας στον εντοπισμό ελλειπόντων προσώπων, άλλοτε μέσω της παροχής καθοριστικών πληροφοριών για την εξιχνίαση εγκλημάτων ή και απλώς της παράδοσης ενός πορτοφολιού που βρήκαν στην Αστυνομία, μάς έδειξαν τι σημαίνει στην πράξη το να ενδιαφέρεσαι και να προσφέρεις στο κοινωνικό σύνολο.

Η βράβευσή σας, αγαπητοί φίλοι, αποτελεί μια ηθική αμοιβή και ταυτόχρονα, είναι μια έκφραση της ευγνωμοσύνης εκ μέρους της Πολιτείας για τη συνεισφορά σας στη ζωή του τόπου. Η συμφιλίωση της Αστυνομίας με τον πολίτη είναι ουσιαστικό στοιχείο για αύξηση του αισθήματος της ασφάλειας. Γι αυτό και η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει προωθήσει και στηρίξει μια σειρά από δράσεις και μέτρα, τα οποία έχουν ενισχύσει και συνεχίζουν να ενδυναμώνουν το αίσθημα της ασφάλειας και της ποιότητας της ζωής, όπως είναι η ανάπτυξη της στενής συνεργασίας και η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης των πολιτών με την Αστυνομία, μέσα από την εφαρμογή του νέου μοντέλου Κοινοτικής Αστυνόμευσης, το οποίο μόνο θετικά αποτελέσματα μας έχει επιφέρει.

Συνέπεια της πετυχημένης αυτής συνεργασίας με τον πολίτη, είναι η ανάπτυξη μιας πολυδιάστατης δράσης στο συνολικό έργο της Αστυνομίας μέσα από ποικίλους τρόπους, όπως είναι: η αύξηση της παρουσίας της αστυνομίας δίπλα στο πολίτη - των πεζών και μηχανοκίνητων περιπολιών - η αυξημένη παρουσία τροχονόμων στους αστικούς δρόμους, η επιτυχής εθελοντική εμπλοκή του πολίτη με την εφαρμογή του θεσμού Παρατηρητή της Γειτονιάς, του Εθελοντή Πυροσβέστη, του Παρατηρητή της Πράσινης Γραμμής. Ταυτόχρονα, μέσα από την αξιοποίηση ηλεκτρονικής τεχνολογίας, πλέον, το κοινό ενημερώνεται άμεσα και μπορεί να λαμβάνει μέτρα για θέματα που αφορούν την οδική ασφάλεια, την τροχαία κίνηση, την κατάσταση των δρόμων και την προστασία της περιουσίας του.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για εκσυγχρονισμό, που έχουμε θέσει σε πλήρη εφαρμογή, έχει αποφέρει καρπούς και συνάμα έχει καταφέρει να αποκαταστήσει τη σχέση αλληλοσεβασμού και εμπιστοσύνης με τον κάθε πολίτη, ο οποίος αισθάνεται πλέον πιο ασφαλής, εφόσον δύναται να έχει άμεση, έγκαιρη και έγκυρη ανταπόκριση στα αιτήματά του από όλα τα μέλη ενός ανθρωποκεντρικού σώματος.

Αγαπητοί μας συμπολίτες,

Η στενή συνεργασία με τον ευσυνείδητο πολίτη μπορεί να αποδώσει ολοένα και περισσότερα θετικά αποτελέσματα: Μπορεί να σώσει ζωές, μπορεί να πατάξει το έγκλημα, μπορεί να διαφυλάξει από τη μάστιγα των ναρκωτικών, μπορεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά.

Ως Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, θα συνεχίσουμε να προωθούμε τη συνεργασία της Αστυνομίας με όλους τους εθελοντές πολίτες, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη μιας πολυδιάστατης στρατηγικής σε θέματα δημόσιας ασφάλειας. Θα συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε την Αστυνομία ώστε να καθίσταται πλουσιότερη σε ικανότητες και σε επιχειρησιακή αξία, με τα μέλη της οποίας να κερδίζουν καθημερινά το σεβασμό και την εμπιστοσύνη του κοινού, μέσα από τον επαγγελματισμό και τη σκληρή τους δουλειά, πάντοτε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή σε όσους δεν σέβονται τις αρχές αυτές.

Το έργο όμως της Αστυνομίας, χωρίς αμφιβολία, ενισχύεται και ενδυναμώνεται μέσα από την καθημερινή στήριξη και συνεργασία με τον κάθε πολίτη. Γι’ αυτό, κλείνοντας, θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να σας ευχαριστήσω εκ μέρους της Πολιτείας για την προσφορά σας και να ευχηθώ το παράδειγμά σας, ως ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες, να βρει απήχηση και σε άλλους συμπολίτες μας γιατί, η σύγχρονη κοινωνία έχει ανάγκη από ανθρώπους που πιστεύουν σε ανθρώπινες αξίες όπως η αλληλεγγύη, ο αλτρουισμός, η προσφορά και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Σας συγχαίρω για τη συνδρομή σας στο έργο της Αστυνομίας και της πολιτείας για μια καλύτερη κοινωνία όπου όλοι έχουν το δικαίωμα να αισθάνονται ασφαλείς.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης