Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες14/07/2014

Πανιερότατε,
Σεβαστοί γονείς, σύζυγοι και συγγενείς των ηρώων μας,
Κυρίες και κύριοι,

Με ανάμεικτα αισθήματα χρέους και τιμής, ανυπόκριτου δέους, αλλά και δικαιολογημένης εθνικής υπερηφάνειας μαζευτήκαμε στον αρχαιολογικό ετούτο χώρο, για να μνημονεύσουμε και να αποτίσουμε τον προσήκοντα φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους έξι εκ των δεκατριών ηρωομαρτύρων της φονικής εκείνης έκρηξης που ταρακούνησε το παγκύπριο, τρία ακριβώς χρόνια πριν, βυθίζοντάς το στο σκοτάδι και τη θλίψη.

Το ξημέρωμα της Δευτέρας, 11 Ιουλίου 2011, δεν έμοιαζε σαν όλα τ’ άλλα, δεν έμελλε να είναι φωτεινό. Τρία χρόνια πριν, τρεις εκρήξεις, με πιο ισχυρή αυτήν στις 5:30 τα χαράματα, στα εμπορευματοκιβώτια που φυλάγονταν στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, δημιουργήθηκε ένα τεράστιο ωστικό κύμα, παρασύροντας στο πέρασμά του 13 ανθρώπινες ζωές και προκαλώντας ανυπολόγιστης αξίας υλικές ζημιές. Εκείνη την αποφράδα ημέρα, η Ναυτική Βάση ισοπεδώνεται, ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός στο Βασιλικό παραδίδεται στις φλόγες και η κοινή γνώμη συγκλονίζεται στο άκουσμα της είδησης, την ίδια ώρα που 13 άξια παλικάρια, 7 της Εθνικής Φρουράς και 6 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προσέφεραν τη ζωή τους σπονδή στη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας της Πολιτείας και της πατρίδας μας.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε την ηρωική θυσία των έξι αδικοχαμένων πυροσβεστών της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), των νεαρών πατριωτών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος για το καλό της πατρίδας και των συμπατριωτών τους. Αυτούς τους αφοσιωμένους και ενάρετους πυροσβέστες, που από την ημέρα ένταξής του στις τάξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, παρέμειναν πιστοί στον όρκο τιμής που έδωσαν μέχρι να παραδώσουν την τελευταία τους πνοή στο βωμό της μάχης με τη πύρινη λαίλαπα. Νέα παιδιά, άρτιοι οικογενειάρχες, αγαπητοί συγγενείς και φίλοι, καταξιωμένοι Πυροσβέστες που με αφοσίωση και αυταπάρνηση έδειξαν τον τρόπο με τον οποίο δρουν οι γενναίοι.

Ο Υπαστυνόμος Αντρέας Παπαδόπουλος, ο Λοχίας Βασίλης Κρόκος, ο Λοχίας Σπύρος Τταντής, ο Λοχίας Γιώργος Γιακουμής, ο Λοχίας Παναγιώτης Θεοφίλου και ο Λοχίας Αδάμος Αδάμου προσέτρεξαν στην ακέραιη επιτέλεση του καθήκοντός τους για να εξασφαλίσουν τη Ναυτική Βάση, θέτοντας το χρέος υπεράνω της ζωής τους και προτάσσοντας την αγάπη προς την πατρίδα τους. Μνημονεύουμε και αποτίνουμε φόρο τιμής στους έξι αυτούς Πυροσβέστες που μαζί με άλλους επτά ηρωομάρτυρες οδηγήθηκαν στο θάνατο από ανεύθυνες πολιτικές αποφάσεις και παραλείψεις πολιτειακών αρχόντων. Ως Πολιτεία υποκλινόμαστε με ανυπόκριτο σεβασμό στην μνήμη των παλικαριών και επαναλαμβάνουμε την συγνώμη για όλα εκείνα που οφείλαμε ως Πολιτεία να πράξουμε και δεν πράξαμε, με τα ίδια τα λόγια του Προέδρου της Δημοκρατίας από την σημερινή του ομιλία στο χώρο της έκρηξης.

Ως κράτος, δεν παραγνωρίζουμε και δεν διαγράφουμε την παραμικρή μας ευθύνη. Εκ μέρους της Κυβέρνηση, εκφράζω την αποφασιστικότητα να ενεργήσουμε με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα κατά τρόπο ώστε να γίνουν όλες οι αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να αποτραπούν στο μέλλον ανάλογα σφάλματα στον τόπο μας. Ευθύνη και χρέος μας τόσο απέναντι στις οικογένειες των ηρωομαρτύρων, όσο και στην ίδια την κοινωνία είναι να σταθούμε και να αντιμετωπίσουμε όλα εκείνα που οδήγησαν την Κύπρο σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία. Υπόσχεσή μας είναι ότι θα πράξουμε ότι είναι δυνατό για να μην θρηνήσουμε ποτέ ξανά τον αδόκητο χαμό τέκνων της πατρίδας μας. Οι ανεξίτηλες μνήμες και τα σημάδια του μαύρου εκείνου πρωινού, δεν μπορούν παρά μόνο να μας υπενθυμίζουν ότι η 11η Ιουλίου αποτελεί την απαρχή για την υποχρέωση λογοδοσίας των αρχόντων της Πολιτείας, αλλά και της απόδοσης τιμής σε όσους εθελουσίως πρόσφεραν με τη θυσία της ζωής τους στη διάσωση του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σεβαστοί γονείς, σύζυγοι, παιδιά και συγγενείς,

Αναγνωρίζουμε και δηλώνουμε συμπαραστάτες στον απύθμενο πόνο και τη σπαρακτική απουσία των δικών σας ανθρώπων. Για σας ο χρόνος πάγωσε εκείνη την τραγική στιγμή. Τρία χρόνια μετά, ακόμα κι αν τα δάκρυα στέρεψαν, οι μνήμες παραμένουν νωπές, ενώ ο πόνος από τον άδικο χαμό των αθώων ψυχών σιγοκαίει. Ωστόσο, να ξέρετε ότι με την αυτοθυσία τους τίμησαν εσάς, τις οικογένειες τους, τους άξιους γονείς και συγγενείς τους.

Η θυσία τους αποτελεί τρανή επιβεβαίωση του ενάρετου χαρακτήρα τους, του σθένους, της ανδρείας και της φλογερής αφοσίωσής τους στο καθήκον. Γεγονός που οφείλει να σας προσδίδει υπερηφάνεια, γι’ αυτούς τους άνδρες που γαλουχήθηκαν με την προσήλωση στην πατρίδα και το καθήκον. Υπερήφανοι μπορείτε να νιώθετε, ακόμα, για την κληρονομιά που αφήνουν, όχι μόνο στις οικογένειές τους, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία και ιδιαίτερα σε εμάς τους πολιτειακούς άρχοντες. Η τραγική απώλεια αυτών των ηρωoμαρτύρων έγινε η αιτία να αναδυθούν στην επιφάνεια συσσωρευμένα λάθη και παραλήψεις, σοβαρά και επαναλαμβανόμενα προβλήματα και στρεβλώσεις, αλλά και η διαχρονική και συνεχιζόμενη ανεπάρκεια. Ένας φαύλος κύκλος ανομίας και ατιμωρησίας, τον οποίο, ως εκπρόσωπος της κυπριακής Πολιτείας σας διαβεβαιώνω ότι θα τερματίσουμε οριστικά, έστω κι αν αυτό συνεπάγεται ρήξεις με ισχυρά και διαπλεκόμουνα συμφέροντα και κατεστημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες.

Υπερηφάνεια νιώθουμε και για ολόκληρη την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία σε κάθε περίπτωση αποδεικνύει την αφοσίωσή της στο καθήκον και στην παροχή αποτελεσματικών και αλτρουιστικών υπηρεσιών στην κοινωνία μας. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και εγώ προσωπικά, δηλώνουμε σταθεροί συμπαραστάτες και ένθερμοι υποστηρικτές του έργου που επιτελείτε. Είμαστε πάντοτε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε, όχι μόνο με λόγια και ηθικούς επαίνους, τις πράξεις αυτοθυσίας των αντρών και γυναικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σας συγχαίρω θερμά και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να τιμάτε τη στολή του πυροσβέστη, με την ίδια αυτοθυσία και ευθύνη που την έχουν τμήσει οι αδικοχαμένοι ήρωες συνάδελφοί σας.

Φίλες και φίλοι,

Αντιλαμβανόμενοι την ιδιαίτερη προσωπικότητα του κάθε ήρωα ξεχωριστά, οι οποίοι ως άξιοι αντιπρόσωποι του ελληνικού Ήθους, απαρνήθηκαν το «εγώ» συντελώντας συλλογικά στο «εμείς», ας στραφούμε όλοι μέσα μας και ας εξετάσουμε βαθιά στον εαυτό μας. Ας σταθεί αυτή η τραγωδία, ως η αφορμή να κάνουμε όλοι τη δική μας αυτοκριτική, τον δικό μας απολογισμό και να αποδοκιμάσουμε κάθε χειρισμό και ενέργεια που χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και ανευθυνότητα. Όλοι μας, Πολιτεία και κοινωνία ας αντλήσουμε από το νόημα της θυσίας αυτών των παλικαριών και ας βιώσουμε το ιστορικό τους δίδαγμα, προσδιορίζοντας το δικό μας χρέος και τις δικές μας ευθύνες.

Σε πλαίσιο ενότητας και ομοψυχίας, η τραγωδία της 11ης Ιουλίου, ας γίνει η αφετηρία για μια νέα, σύγχρονη και ευνομούμενη Πολιτεία. Η αυταπάρνηση των ηρωομαρτύρων της φονικής έκρηξης ας γίνει τρόπος ζωής και βίωμα θυσίας για την ευημερία και πρόοδο του λαού μας. Η ανυπέρβλητη ανδρεία που επέδειξαν ας γίνει διδαχή και ιερό παράδειγμα για τις παρούσες και τις επερχόμενες γενιές. Η σοβαρότητα, η συστράτευση δυνάμεων, ο σωστός προγραμματισμός και η αποφασιστικότητα για εκτέλεση έργου, ας διέπουν κάθε μας πρωτοβουλία.

Σε μια δυσμενή για την πατρίδα μας περίοδο, όπου οι παρούσες συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να ενεργήσουμε πέραν του ανιδιοτελούς λόγω των σοβαρών οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, θα πρέπει να βρίσκουμε ως λαός τα σημαντικά στοιχεία που μας ενώνουν και θα καθοδηγούν τις αποφάσεις μας για σωτηρία της πατρίδας μας, που για 40 χρόνια αιμορραγεί υπό το μίασμα της τουρκικής κατοχής.

Η υπόσχεση που δίνουμε τόσο στους τιμώμενους ήρωές μας όσο και στις οικογένειές τους είναι ότι η μνήμη τους θα διατηρηθεί ζωντανή στις καρδιές όλων μας και σαν άσβεστη φλόγα μέσα στα σκότη της μετριότητας και της ανευθυνότητας θα μας φωτίζει στο δρόμο της τόλμης, της δράσης, της υπευθυνότητας και του επαγγελματισμού.

Αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους στους ήρωες της 11ης Ιουλίου 2011. Εκφράζουμε σε αυτούς τον θαυμασμό, την εκτίμηση και την αιώνια ευγνωμοσύνη μας. Αιώνια θα είναι η μνήμη τους και η δόξα που θα τους συνοδεύει για πάντα!
Πανιερότατε,
Σεβαστοί γονείς, σύζυγοι και συγγενείς των ηρώων μας,
Κυρίες και κύριοι, Με ανάμεικτα αισθήματα χρέους και τιμής, ανυπόκριτου δέους, αλλά και δικαιολογημένης εθνικής υπερηφάνειας μαζευτήκαμε στον αρχαιολογικό ετούτο χώρο, για να μνημονεύσουμε και να αποτίσουμε τον προσήκοντα φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους έξι εκ των δεκατριών ηρωομαρτύρων της φονικής εκείνης έκρηξης που ταρακούνησε το παγκύπριο, τρία ακριβώς χρόνια πριν, βυθίζοντάς το στο σκοτάδι και τη θλίψη. Το ξημέρωμα της Δευτέρας, 11 Ιουλίου 2011, δεν έμοιαζε σαν όλα τ’ άλλα, δεν έμελλε να είναι φωτεινό. Τρία χρόνια πριν, τρεις εκρήξεις, με πιο ισχυρή αυτήν στις 5:30 τα χαράματα, στα εμπορευματοκιβώτια που φυλάγονταν στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, δημιουργήθηκε ένα τεράστιο ωστικό κύμα, παρασύροντας στο πέρασμά του 13 ανθρώπινες ζωές και προκαλώντας ανυπολόγιστης αξίας υλικές ζημιές. Εκείνη την αποφράδα ημέρα, η Ναυτική Βάση ισοπεδώνεται, ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός στο Βασιλικό παραδίδεται στις φλόγες και η κοινή γνώμη συγκλονίζεται στο άκουσμα της είδησης, την ίδια ώρα που 13 άξια παλικάρια, 7 της Εθνικής Φρουράς και 6 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προσέφεραν τη ζωή τους σπονδή στη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας της Πολιτείας και της πατρίδας μας. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε την ηρωική θυσία των έξι αδικοχαμένων πυροσβεστών της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), των νεαρών πατριωτών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος για το καλό της πατρίδας και των συμπατριωτών τους. Αυτούς τους αφοσιωμένους και ενάρετους πυροσβέστες, που από την ημέρα ένταξής του στις τάξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, παρέμειναν πιστοί στον όρκο τιμής που έδωσαν μέχρι να παραδώσουν την τελευταία τους πνοή στο βωμό της μάχης με τη πύρινη λαίλαπα. Νέα παιδιά, άρτιοι οικογενειάρχες, αγαπητοί συγγενείς και φίλοι, καταξιωμένοι Πυροσβέστες που με αφοσίωση και αυταπάρνηση έδειξαν τον τρόπο με τον οποίο δρουν οι γενναίοι. Ο Υπαστυνόμος Αντρέας Παπαδόπουλος, ο Λοχίας Βασίλης Κρόκος, ο Λοχίας Σπύρος Τταντής, ο Λοχίας Γιώργος Γιακουμής, ο Λοχίας Παναγιώτης Θεοφίλου και ο Λοχίας Αδάμος Αδάμου προσέτρεξαν στην ακέραιη επιτέλεση του καθήκοντός τους για να εξασφαλίσουν τη Ναυτική Βάση, θέτοντας το χρέος υπεράνω της ζωής τους και προτάσσοντας την αγάπη προς την πατρίδα τους. Μνημονεύουμε και αποτίνουμε φόρο τιμής στους έξι αυτούς Πυροσβέστες που μαζί με άλλους επτά ηρωομάρτυρες οδηγήθηκαν στο θάνατο από ανεύθυνες πολιτικές αποφάσεις και παραλείψεις πολιτειακών αρχόντων. Ως Πολιτεία υποκλινόμαστε με ανυπόκριτο σεβασμό στην μνήμη των παλικαριών και επαναλαμβάνουμε την συγνώμη για όλα εκείνα που οφείλαμε ως Πολιτεία να πράξουμε και δεν πράξαμε, με τα ίδια τα λόγια του Προέδρου της Δημοκρατίας από την σημερινή του ομιλία στο χώρο της έκρηξης. Ως κράτος, δεν παραγνωρίζουμε και δεν διαγράφουμε την παραμικρή μας ευθύνη. Εκ μέρους της Κυβέρνηση, εκφράζω την αποφασιστικότητα να ενεργήσουμε με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα κατά τρόπο ώστε να γίνουν όλες οι αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να αποτραπούν στο μέλλον ανάλογα σφάλματα στον τόπο μας. Ευθύνη και χρέος μας τόσο απέναντι στις οικογένειες των ηρωομαρτύρων, όσο και στην ίδια την κοινωνία είναι να σταθούμε και να αντιμετωπίσουμε όλα εκείνα που οδήγησαν την Κύπρο σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία. Υπόσχεσή μας είναι ότι θα πράξουμε ότι είναι δυνατό για να μην θρηνήσουμε ποτέ ξανά τον αδόκητο χαμό τέκνων της πατρίδας μας. Οι ανεξίτηλες μνήμες και τα σημάδια του μαύρου εκείνου πρωινού, δεν μπορούν παρά μόνο να μας υπενθυμίζουν ότι η 11η Ιουλίου αποτελεί την απαρχή για την υποχρέωση λογοδοσίας των αρχόντων της Πολιτείας, αλλά και της απόδοσης τιμής σε όσους εθελουσίως πρόσφεραν με τη θυσία της ζωής τους στη διάσωση του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σεβαστοί γονείς, σύζυγοι, παιδιά και συγγενείς, Αναγνωρίζουμε και δηλώνουμε συμπαραστάτες στον απύθμενο πόνο και τη σπαρακτική απουσία των δικών σας ανθρώπων. Για σας ο χρόνος πάγωσε εκείνη την τραγική στιγμή. Τρία χρόνια μετά, ακόμα κι αν τα δάκρυα στέρεψαν, οι μνήμες παραμένουν νωπές, ενώ ο πόνος από τον άδικο χαμό των αθώων ψυχών σιγοκαίει. Ωστόσο, να ξέρετε ότι με την αυτοθυσία τους τίμησαν εσάς, τις οικογένειες τους, τους άξιους γονείς και συγγενείς τους. Η θυσία τους αποτελεί τρανή επιβεβαίωση του ενάρετου χαρακτήρα τους, του σθένους, της ανδρείας και της φλογερής αφοσίωσής τους στο καθήκον. Γεγονός που οφείλει να σας προσδίδει υπερηφάνεια, γι’ αυτούς τους άνδρες που γαλουχήθηκαν με την προσήλωση στην πατρίδα και το καθήκον. Υπερήφανοι μπορείτε να νιώθετε, ακόμα, για την κληρονομιά που αφήνουν, όχι μόνο στις οικογένειές τους, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία και ιδιαίτερα σε εμάς τους πολιτειακούς άρχοντες. Η τραγική απώλεια αυτών των ηρωoμαρτύρων έγινε η αιτία να αναδυθούν στην επιφάνεια συσσωρευμένα λάθη και παραλήψεις, σοβαρά και επαναλαμβανόμενα προβλήματα και στρεβλώσεις, αλλά και η διαχρονική και συνεχιζόμενη ανεπάρκεια. Ένας φαύλος κύκλος ανομίας και ατιμωρησίας, τον οποίο, ως εκπρόσωπος της κυπριακής Πολιτείας σας διαβεβαιώνω ότι θα τερματίσουμε οριστικά, έστω κι αν αυτό συνεπάγεται ρήξεις με ισχυρά και διαπλεκόμουνα συμφέροντα και κατεστημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες. Υπερηφάνεια νιώθουμε και για ολόκληρη την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία σε κάθε περίπτωση αποδεικνύει την αφοσίωσή της στο καθήκον και στην παροχή αποτελεσματικών και αλτρουιστικών υπηρεσιών στην κοινωνία μας. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και εγώ προσωπικά, δηλώνουμε σταθεροί συμπαραστάτες και ένθερμοι υποστηρικτές του έργου που επιτελείτε. Είμαστε πάντοτε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε, όχι μόνο με λόγια και ηθικούς επαίνους, τις πράξεις αυτοθυσίας των αντρών και γυναικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σας συγχαίρω θερμά και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να τιμάτε τη στολή του πυροσβέστη, με την ίδια αυτοθυσία και ευθύνη που την έχουν τμήσει οι αδικοχαμένοι ήρωες συνάδελφοί σας. Φίλες και φίλοι, Αντιλαμβανόμενοι την ιδιαίτερη προσωπικότητα του κάθε ήρωα ξεχωριστά, οι οποίοι ως άξιοι αντιπρόσωποι του ελληνικού Ήθους, απαρνήθηκαν το «εγώ» συντελώντας συλλογικά στο «εμείς», ας στραφούμε όλοι μέσα μας και ας εξετάσουμε βαθιά στον εαυτό μας. Ας σταθεί αυτή η τραγωδία, ως η αφορμή να κάνουμε όλοι τη δική μας αυτοκριτική, τον δικό μας απολογισμό και να αποδοκιμάσουμε κάθε χειρισμό και ενέργεια που χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και ανευθυνότητα. Όλοι μας, Πολιτεία και κοινωνία ας αντλήσουμε από το νόημα της θυσίας αυτών των παλικαριών και ας βιώσουμε το ιστορικό τους δίδαγμα, προσδιορίζοντας το δικό μας χρέος και τις δικές μας ευθύνες. Σε πλαίσιο ενότητας και ομοψυχίας, η τραγωδία της 11ης Ιουλίου, ας γίνει η αφετηρία για μια νέα, σύγχρονη και ευνομούμενη Πολιτεία. Η αυταπάρνηση των ηρωομαρτύρων της φονικής έκρηξης ας γίνει τρόπος ζωής και βίωμα θυσίας για την ευημερία και πρόοδο του λαού μας. Η ανυπέρβλητη ανδρεία που επέδειξαν ας γίνει διδαχή και ιερό παράδειγμα για τις παρούσες και τις επερχόμενες γενιές. Η σοβαρότητα, η συστράτευση δυνάμεων, ο σωστός προγραμματισμός και η αποφασιστικότητα για εκτέλεση έργου, ας διέπουν κάθε μας πρωτοβουλία. Σε μια δυσμενή για την πατρίδα μας περίοδο, όπου οι παρούσες συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να ενεργήσουμε πέραν του ανιδιοτελούς λόγω των σοβαρών οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, θα πρέπει να βρίσκουμε ως λαός τα σημαντικά στοιχεία που μας ενώνουν και θα καθοδηγούν τις αποφάσεις μας για σωτηρία της πατρίδας μας, που για 40 χρόνια αιμορραγεί υπό το μίασμα της τουρκικής κατοχής. Η υπόσχεση που δίνουμε τόσο στους τιμώμενους ήρωές μας όσο και στις οικογένειές τους είναι ότι η μνήμη τους θα διατηρηθεί ζωντανή στις καρδιές όλων μας και σαν άσβεστη φλόγα μέσα στα σκότη της μετριότητας και της ανευθυνότητας θα μας φωτίζει στο δρόμο της τόλμης, της δράσης, της υπευθυνότητας και του επαγγελματισμού. Αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους στους ήρωες της 11ης Ιουλίου 2011. Εκφράζουμε σε αυτούς τον θαυμασμό, την εκτίμηση και την αιώνια ευγνωμοσύνη μας. Αιώνια θα είναι η μνήμη τους και η δόξα που θα τους συνοδεύει για πάντα!

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Από 1η Οκτωβρίου οι ποινές αλλάζουν

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Απαλλαγή Ορισμένων Δημοσίων Εγγράφων απο την Υποχρέωση Επισημείωσης (Apostille) βάσει του Κανονισμού ΕΕ2016/1191

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές Βιβλιοθήκες