ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Ειδήσεις

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως συναντήθηκε με Ευρωπαίους Επιτρόπους

04/12/2014

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου πραγματοποίησε, σήμερα, χωριστές συναντήσεις με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χρήστο Στυλιανίδη με τους οποίους συζήτησε θέματα που άπτονται των χαρτοφυλακίων τους.

Κατά τις συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα, έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων και επιβεβαιώθηκε η δέσμευση για στενή και εποικοδομητική συνεργασία επί όλου του φάσματος των θεμάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των δύο Επιτρόπων και ειδικότερα αυτών που ενδιαφέρουν τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση με τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις που αφορούν την Πρόταση Οδηγίας για ρύθμιση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της διατήρησης των δεδομένων των επιβατών (PNR). Ο κ. Νικόλαου τόνισε ότι η Κύπρος στηρίζει ένθερμα την επίτευξη συμφωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο η οποία, όπως είπε, θα συμβάλει τα μέγιστα στην πρόληψη και καταπολέμηση τρομοκρατικών και άλλων σοβαρών εγκλημάτων. Παρόλα αυτά και επειδή το θέμα συνεχίζει να εκκρεμεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο υιοθέτησης του συστήματος PNR σε εθνικό επίπεδο, με κοινοτική χρηματοδότηση, όπως έχουν ήδη πράξει άλλα κράτη μέλη της Ένωσης, θέμα το οποίο θα διερευνηθεί περαιτέρω.

Οι κ.κ. Νικολάου και Αβραμόπουλος αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις αναφορικά με την ενίσχυση της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ για σκοπούς προστασίας των ευρωπαίων πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε τον Επίτροπο ότι, υπό το φως των εξελίξεων στην περιοχή που βρίσκεται η Κύπρος, η Κυβέρνηση έχει ενισχύσει τις ενέργειες της για προστασία των συνόρων της. Παράλληλα, ζήτησε τη βοήθεια της ΕΕ, μέσω άντλησης κοινοτικών κονδυλίων και εμπειρογνωμοσύνης για περαιτέρω αναβάθμιση των υποδομών, όπως για παράδειγμα την εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου και την εκπαίδευση προσωπικού.

Ο κ. Νικολάου θα ολοκληρώσει τις επαφές του στις Βρυξέλλες με συνάντηση με την Επίτροπο Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων κα Věra Jourova ενώ αύριο θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου για τα θέματα εσωτερικών υποθέσεων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του.

Πίσω

© 2012 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως