Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ομιλίες06/05/2014

Χαιρετισμός
του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου
στην ημέρα εορτασμού της Αγίας Ειρήνης Προστάτιδας της Αστυνομίας Κύπρου

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Γιορτάζουμε σήμερα την Μεγαλομάρτυρα, Αγία Ειρήνη, Προστάτιδα της Αστυνομίας Κύπρου.

Τα λόγια της Αγίας Ειρήνης: «Πάντα δυνατά τω πιστεύοντι», δηλαδή όλα είναι δυνατά σ’ εκείνον που πιστεύει, είναι ένδειξη της δύναμης της ψυχής της, και όντας Προστάτιδα της Αστυνομίας μας, αυτά τα λόγια της, αποτελούν σύμβολο της συνέχισης του δύσκολου έργου του Σώματος.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

«Ειρήνη είναι:

Τότε που οι φυλακές επισκευάζονται για να γίνουν βιβλιοθήκες….
Τότε που το σταμάτημα του αυτοκίνητου στο δρόμο δεν είναι φόβος…
Τότε που το χτύπημα στην πόρτα σημαίνει φίλος….
…Όταν χτίζουμε και τραγουδάμε, είναι η Ειρήνη….
Η Ειρήνη είναι τα σφιγμένα χέρια των ανθρώπων…
Μέσα στην Ειρήνη, διάπλατα ανασαίνει όλος ο κόσμος, με όλα τα όνειρά του.
Ειρήνη! Τίποτ' άλλο. Ειρήνη!»
(έγραψε σε ποίημα του ο Γιάννης Ρίτσος)

Σε μια εποχή κατά την οποία η κυπριακή κοινωνία και η Κύπρος γενικότερα, διανύει μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας της, η επίτευξη μιας ειρηνικής ζωής, με τάξη και ασφάλεια, βαραίνει ακόμη περισσότερο τους ώμους της Αστυνομίας.

Από τις επάλξεις της διαφύλαξης των αρχών, των αξιών, των θεσμών και των νόμων του κράτους, καλείται σήμερα η Αστυνομία περισσότερο από ποτέ, να αγωνιστεί σκληρά και αποφασιστικά για τη δικαιοσύνη και τη νομιμότητα.

Η πολιτεία αναγνωρίζει τις δυσκολίες στη διεκπεραίωση του έργου της Αστυνομίας και προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συμβολή της στον αγώνα που διεξάγει το ίδιο το κράτος για τη διατήρηση της έννομης τάξης και ασφάλειας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή της ανάληψης της προεδρίας ότι προτεραιότητα του είναι η αναδιοργάνωση και η δημιουργία μιας Αστυνομίας πλουσιότερης σε ικανότητες και αξία και ότι δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε κρούσματα διαφθοράς και απειθαρχίας στο Αστυνομικό Σώμα.

Θεωρώντας την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με την ασφάλεια και τη ποιότητα ζωής του, ως σημαντικές προτεραιότητες για τη συμφιλίωση της Αστυνομίας με την κοινωνία, προωθείται η αλλαγή του μοντέλου αστυνόμευσης. Ενός μοντέλου που θα βασίζεται στην εμπέδωση του αισθήματος της δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας εντός της Αστυνομίας και στη σωστή αξιοποίηση των μελών της σε αστυνομικής φύσεως καθήκοντα, προσφέροντας τους τα απαιτούμενα εκπαιδευτικά προγράμματα με σκοπό την επιμόρφωσή τους.

Κυρίες και κύριοι,

Μπορούμε όλοι μας να αντιληφθούμε ότι: Για να μπορέσει κανείς να επιφέρει μια αλλαγή, πρέπει ο ίδιος να είναι η αλλαγή!

Η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη είναι αποφασισμένη να φέρει την αλλαγή, να κάνει τομές και να αντιμετωπίσει την ανομία και την ατιμωρησία και κατά συνέπεια την εγκληματικότητα.

Για το σκοπό αυτό έχει θέσει, από ανάληψης της προεδρίας της, την Κυπριακή Αστυνομία σε τροχιά αναδιάρθρωσης, μετεκπαίδευσης και εκσυγχρονισμού, με απώτερο στόχο να πατάξει τα αρνητικά φαινόμενα εντός της Αστυνομίας έτσι ώστε αυτή με τη σειρά της να μπορέσει να προστατεύσει την κοινωνία.

Τα επιχειρησιακά προγράμματα επιμόρφωσης των μελών της Αστυνομίας, σε συνδυασμό με τα προγράμματα που έχουν καταρτιστεί με βάση το πρόγραμμα διακυβέρνησης, αφορούν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέματα επαγγελματικής συμπεριφοράς, νέες μεθόδους προσέγγισης διοίκησης, με σκοπό να δημιουργήσουν το ιδανικό μοντέλο του σύγχρονου αστυνομικού, που θα συνδυάζει τις γνώσεις και τις εμπειρίες με την επιχειρησιακή ικανότητα και θα αυξάνει τις δυνατότητες του να ανταποκριθεί αποτελεσματικά προς το καθήκον.

Φίλες και Φίλοι,

Για να καταπολεμήσουμε την εγκληματικότητα και να καλυτερεύσουμε τις συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και έννομης τάξης στη χώρα μας χρειαζόμαστε μια αναβαθμισμένη Αστυνομία, με τη σωστή και πολύπλευρη κατάρτιση, εκπαίδευση και εμπειρία, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις ευθύνες που της απονέμονται στη σύγχρονη εποχή, του οργανωμένου εγκλήματος.

Η Αστυνομία σήμερα εκτός από την ευθύνη για ορθή διεκπεραίωση του έργου της, έχει σοβαρή ευθύνη σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση του αισθήματος της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην Αστυνομία.

Αναμφίβολα σημαντική είναι η προώθηση του νέου μοντέλου κοινοτικής αστυνόμευση, με την αύξηση της παρουσίας της Αστυνομίας κοντά στον πολίτη και τη βελτίωση των σχέσεων της με τον πολίτη, μέσω του οποίου αναπτύσσεται μια πολυδιάστατη δράση και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο έργο της Αστυνομίας.

Σημαντική είναι και η προστατευτική παρουσία της Αστυνομίας κοντά στον πολίτη στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, με ποιοτική ανταπόκριση και αποτελεσματική βοήθεια. Αυτό θα είναι εφικτό μόνο με την συνεχή επιμόρφωση των μελών της Αστυνομίας, τη χαρτογράφηση των προβλημάτων και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης.

Στο δρόμο του εκσυγχρονισμού της, η Αστυνομία χρειάζεται να έχει φίλους και συνεργάτες της τους Πολίτες, και αυτό θα το πετύχει μόνο με τη δημιουργία εμπιστοσύνης και συμφιλίωσης των πολιτών με την Αστυνομία και την ενίσχυση της ενσυνείδητης συμμετοχής τους στο έργο της.

Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι μια αποτελεσματική και ικανή Αστυνομία, όπως αρμόζει στην Κυπριακή Κοινωνία, που θα είναι πρωτεργάτης στη δίωξη και καταστολή, αλλά και στη πρόληψη, κάθε μορφής εγκλήματος, αποφασισμένη να αγωνιστεί για την εφαρμογή του νόμου και της τήρησης της έννομης τάξης, μέσω της ανασυγκρότησης και της σωστής αξιοποίησης των μελών της.

Είναι σημαντικό να αναδειχθεί το αίσθημα ευθύνης της Αστυνομίας, να ανακτηθεί η χαμένη υπερηφάνεια του αστυνομικού, τόσο ως προς το καθήκον, όσο και ως προς την στολή του Αστυνομικού.

Τη στιγμή αυτή θέλω να αναφερθώ και στα μέλη της Αστυνομίας που με τη θυσία τους σημάδεψαν ανεξίτηλα την προσφορά του αστυνομικού στην κοινωνία και στην Πατρίδα. Η σκέψη μας στρέφεται με ευλάβεια και σεβασμό στους αγνοούμενους μας και στη μνήμη όσων χάθηκαν- και δεν είναι λίγοι αυτοί- και με αμέριστη στοργή και αγάπη σε εκείνους που επέζησαν τέτοιων περιστατικών, έχοντας όμως βαθιά πάνω τους τις πληγές απάνθρωπων εγκληματικών δράσεων.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι, μέλη της Αστυνομίας,

Δραττόμενος της σημερινής γιορτινής ημέρας της Προστάτιδας της Αστυνομίας Κύπρου, της Αγίας Ειρήνης, σας απευθύνω θερμότατη έκκληση για έναν κοινό αγώνα για την εξάλειψη της διαφθοράς, την καταπολέμηση του εγκλήματος, για το καλό της κοινωνίας μας, για το καλό της νέας γενιάς και για το καλό του τόπου μας!

Εύχομαι ολόψυχα το καθημερινό έργο σας να το διακρίνει πάντοτε η Τιμιότητα, η Ισονομία και η Αμεροληψία!

Ιωνάς Νικολάου
Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως
Χαιρετισμός
του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου
στην ημέρα εορτασμού της Αγίας Ειρήνης Προστάτιδας της Αστυνομίας Κύπρου Αγαπητοί φίλες και φίλοι, Γιορτάζουμε σήμερα την Μεγαλομάρτυρα, Αγία Ειρήνη, Προστάτιδα της Αστυνομίας Κύπρου. Τα λόγια της Αγίας Ειρήνης: «Πάντα δυνατά τω πιστεύοντι», δηλαδή όλα είναι δυνατά σ’ εκείνον που πιστεύει, είναι ένδειξη της δύναμης της ψυχής της, και όντας Προστάτιδα της Αστυνομίας μας, αυτά τα λόγια της, αποτελούν σύμβολο της συνέχισης του δύσκολου έργου του Σώματος. Αγαπητοί φίλες και φίλοι, «Ειρήνη είναι: Τότε που οι φυλακές επισκευάζονται για να γίνουν βιβλιοθήκες…. Τότε που το σταμάτημα του αυτοκίνητου στο δρόμο δεν είναι φόβος…
Τότε που το χτύπημα στην πόρτα σημαίνει φίλος…. …Όταν χτίζουμε και τραγουδάμε, είναι η Ειρήνη…. Η Ειρήνη είναι τα σφιγμένα χέρια των ανθρώπων…
Μέσα στην Ειρήνη, διάπλατα ανασαίνει όλος ο κόσμος, με όλα τα όνειρά του. Ειρήνη! Τίποτ' άλλο. Ειρήνη!»
(έγραψε σε ποίημα του ο Γιάννης Ρίτσος) Σε μια εποχή κατά την οποία η κυπριακή κοινωνία και η Κύπρος γενικότερα, διανύει μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας της, η επίτευξη μιας ειρηνικής ζωής, με τάξη και ασφάλεια, βαραίνει ακόμη περισσότερο τους ώμους της Αστυνομίας. Από τις επάλξεις της διαφύλαξης των αρχών, των αξιών, των θεσμών και των νόμων του κράτους, καλείται σήμερα η Αστυνομία περισσότερο από ποτέ, να αγωνιστεί σκληρά και αποφασιστικά για τη δικαιοσύνη και τη νομιμότητα. Η πολιτεία αναγνωρίζει τις δυσκολίες στη διεκπεραίωση του έργου της Αστυνομίας και προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συμβολή της στον αγώνα που διεξάγει το ίδιο το κράτος για τη διατήρηση της έννομης τάξης και ασφάλειας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή της ανάληψης της προεδρίας ότι προτεραιότητα του είναι η αναδιοργάνωση και η δημιουργία μιας Αστυνομίας πλουσιότερης σε ικανότητες και αξία και ότι δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε κρούσματα διαφθοράς και απειθαρχίας στο Αστυνομικό Σώμα. Θεωρώντας την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με την ασφάλεια και τη ποιότητα ζωής του, ως σημαντικές προτεραιότητες για τη συμφιλίωση της Αστυνομίας με την κοινωνία, προωθείται η αλλαγή του μοντέλου αστυνόμευσης. Ενός μοντέλου που θα βασίζεται στην εμπέδωση του αισθήματος της δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας εντός της Αστυνομίας και στη σωστή αξιοποίηση των μελών της σε αστυνομικής φύσεως καθήκοντα, προσφέροντας τους τα απαιτούμενα εκπαιδευτικά προγράμματα με σκοπό την επιμόρφωσή τους. Κυρίες και κύριοι, Μπορούμε όλοι μας να αντιληφθούμε ότι: Για να μπορέσει κανείς να επιφέρει μια αλλαγή, πρέπει ο ίδιος να είναι η αλλαγή! Η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη είναι αποφασισμένη να φέρει την αλλαγή, να κάνει τομές και να αντιμετωπίσει την ανομία και την ατιμωρησία και κατά συνέπεια την εγκληματικότητα. Για το σκοπό αυτό έχει θέσει, από ανάληψης της προεδρίας της, την Κυπριακή Αστυνομία σε τροχιά αναδιάρθρωσης, μετεκπαίδευσης και εκσυγχρονισμού, με απώτερο στόχο να πατάξει τα αρνητικά φαινόμενα εντός της Αστυνομίας έτσι ώστε αυτή με τη σειρά της να μπορέσει να προστατεύσει την κοινωνία. Τα επιχειρησιακά προγράμματα επιμόρφωσης των μελών της Αστυνομίας, σε συνδυασμό με τα προγράμματα που έχουν καταρτιστεί με βάση το πρόγραμμα διακυβέρνησης, αφορούν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέματα επαγγελματικής συμπεριφοράς, νέες μεθόδους προσέγγισης διοίκησης, με σκοπό να δημιουργήσουν το ιδανικό μοντέλο του σύγχρονου αστυνομικού, που θα συνδυάζει τις γνώσεις και τις εμπειρίες με την επιχειρησιακή ικανότητα και θα αυξάνει τις δυνατότητες του να ανταποκριθεί αποτελεσματικά προς το καθήκον. Φίλες και Φίλοι, Για να καταπολεμήσουμε την εγκληματικότητα και να καλυτερεύσουμε τις συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και έννομης τάξης στη χώρα μας χρειαζόμαστε μια αναβαθμισμένη Αστυνομία, με τη σωστή και πολύπλευρη κατάρτιση, εκπαίδευση και εμπειρία, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις ευθύνες που της απονέμονται στη σύγχρονη εποχή, του οργανωμένου εγκλήματος. Η Αστυνομία σήμερα εκτός από την ευθύνη για ορθή διεκπεραίωση του έργου της, έχει σοβαρή ευθύνη σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση του αισθήματος της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην Αστυνομία. Αναμφίβολα σημαντική είναι η προώθηση του νέου μοντέλου κοινοτικής αστυνόμευση, με την αύξηση της παρουσίας της Αστυνομίας κοντά στον πολίτη και τη βελτίωση των σχέσεων της με τον πολίτη, μέσω του οποίου αναπτύσσεται μια πολυδιάστατη δράση και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο έργο της Αστυνομίας. Σημαντική είναι και η προστατευτική παρουσία της Αστυνομίας κοντά στον πολίτη στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, με ποιοτική ανταπόκριση και αποτελεσματική βοήθεια. Αυτό θα είναι εφικτό μόνο με την συνεχή επιμόρφωση των μελών της Αστυνομίας, τη χαρτογράφηση των προβλημάτων και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης. Στο δρόμο του εκσυγχρονισμού της, η Αστυνομία χρειάζεται να έχει φίλους και συνεργάτες της τους Πολίτες, και αυτό θα το πετύχει μόνο με τη δημιουργία εμπιστοσύνης και συμφιλίωσης των πολιτών με την Αστυνομία και την ενίσχυση της ενσυνείδητης συμμετοχής τους στο έργο της. Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι μια αποτελεσματική και ικανή Αστυνομία, όπως αρμόζει στην Κυπριακή Κοινωνία, που θα είναι πρωτεργάτης στη δίωξη και καταστολή, αλλά και στη πρόληψη, κάθε μορφής εγκλήματος, αποφασισμένη να αγωνιστεί για την εφαρμογή του νόμου και της τήρησης της έννομης τάξης, μέσω της ανασυγκρότησης και της σωστής αξιοποίησης των μελών της. Είναι σημαντικό να αναδειχθεί το αίσθημα ευθύνης της Αστυνομίας, να ανακτηθεί η χαμένη υπερηφάνεια του αστυνομικού, τόσο ως προς το καθήκον, όσο και ως προς την στολή του Αστυνομικού. Τη στιγμή αυτή θέλω να αναφερθώ και στα μέλη της Αστυνομίας που με τη θυσία τους σημάδεψαν ανεξίτηλα την προσφορά του αστυνομικού στην κοινωνία και στην Πατρίδα. Η σκέψη μας στρέφεται με ευλάβεια και σεβασμό στους αγνοούμενους μας και στη μνήμη όσων χάθηκαν- και δεν είναι λίγοι αυτοί- και με αμέριστη στοργή και αγάπη σε εκείνους που επέζησαν τέτοιων περιστατικών, έχοντας όμως βαθιά πάνω τους τις πληγές απάνθρωπων εγκληματικών δράσεων. Αγαπητοί φίλες και φίλοι, μέλη της Αστυνομίας, Δραττόμενος της σημερινής γιορτινής ημέρας της Προστάτιδας της Αστυνομίας Κύπρου, της Αγίας Ειρήνης, σας απευθύνω θερμότατη έκκληση για έναν κοινό αγώνα για την εξάλειψη της διαφθοράς, την καταπολέμηση του εγκλήματος, για το καλό της κοινωνίας μας, για το καλό της νέας γενιάς και για το καλό του τόπου μας! Εύχομαι ολόψυχα το καθημερινό έργο σας να το διακρίνει πάντοτε η Τιμιότητα, η Ισονομία και η Αμεροληψία! Ιωνάς Νικολάου
Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Από 1η Οκτωβρίου οι ποινές αλλάζουν

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Απαλλαγή Ορισμένων Δημοσίων Εγγράφων απο την Υποχρέωση Επισημείωσης (Apostille) βάσει του Κανονισμού ΕΕ2016/1191

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές Βιβλιοθήκες