Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Δηλώσεις Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κας Έμιλυς Γιολίτη μετά τη συνάντηση με τον Αρχηγό Αστυνομίας και Λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας για το θέμα των Διαδηλώσεων εν μέσω της πανδημίας

31/08/2020


Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης παρακάθισε σε σύσκεψη, στο γραφείο της, με τον Αρχηγό Αστυνομίας κ. Στέλιο Παπαθεοδώρου, λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας, ενώ είχε προηγουμένως τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Εισαγγελέα κ. Γιώργο Σαββίδη για το θέμα των διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, εν μέσω της πανδημίας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση η Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στο Διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, ημερομηνίας 26/08/20, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύονται οι μαζικές εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις εκτός εάν τηρούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες ασφάλειας και υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Σημείωσε πως: «Οι κατευθυντήριες οδηγίες που συμφωνήσαμε σήμερα με τον Υπουργό Υγείας, τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Αρχηγό Αστυνομίας είναι οι εξής:

1. Όλα τα άτομα που διαδηλώνουν σε υπαίθριο δημόσιο χώρο θα φέρουν μάσκα και θα τηρούν απόσταση ασφαλείας 1,5 μέτρου.

2. Θα ορίζεται διοργανωτής της διαδήλωσης, ο οποίος θα ενημερώνει τον Αστυνομικό Διευθυντή της επαρχίας, όπου θα διεξαχθεί η διαδήλωση. Κάθε δικαίωμα επισύρει και υποχρέωση άρα ο διοργανωτής που προσκαλεί πολίτες σε διαδήλωση θα πρέπει να είναι ο συνομιλητής της Πολιτείας, να εκπροσωπεί τους διαδηλωτές και να διασφαλίζει την ομαλή διεξαγωγή της διαδήλωσης, τηρουμένων των μέτρων ασφαλείας και να φέρει την ευθύνη αν δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.

3. Θα ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες που θα συστήνει η Αστυνομία ως προς τα μέτρα τροχαίας και αστυνόμευσης.

Πρόθεση είναι να θωρακίσουμε το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται και να διαδηλώνουν, αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε και το ισότιμο δικαίωμα σε προστασία εαυτώνκατά την διάρκεια της πανδημίας.

Τα περιοριστικά μέτρα που με υπευθυνότητα υπομείναμε μήνες τώρα, δεν έχουν σκοπό να πλήξουν την δημοκρατία και ούτε έχουν πολιτική χροιά ή σκοπιμότητα. Εφαρμόζονται καθολικά σχεδόν σε όλες τις χώρες που έχουν πληγεί και είναι, ευχόμαστε, προσωρινά. Τα μέτρα έχουν ένα και μοναδικό σκοπό: να σώσουν ζωές και να περιθάλψουν ασθενείς.

Οι πολίτες επέδειξαν μεγάλη υπευθυνότητα στην τήρηση των μέτρων για περιορισμό της πανδημίας και κάνω έκκληση για λίγη περισσότερη υπομονή, μέχρι να επιστρέψουμε όλοι στην ομαλότητα που τόσο επιθυμούμε».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι ο Υπουργός Υγείας θα εκδώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διαδηλώσεις, προσθέτοντας ότι θα είναι αυτές που ανέφερε προηγουμένως. Θα πρέπει, τόνισε, οπωσδήποτε να υπάρχει διοργανωτής, διαφορετικά η διαδήλωση θα είναι παράνομη και πρόσθεσε πως ο διοργανωτής θα φέρει ευθύνη. Ερωτηθείσα για το ποιες ποινές θα επιβάλλονται στον διοργανωτή, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι αυτό δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί, ενώ ερωτηθείσα για τη διαδήλωση στο Προεδρικό, είπε ότι σταθμίζοντας τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν χθες, η Αστυνομία δεν θα προβεί σε καταγγελίες.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Από 1η Οκτωβρίου οι ποινές αλλάζουν

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Απαλλαγή Ορισμένων Δημοσίων Εγγράφων απο την Υποχρέωση Επισημείωσης (Apostille) βάσει του Κανονισμού ΕΕ2016/1191

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές Βιβλιοθήκες